Dodaj do ulubionych

zabezpieczanie iglaków przed sniegiem?

15.11.10, 09:56
mój sąsiad przed zimą robi z drzewek /tuje, cyprysy/" balerony", obwiązuje je sznurkiem,żeby śnieg ich nie połamał....
Zabezpieczacie tez tak drzewka?
Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: zabezpieczanie iglaków przed sniegiem? 15.11.10, 15:19
      Ja mam w ogrodzie bardzo dużo wszelkiego rodzaju tuj i iglaków płożących i w zeszłym roku jak spadł śnieg to w miarę możliwości zbierałam ten śnieg z roślin, jednak jak zapadało po kolana i do ogrodu ciężko było się dostać to dałam sobie spokój. Śniegu było tyle, że nie było widać gdzie są tuje, a gdzie ścieżki - wszystko się wyrównało. Bałam się, że wszystko mi połamie. Jednak jak śniegi zeszły i tuje odsłoniło to odetchnęłam z ulgą bo nic nie ucierpiało, a wręcz przeciwnie tuje pięknie się uniosły i były takie aż soczyste. Także jak poradziły sobie z takim śniegiem, to myślę,że dadzą radę i tej zimy i niczym ich nie wzmacniam.:-)
      • irenazu Re: zabezpieczanie iglaków przed sniegiem? 15.11.10, 15:35
        A ja w tym roku niektóre podwiążę,bo po ubiegłorocznych śniegach jeden cyprysik groszkowy długo nie wracał do pionu.Ma po prostu długie,rozgałęzione gałązki i śnieg mocno go przywalił. Aby nie było kłopotu na przyszłą wiosnę to te iglaki,które mają długie gałęzie wzmocnię sznurkiem.
    • moo-n Re: Podarnik na 4 pory roku 16.11.10, 10:46
      Autorka pyta czy to forumowicze zabezpieczają tak krzewy, po co ten link, reklama, no i nie wiem co to jest 'podarnik'.
    • thea19 Re: zabezpieczanie iglaków przed sniegiem? 16.11.10, 13:23
      obwiazywanie jest bardzo dobrym sposobem na zachowanie ksztaltu przez krzewy iglaste - nic sie nie lamie pod wplywem zalegajacego sniegu, zwlaszcza mokrego ani nie odksztalca (i mniej roboty wiosna z przywracaniem pierwotnego ksztaltu, oraz z zakrywaniem dziur po wylamanych galeziach)
    • obrobka_skrawaniem Re: zabezpieczanie iglaków przed sniegiem? 17.11.10, 00:43
      Warto to zrobic przed duzymi opadami sniegu, zeby rosliny sie nie lamaly i nie odksztalcaly. Galezie sie odginaja i krzewy traca ladny pokroj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka