lumja 10.08.10, 13:51 ostatnio na pniu jodły w moim ogrodzie zauważyłam peknięcie, na samym dole tuż przy ziemi, długości ok 20 cm. Skąd sie to mogło wziąć? I jak to zaleczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: pęknięte drzewo 10.08.10, 14:21 Z rozmarzania/zamarzania na przedwiośniu? Zające obgryzły? Świeże to czy zabliźnione? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: pęknięte drzewo 10.08.10, 16:18 Wiatrów u {Lumii} wiatrołamnych, gibających za mocno - nie ma aby? Jodły młodociane nie powinny rosnąć na słonecznym widelcu, bo na przedwiośniu mogą się zdarzać różne niespodzianki, typu jak opisany. Starszym grubsza kora zapobiega przegrzewaniu późnozimowemu. www.ho.haslo.pl/article.php?id=2647 Jodły takie spękanie niegłębokie mogą swą żywicą zalać, byle nie sięgało ono zbyt głęboko [drewno jodeł żywicy nie wytwarza, tylko w łyku ma takie przewody]. Zasmarowałbym ranę pastą na rany, obsadziłbym cieniująco krzewami, nie budziłbym się nocą, by szukać szkodniki... Inną przyczyną mógł być starodawny zwyczaj "obuchowania" w pień, w wigilię, ale to rzadkość... Odpowiedz Link Zgłoś
lumja Re: pęknięte drzewo 11.08.10, 10:42 dzieki za odzew:) zające i inne obgryzające wykluczone, podobnie jak obuchowanie :) wieje u mnie owszem, dośc mocno, może to być z rozmarzania. Drzewo nie jest zbyt młode, oceniam, że ma ok 15 - 18 lat, dokladnie nie wiem ile bo gdy kupilam ogrod to ono juz rosło. Posmaruje pasta i zobaczę. Na szczęście nie jest zbyt głębokie. Bardzo lubie tę jodle i nie chcialabym aby jej sie cos stało. Odpowiedz Link Zgłoś
wojteklm Re: pęknięte drzewo 12.08.10, 23:54 Jeżeli pęknięcie jest niewielkie drzewo może sobie samo poradzić,osobiście bym zostawił i poczekał, jeżeli rana jest jednak dość spora posmaruj pastą na rany. Odpowiedz Link Zgłoś