Dodaj do ulubionych

linia 723 na Dw. Gdański

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 23:46
jak sądzicie czy warto podjąć starania w kierunku zmiany końcówki linii 723
(obecnie z Legionowa - Modlińska - Jagiellońska do Placu Hallera) z Pl.
Hallera (na Pradze) na Dworzec Gdański. Rano większość ludzi wysiada albo na
Żeraniu albo na Starzyńskim i dalej przesiadają się w komunikację "przez
Wisłę" do Centrum. Na sam Pl. Halera mało kto dojeżdża (w kierunku odwrotnym
jest podobnie).
Może warto ze Starzyńskiego skierować 723 na Dw. Gdański i tam zrobić pętlę?
Co o tym sądzicie? Jak radzicie? Czy przy Gdańskim zmieści się pętla dla 723?

pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • gacus2 Re: linia 723 na Dw. Gdański 23.01.03, 10:14
      Trzeba tylko pomyśleć nad zawrotka przy Gdańskim- na pewno warrtoby po otwarciu
      metra. A zdrugiej strony zastanawiam sie czy warto znów zdublować z pociagiem z
      Legionowa?
      • tarantula01 Re: linia 723 na Dw. Gdański 23.01.03, 10:47
        gacus2 napisał:

> Trzeba tylko pomyśleć nad zawrotka przy Gdańskim- na pewno warrtoby po
        otwarciu
        >
        > metra. A zdrugiej strony zastanawiam sie czy warto znów zdublować z pociagiem
        z
        >
        > Legionowa?
        >

Wprawdzie nie orientuję się w tej materii, ale gros pasażerów dojeżdża 723 nie
        z Legionowa tylko z Jabłonnej (pociągu nie ma), więc prawie żadne dublowanie
        się autobusu i pociągu.
        • pawciod Re: linia 723 na Dw. Gdański 23.01.03, 16:53
          tarantula01 napisał:

> Wprawdzie nie orientuję się w tej materii, ale gros pasażerów dojeżdża 723
          nie
          > z Legionowa tylko z Jabłonnej (pociągu nie ma), więc prawie żadne dublowanie
          > się autobusu i pociągu.

I z Dąbrówek Szlacheckich i innych Bukowów.
          Tylko,że kłóci się to z koncepcją ZTMu: podmiejskie tylko do najbliższego
          węzła przesiadkowego.
          Chyba że mają zamiar tą koncepcję odrzucić. OBY!
          • szczupy Re: linia 723 na Dw. Gdański 23.01.03, 23:43
            Ta linia i tak wbija się głęboko w miasto, bardzo się nie wydłuży. Dobrze by
            się stało, gdyby ją tam pociągnąć.
          • gacus2 Re: linia 723 na Dw. Gdański 29.01.03, 08:06
            pawciod napisał:

>
            > I z Dąbrówek Szlacheckich i innych Bukowów.
            > Tylko,że kłóci się to z koncepcją ZTMu: podmiejskie tylko do najbliższego
            > węzła przesiadkowego.
            > Chyba że mają zamiar tą koncepcję odrzucić. OBY!
            No tak tyle, ze dla ZTMu co to za różnica Dw Gdański czy Plac Hallera? I tu
            prawie w centrum i tu.
            • pawciod Re: linia 723 na Dw. Gdański 02.02.03, 11:54
              Zasadnicza Gacuś. Przecież w myśl tej koncepcji podmiejski na moście to jakaś
              granda, katastrofa i Bóg wie co jeszcze.
              • iwo_ Re: linia 723 na Dw. Gdański 02.02.03, 16:34
                pawciod napisał:

> Zasadnicza Gacuś. Przecież w myśl tej koncepcji podmiejski na moście to jakaś
                > granda, katastrofa i Bóg wie co jeszcze.
                Większość brygad 723 pochodzi z Inflanckiej. Jak widzę 723 zmierzające Mostem
                Gdańskim, to myśle sobie, że mogłoby tak zostać.
                • Gość: Mariuszek Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 22:35
                  powaznym problemem moga byc popoludniowe korki na moscie gdanskim.
                • pawciod Re: linia 723 na Dw. Gdański 03.02.03, 09:47
                  iwo_ napisał:

> pawciod napisał:
                  >
                  > > Zasadnicza Gacuś. Przecież w myśl tej koncepcji podmiejski na moście to ja
                  > kaś
                  > > granda, katastrofa i Bóg wie co jeszcze.
                  > Większość brygad 723 pochodzi z Inflanckiej. Jak widzę 723 zmierzające
                  Mostem
                  > Gdańskim, to myśle sobie, że mogłoby tak zostać.

