bryg-ida111 24.08.10, 14:09 Mój sposób na glony.Mam duże oczko wodne w pełnym słońcu.W tym roku wiosną zanurzyłam worek ze słomą jęczmienną.Po trzech tygodniach ani jednego glonika, woda lekko zbrązowiała:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: Glony w oczku 24.08.10, 16:32 a ja proponuje szyszki z olszy pozdrawiam przemysław jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
wojteklm Re: Glony w oczku 24.08.10, 23:09 Warto również ocieniać część stawu czy oczka wodnego- nadwodnymi drzewami lub roślinami wodnymi np.grzybienie,grążele. Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: Glony w oczku 26.08.10, 15:17 Nie mam tego problemu gdyż moje oczko jest przez dużą część dnia zacienione, do tego nie jest zbytnio rozległe. Marzy mi się jednak sporej wielkości stawik. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Glony w oczku 27.08.10, 13:27 dobry filtr i lampa uvc dadza sobie rade ze wszystkimi glonami i mikrobami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Glony w oczku 28.08.10, 18:18 bez przesady, budowa oczka sama w sobie jest droga akurat sprzet to jakies 15-20% kosztow calosci, chyba, ze sie robi wszystko samemu lampy uvc zaczynaja sie od 100zl, filtry podobnie - wszystko zalezy od wielkosci bajora i marki, do tego dochodzi pompa od 50zl wzwyz do oczka o poj 30tys litrow kupilam calosc oprzyrzadowania za 1tys polskiej firmy jak to jest duzo do taka folia oczkowa 14zl/m2 to dopiero jest koszt Odpowiedz Link Zgłoś