bm30 19.03.04, 08:42 Kupiłam nowe kwiaty doniczkowe - różne- fikus, difenbachia, itp. Posadziłam w doniczkach kupując ziemie uniwersalna. Po kilku dniach na ziemi pojawiła się pleśń, ale nie we wszystkich kwiatach. O co chodzi?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grau Re: pleśń w doniczkach 19.03.04, 10:34 bm30 napisała: > Kupiłam nowe kwiaty doniczkowe - różne- fikus, difenbachia, itp. Posadziłam w > doniczkach kupując ziemie uniwersalna. Po kilku dniach na ziemi pojawiła się > pleśń, ale nie we wszystkich kwiatach. > > O co chodzi?????? czesto uniwersalnosc ziemi w sklepach polega rowniez na tym, ze jest stara i zlezala. :) sz. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: pleśń w doniczkach 25.03.04, 07:27 To grzyby saprofityczne albo pleśniowe, rozwijające się niekiedy na powierzchni podłoża. Pojawiają się zwłaszcza wtedy, gdy ziemia zawiera duże ilości nie rozłożonych składników organicznych. Grzyby te nie atakują roślin, rozkładają one wyłącznie martwą materię organiczną. Jeśli chcemy je zniszczyć, wystarczy podlać podłoże preparatem grzybobójczym, np.Euparenem. Pojawiają się wówczas, gdy ziemia jest bez przerwy wilgotna i są oznaką zbyt obfitego podlewania. Ich wzrostowi sprzyja również podlewanie nawozami organicznymi, szczególnie wtedy, gdy podlewamy rośliny z góry nie na podstawkę. Można także usunąć grzyby mechanicznie, zdejmując zewnętrzną warstwę podłoża. Niestety jakość ziemi gotowych do użycia nie tylko przedstawia wiele do życzenia (często są to po produkcyjne śmieci który polski byznesmen chce upchnąć oszukując klientów. Nigdy nie widziałem aby ktoś to co sprzedają pod nazwa ziemia badał, a sam wielokrotnie kupowałem np. podłoże do kaktusów tak skażone zarodnikami grzybów że atakowały wszystko co tam posadzimy. Może wiec napiszecie waląc nazwy firm. Miejmy gdzieś reklamę i krypto reklamę taki ranking na pewno się przyda innym uczestnikom forum - piszmy wiec jakiej ziemi do kwiatów w workach nie kupujemy i dlaczego! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś