do73 30.03.04, 16:07 Witam, proszę o radę: dostałam dwie sadzonki jaśminowca (nie znam odmiany, jest to w każdym razie krzew nie pnącze) - jak i gdzie należy go posadzić? Co zrobić, żeby obficie kwitł? Z góry dziękuję za porady :-) pozdrawiam Do Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: jak sadzić jaśminowca 30.03.04, 19:40 dołączam się do pytania; właśnie dzisiaj kupiłam sadzonkę jasminowca i zamierzam go jutro zasadzić. Na opakowaniu napisano, że w glebie przeciętnej, stanowisko słoneczne lub półcieniste, rośnie do wysokości 1,5 m , kwitnie w czerwcu. Czy to wystarczające informacje sama nie wiem; jeśli nie będzie kogoś, kto nam doradzi co i jak, to tylko czas pokaże, czy posadziłyśmy go we właściwym miejscu. Mam nadzieję, że kobieca intuicja i tym razem nie zawiedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: jak sadzić jaśminowca 30.03.04, 20:15 Jaśmin to pnącze, a jaśminowiec to krzew.Jaśminowce mogą rosnąć w półcieniu i słońcu,ale nie znoszą palącego słońca i suszy-na takich stanowiskach liście więdną,a kwiaty szybko przekwitają.Dobrze rosną na glebach żyznych, wapiennych. Lubią miejsca odchwaszczone-podobno żle rosną na trawnikach,ja jednak tego nie zaobserwowałem.Znoszą bardzo dobrze cięcie i przesadzanie.By krzew był zwarty i gęsty,corocznie przycinamy przekwitłe pędy. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
do73 jak sadzić jaśminowca - następne pytanko :-) 01.04.04, 14:29 Dzięki za informacje. Już zasadziłam (a właściwie nie ja, tyko moja druga połowa) jeden w półcieniu drugi w miejscu raczej nasłonecznionym. Tylko z tą ziemią nie jest najlepiej. Do zbyt żyznych to ona nie należy. Czy należy ją czymś zasilać? A jeśli tak to czym?. I jeszcze jedno pytanko: czy zakwitną mi w tym roku, czy raczej się tego nie spodziewać? pozdrawiam Dorek Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: jak sadzić jaśminowca - następne pytanko :-) 22.04.04, 11:35 A u mojego jaśminowca widać już pączki zielone, posadziłam go od zachodniej strony ( moja intuicja mi mówiła, że tam będzie OK ), przez kilka tygodni kiepsko wyglądał, teraz już widać, że się przyjął. Podlewam go wodą z kranu + dodaję płynny nawóz do roślin ogrodowych i krzewów ozdobnych ( na 5 litrów 3 nakrętki raz na tydzień ). Ziemię mam taką sobie,ale nie najgorszą.A jak Twój krzew? Odpowiedz Link Zgłoś
do73 cereusfoto! moje też mają się nieźle 22.04.04, 14:29 Witaj, moje dwa krzaczki również pokazują, że żyją. Po wczorajszym ciepłym dniu mozna powiedzieć, że są całkiem zielone. Na razie jeszcze niczym ich nie "faszerowałam". U mnie jeden jest nasłoneczniony praktycznie przez cały dzień, a drugi latem będzie gdzieś od 14.00. Jak myślisz, zakwitną nam w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: cereusfoto! moje też mają się nieźle 23.04.04, 10:32 Cześć, bardzo bym chciała, ale mój krzaczek ma wysokość około 35 cm i zupełnie nie wiem czy możliwe aby w tym roku zakwitł - a może do czerwca ( bo wówczas kwitnie )tak podrośnie, że zakwitnie. Dla przykładu kupiłam w tym roku krzaczek malutki forsycji i gdy wszystkie już przekwitały moja wypuściła pączki i zakwitła. Dla roślin nie ma rzeczy niemożliwych. Obiecuję, że jak zakwitnie, to dam znać - mam nadziję, że Ty też... Odpowiedz Link Zgłoś
do73 Re: cereusfoto! moje też mają się nieźle 23.04.04, 10:58 Jasne, że też. Moje są trochę większe, bo mają tak z 1,20m. A z moją forsycją też miałam przejścia. po zakupieniu i wsadzeniu jakoś tam zakwitła, potem przez 3 lata nie kwitła prawie w ogóle (3 kwiatki na 1 gałązce). Już miałam co z nią zrobić (wyrzucić?, przesadzić?) a tu w tym roku niespodzianka - rozkwitła przepięknie :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borysa Re: jak sadzić jaśminowca 23.04.04, 12:13 Mój jaśminowiec zakwitł dopiero w trzecim roku, niezbyt obficie, ale największym rozczarowaniem było to, że mimo nazwy "jaśminowiec wonny" wcale nie pachniał ! A głównie dla zapachy go kupiłam...Zobaczymy, jak bedzie w tym roku. Czy to się może zmienić ? Może podlewać perfumami ? Poza tym nie wiem dlaczego, ale niektóre gałazki się jakby wyrodziły : rosną pionowo w górę, bez dodatkowych bocznych gałązek, są zdrewniale i mają kwiatów. Część z nich przycięłam wczesną wiosną, nie wiem czy dobrze zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak sadzić jaśminowca 23.04.04, 17:58 Mój jaśminowiec ma 2 lata. W pierwszym roku mąż cięty na glicynię/ w pobliżu której rośnie/ ściął go niemal do ziemi. Ale jak mu to dobrze zrobiło! W ub. roku pokazał kwiaty a w tym roku jest duży i będzie oblepiony kwieciem. A posadzony trochę byle jak. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: jak sadzić jaśminowca 17.06.04, 20:29 I jak zakwitł Twój jaśminowiec? Bo mój chyba w tym roku nie zakwitnie - jest zbyt mały, ale bardzo ładnie wygląda i ma piękne równomiernie rozłożone listki. Odpowiedz Link Zgłoś
za_krzewski Re: jak sadzić jaśminowca 18.06.04, 08:59 U mnie rosna jak glupie,wystarczy przegiac galazke do ziemi i przysypac piachem i juz pusza korzenie.Ale z kwitnieniem to jest mi go za malo. Troche na wiosne a pozniej zielone to jest ,zielone ze az nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak sadzić jaśminowca 18.06.04, 09:14 Obok mojego młodego ale już okazałego i bogato kwitnącego jaśminowca posadziłam budleję. Po kwitnieniu trochę mam zamiar go przyciąć / sądzę że to jest przyczyna obfitości kwitnienia oraz chyba odmiana/ i dać więcej miejsca dla budlei - ma mnóstwo pąków. I znowu będzie kolor i zapach. Staram się żeby w ogrodzie zawsze coś kwitło i pachniało - pięło się , płożyło, zwisało. Nie uda się jedna roślinka, zastąpi ją inna. Trudno zrozumieć mi ludzi których całą dumą jest wypielęgnowany trawnik i iglaczek. Po prostu kocham bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna-anna7 Re: jak sadzić jaśminowca 03.07.04, 22:04 Witajcie! Wini 3 ! Twoje słowa "po prostu kocham bałagan" to miód i balsam na moje serce.Popieram w calej rozciągłości. Mój jaśminowiec ma trzy lata i jakoś nie kwitnie.Krzaczysko ogrome a kwiatków ani dudu...Oj, potnę go,potnę bez litości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: jak sadzić jaśminowca 18.06.04, 09:02 Jak przewidywałam - oblepiony kwieciem. Niestety nie pachnie jak inne - chyba że to mój katar nie pozwala ocenić zapachu, lub przyćmiewa go zapach dzikiej róży/ kwitnący odrost/ - olbrzymiej białej pachnącej kuli. Miał straszliwe czarne mszyce ale uporałam się z nimi. Jest piękny. Odpowiedz Link Zgłoś