Dodaj do ulubionych

sadzenie cebul warstwowo

28.10.10, 10:55

Mam prośbę, chcę posadzić cebule tulipanów i krokusów w pojemniku, ale nie wiem czy powinnam kombinować tak, żeby cebula tulipana nie była dokladnie pod cebulą krokusa, czy jest to może bez znaczenia?

I jak później jest z przekwitaniem jednych i kwitnięciem drugich? Mam usunąć cebule krokusów po przekwitnięciu czy zostawić, a przez nie będą się przebijać tulipany?

To początki mojego ogrodnictwa, za rok mam nadzieję, będzie już lepiej :)

Dziękuję za rady i pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • bakali Re: sadzenie cebul warstwowo 28.10.10, 11:54
      Dobrze myslisz, weź w miarę szeroką donicę i staraj się, zeby cebule nie były bezpośrednio nad sobą. Kiedy jedne przekwitną, trudno bedzie je wykopać bez szkody dla pozostałych, dlatego musisz poczekac aż przekwitną i uschną liście wszytskich roślin, które są w pojemniku. Cebule krokusów będa już się przygotowywały do końca sezonu, a w tym czasie będą wciąz kwitły tulipany.
      W praktyce w pojemniku robi się bałagan i do tego dość nieestetycznie to wygląda, ale jeśli nie spróbujesz, nie będziesz miała możliwości zweryfikowac sobie tego na przyszły sezon :)
      • wrexham Re: sadzenie cebul warstwowo 28.10.10, 16:07
        czyli mozna posadzic tulipany do skrzynek? jak zabezpieczyc przed mrozem zeby przetrwaly do wiosny?
        • yoma Re: sadzenie cebul warstwowo 28.10.10, 21:06
          Po raz 189. i pół: TULIPANY BARDZO LUBIĄ, JAK JEST W ZIMIE ZIMNO...
          • wrexham Re: sadzenie cebul warstwowo 29.10.10, 09:28
            widze, ze sie znasz nie tylko na zwierzakach ;)
            yoma, tyle lat minelo, a ty ciagle taka okropna - nic nie zlagodnialas ;)
            ale milo cie "widziec"
      • mamabeea Re: sadzenie cebul warstwowo 28.10.10, 20:41
        Dziękuję za odpowiedź i dobrą radę bakali, wykorzystując spostrzeżenia posadzę cebulki w oddzielnych pojemnikach, bałaganu w donicy nie chcę :) Dzięki raz jeszcze!
        • szadoka Re: sadzenie cebul warstwowo 29.10.10, 08:20
          Ja cebul roznych nie mieszalam ale nad cebulowymi sadzilam niezapominajki i bratki. Polecam ten sposob bo donica wyglada bardzo dlugo ladnie.
          • agnieszsz Re: sadzenie cebul warstwowo 02.11.10, 22:33
            Co do bratków, to u mnie w donicy kwitną nadal - od wiosny. Tylko latem trzymałam je od północnej strony i obrywałam przekwitnięte kwiaty. Jeszcze dodam, że w donicach pięknie rosną i kwitną lilie. Byłam zaskoczona efektem, ale trochę im sypnęłam osmocote. Teraz je wyjęłam z donicy z bryłą ziemi i zadołowałam tamgdzie nornice nie grasują. A na wiosnę do donicy i będą kwitnąć i pachnieć tam, gdzie normalnie by rosnąć nie mogły.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ea/sc/zbzd/IPnGvQg8BWT7Qrs40B.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka