tu_lucy 11.06.10, 10:02 sama nie wiem, co wolę... miss piękności - miss wonności i tak wszystko pasuje a może one Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: wybory miss 11.06.10, 10:24 ja już wybrałam ostatnie zdjęcie :D a tak à propos, zjedliśmy już ostatnie czereśnie a truskawki jeszcze nie dojrzały :( boje się, ze przez ten deszcz w ogóle mi zgniją :( Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 11.06.10, 10:35 to u nas odwrotnie, czereśnie jeszcze nie doszły:D a truskawki niestety pięknie wyglądają i pachną też, ale w smaku czuć te wszystkie deszcze Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 11.06.10, 10:48 Truskawki mi się zaczynają. Słodkie :) Ale, jedna taka stuletnia, co ją wykopałam w zeszłym roku spod jabłonki, rozwinęła się i ma owoc. Bardziej to co prawda do poziomki podobne, ale jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 11.06.10, 11:07 a tak w ogóle nie a propos to w tych chaszczach dwa lata temu jeszcze wysypywałam korę, żeby mi chwasty nie szły, bo tyle wolnego miejsca miałam... a teraz nie mam jak wejść, bo się boję podeptać jak się dobrze przyjrzeć, to widać pączki żylistka, zagłuszonego pod jaśminowcem (tym od prawej strony)jaśminowiec od lewej zagłuszył krzewuszkę a truskawki rosną w bałaganie, zdjęcie z okresu kwitnienia, teraz i tam ciężko wejść, bo one dowolność wybrały - w górze zdjęcia widać przeoczony w zeszłym roku czosnek - teraz już do wykopania, bo zaczął się w końcu łamać Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 11.06.10, 11:20 Hi hi :) coś wiem o przeoczonym w zeszłym roku czosnku :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: wybory miss 11.06.10, 15:34 jaśmin tak ma- zagłuszy wszystko, ale z jakim wdziękiem:) to w ogóle taki krzok- człowiek patrzy na niego cały rok i myśli: hmm... jakby go tenteges to zmieściłoby się jeszcze to i owo a może, jakby to dobrze rozegrać, to i owamto... w międzyczasie tak zwanym przyplącze się mszyca, patyk się wbije w oko i mordercze plany eskalują a potem jaśmin zakwita i ogrodnik staje się pacyfistą, łagodnym jak baranek:) Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 11.06.10, 22:07 ja go równo przycinam, ile się da, w końcu wiem, że i tak będzie pięknie pachnieć, ale on uparty i się rozrasta... z tego kąta będę wysadzać funkie, pójdą pod sosny bardziej, zostawię liliowce i jakieś pojedyncze inne kwiotki a z samego samego narożnika muszę wydobyć 3 berberysy złociste, bo już ich kompletnie nie widać, zrobię sobie z 2 "bramkę" do warzywnika, a trzeci "gdzieś" ulokuję... Odpowiedz Link Zgłoś
krista57 Re: wybory miss 12.06.10, 23:18 Głosuję na piwonie...bo u mnie nie rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
doroteja_z_brzozy Re: wybory miss 13.06.10, 21:56 głos oddaję na te piękne truskawy. i zazdraszczam, bo moje dopiero kwieciem. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 14.06.10, 09:41 przy tej pogodzie to zaraz będzie ... a nie truskawki Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 15.06.10, 13:26 Tylko spokój może nas uratować też wczoraj myslałam, że lato już za nami :) Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 15.06.10, 13:42 chyba zacznę przesadzanie, przy takiej pogodzie powinno iść dobrze... jakoś z reguły przesadzam nie w porę, ale tfu tfu na psa urok przyjmuje mi się tałatajstwo Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 15.06.10, 13:44 Ja wczoraj przesadzałam, bo lało. Dzisiaj jestem w Wawie i zamiast pracować robię porządek w domowych kwiatkach... Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 15.06.10, 14:51 ja sobie wzięłam urlop na czw-pt, bo jadę z m na CT, a potem będę regenerować nerwy w przyszłym tygodniu śr - wizyta na Ursynowie i ustalenie dalszego leczenia gwoli ukojenia nerwów nabyłam w niedzielę biały łubin (miałam fiolet i różowy), m się śmiał, że jechaliśmy tylko pooglądać... ale kosztował tylko 4,50 więc grzech nie kupić Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 15.06.10, 16:07 A pewnie, też się w zeszłym roku rzuciłam na biały :) Potrzebna mi dzika róża. Gdzie ja u licha w zeszłym roku takie ładne kupowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 16.06.10, 09:10 polecam jazdę rowerem (ew. samochód też może być) z saperką i jakim workiem na skrzyżowanie ul. Kąkolowej i Derwida (to jest Miedzeszyn) tam na rogu rośnie sobie pode płotem przepiękna dzika róża i ma mnóstwo odrostów sama chyba się tam przejadę (niby w odwiedziny do rodziny na Derwida;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 16.06.10, 09:55 To pewnie nitida, a ja chcę rugosę :) Ale o ile mnie pamięć nie myli, kupowałam na Błotach, piękne bardzo i za psie pieniądze. Zresztą nie tylko róże tam mają. Na Wale, na samej granicy Wawy i Józefowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 16.06.10, 10:55 obguglałam obie nazwy i wychodzi mi na to, że tam jest rugosa albo coś do niej podobnego ta nitida ma za wąskie listki, kompletnie mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 16.06.10, 10:59 ewent. może to być gęstokolczasta, bo ma i pojedyncze i pełne kwiaty... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 16.06.10, 11:20 O-o. To się przejadę :) Ale z ciekawości, nie będę ludziom spod płotu róży wykopywać. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 16.06.10, 12:11 Twarda będę, nie wezmę :) Też mam różę po ulicznej stronie płotu i chyba nie byłabym szczęśliwa, jakby ją kto wykopał. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: wybory miss 16.06.10, 14:45 Yoma, a nie myślałaś, żeby sobie sprawić jakąś rugosę powtarzającą kwitnienie, żebyś się mogła dłużej napawać? www.rosarium.com.pl/odmiany.php?id=13 Ja mam dwie: Pink Grootendoorst i Blanc Double de ..." i szczególnie ta druga zapowiada się na flowermachine:) Dopiero ma pąki ale wielkie i dużo, mogę dać fotkę, gdy eksploduje:) Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: wybory miss 16.06.10, 14:52 Według mnie rugosa to najpiękniejsza różą, i jak pachnie! Mama dżem robiła z płatków, zaganiała wszystkie swoje dzieci do zbierania, pamietam, że trzeba było nazbierac tego bardzo dużo, żeby wyszedł jeden słoiczek,a potem jeszcze poobcinać białe końcówki. Ale ten zapach! :D Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: wybory miss 16.06.10, 15:19 tak wg tej stronki to mi najbardziej pasuje Hansa, ale ... sąsiedzi mają dużo tych róż, one idą jak dzikie... samochody je rozjeżdżają... straty by nie ponieśli tzn to są byli nasi sąsiedzi, a potem mojej babci tylko już sąsiedzi, jak my się wyprowadziwszy Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 16.06.10, 18:22 Lella, ty naiwna :) W znanych mi sklepach jak jest napisane na rugosie "dzika róża", to dobrze, a ty mi o odmianach... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: wybory miss 16.06.10, 20:47 a, sorry Gregory:) w tym roku widziałam w jakiejś Biedronie Dagmar Hastrup po 4,90zł- do dziś nie wiem, czemu nie kupiłam:( chyba mi na mózg padło abo co? Wiem też, że bywają w jakichś leruamerlęnachitp.ale takowych u nas niet. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: wybory miss 16.06.10, 21:13 No tak. Rzadko łażę po biedronach, bo nie umiem w nich kupować, ale jak ostatnio byłam, to w ramach zakupu impulsowego kupiłam sobie dracenkę (-nkę, bo malutka). Znam dwa sklepy, w których pięknie opisują, co jest co. Ale róż tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś