amityra 11.11.10, 15:55 Jak nazywa się dendrolog praktyk ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amityra Re: Dendrolog 11.11.10, 16:00 Oglądałem ostatni odcinek Mai w ogrodzie i facet zajmujący się formowaniem korony modrzewia buńczucznie twierdził,że to nie należy do dendrologa bo ten zajmuje się tylko teorią. Wymienił fachowa nazwę tego praktyka dendrologa i nie dosłyszałem. Szukałem w Googlach i nic. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bez19 Re: Dendrolog 11.11.10, 16:54 To kompletna bzdura !!! Bo jak się nazywa stolarz teoretyk ? a stolarz praktyk ? bez Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Dendrolog 11.11.10, 19:07 Pielęgniarz alpinista :), połączenie alpinisty z przyrodnikiem, korzysta ze sprzętu do wspinaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
bez19 Re: Dendrolog 11.11.10, 19:52 horpyna4 napisała: > Bywa nazywany również chirurgiem drzew. Chirurg drzew a dendrolog - to nie to samo. Różnica jest taka jak między koszącym trawniki a ogrodnikiem ew. drwalem a leśnikiem. bez Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dendrolog 12.11.10, 10:34 Chodziło mi o arborystę, a nie dendrologa. To właśnie do arborysty odnosi się określenie "chirurg drzew". Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Dendrolog 15.11.10, 16:47 Dendrologiem był z całą pewnoscią Pan Profesor Wlodzimierz Seneta; tak samo jest nim dr Andrzej Marczewski mój dendro-guru, znakomity były arboretyk Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie; sam - choć jestem technokratą - probuje od wielu już lat cos zrozumiec w tej cudownej dziedzinie :-) Pomagają mi w tym "jednonogie córki" wspomnianych Panów - sosna koreańska 'Silveray' i sosna tajwańska Armandia, prawdopodobnie 'Hayata' :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Dendrolog palacz kotłów wysokoprężnych 11.11.10, 21:07 Choć znam leśników z cenzusem będących dendrochronologami i prowadzących osobiście prace chirurgii + sadzenia drzew, to jednak nie odpowiedziałbym inaczej jak: Wykładowca dendrologii prowadzący zajęcia praktyczne ze swymi studentami/ wyznawcami na drzewnej plantacji doświadczalnej/ w puszczy. Krótko, treściwie. *** Są Maje i Maje. Odpowiedz Link Zgłoś