Widzisz IWO, dojazdówki dojazdówkami, a "porządna" trasa podmiejskiego dwoją
                  drogą. POza tym o tych dojazdówkach to już mało kto wie.
                  • gacus2 Re: linia 723 na Dw. Gdański 04.02.03, 10:59
                    Z punktu widzenia benzyny to naprawde nie na znaczenia. Zresztą korki sa
                    również ze strony Pl Hallera.
                    • Gość: black Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 19:49
                      większość ludzi wsiada obecnie do siedemsetki na starzyńskim, a z centrum
                      dojeżdżają tramwajem, albo innymi autobusami. może chodzi o to, żeby kupili dwa
                      bilety zamiast jednego :) ale prawdę mówiąc chyba większość ma i tak albo
                      miesięczne albo za dojazd do Starzyńskiego nie zapłaci.
                      Gdyby 723 jeździł z Gdańskiego, może część ludzi na Starzyńskim nie czekałaby
                      na prywaciarzy :)
                      • tarantula01 Re: linia 723 na Dw. Gdański 05.02.03, 11:47
                        Gość portalu: black napisał(a):

> Gdyby 723 jeździł z Gdańskiego, może część ludzi na Starzyńskim nie czekałaby
                        > na prywaciarzy :)

Prywaciarze jako, że są elastyczni szybko skorygowaliby trasę tak, aby
                        zatrzymywać się bezpośrednio przy metrze.
                        Największe opóźnienie 723 byłoby powodem korka przy rondzie Starzyńskiego. Czy
                        autobusy miejskie mogłyby zatem jeździć dolnym pomostem mostu Gdańskiego?
                        • gacus2 Re: linia 723 na Dw. Gdański 06.02.03, 13:57
                          tarantula01 napisał:

>
                          >
                          > Prywaciarze jako, że są elastyczni szybko skorygowaliby trasę tak, aby
                          > zatrzymywać się bezpośrednio przy metrze.
                          > Największe opóźnienie 723 byłoby powodem korka przy rondzie Starzyńskiego.
                          Czy
                          > autobusy miejskie mogłyby zatem jeździć dolnym pomostem mostu Gdańskiego?

Po dechach?
    • tarantula01 Re: linia 723 na Dw. Gdański 23.01.03, 10:42
      Ja myślę, że tak. Po otwarciu stacji będzie tam przecież pętla dla np.: E-4 i E-
      6. Poza tym stacja Dw. Gdański stanie się dogodnym węzłem przesiadkowym i 723 w
      tym miejscu jest jak najbardziej sensowne.
      • matmi Re: linia 723 na Dw. Gdański 24.01.03, 00:14
        Propozycja dobra, tylko przy planowanej stacji metra DW Gdański ma kończyć
        kilka lini i już dla nich jest jest problem ze znalezieniem miejsca
        • tarantula01 Re: linia 723 na Dw. Gdański 24.01.03, 10:15
          matmi napisał:

> Propozycja dobra, tylko przy planowanej stacji metra DW Gdański ma kończyć
          > kilka lini i już dla nich jest jest problem ze znalezieniem miejsca

Skoro jest problem ze znalezieniem miejsca na pętle dla wszystkich linii. to
          niech będzie pętla tylko dla tych, co mają najdłuższą trasę. E-4 i ew. E-6 będą
          miały krótką trasę i mogą tylko zawrócić na Słomińskiego, zabrać pasażerów,
          dojechać do pętli w Nowodworach i tam stać podwójnie. Natomiast 723 spokojnie
          może sobie postać. Poza tym można przeznaczyć na pętlę jakiś teren na którym
          obecnie jest zajezdnia Inflancka lub teren za myjnią Robo... (nieużywane
          torowisko PKP (położyć płyty między szyny)
          • pawciod Re: linia 723 na Dw. Gdański 24.01.03, 19:18
            tarantula01 napisał:

> matmi napisał:
            >
            > > Propozycja dobra, tylko przy planowanej stacji metra DW Gdański ma kończyć
            >
            > > kilka lini i już dla nich jest jest problem ze znalezieniem miejsca
            >
            >
            > Skoro jest problem ze znalezieniem miejsca na pętle dla wszystkich linii. to
            > niech będzie pętla tylko dla tych, co mają najdłuższą trasę. E-4 i ew. E-6
            będą
            >
            > miały krótką trasę i mogą tylko zawrócić na Słomińskiego, zabrać pasażerów,
            > dojechać do pętli w Nowodworach i tam stać podwójnie. Natomiast 723
            spokojnie
            > może sobie postać. Poza tym można przeznaczyć na pętlę jakiś teren na którym
            > obecnie jest zajezdnia Inflancka lub teren za myjnią Robo... (nieużywane
            > torowisko PKP (położyć płyty między szyny)

Jak Ty to sobie wyobrażasz, jeżeli E-4 już jest tam trochę na doczepkę???
            Byłem tam nie dalej jak dzisiaj i wiem, że tam już jest ciasno i nie ma
            miejsca na za długie postoje (zwłaszcza dla E-4).
            • Gość: stront Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: 193.59.172.* 24.01.03, 19:54
              Proponuję 801 przekształcić w 7XX, a 723 przedłużyć do Gdańskiego, ale
              przekształcając ją jednocześnie w linię przyspieszoną albo ekspresową.
            • tarantula01 Co z E-4? 29.01.03, 14:21
              > > Skoro jest problem ze znalezieniem miejsca na pętle dla wszystkich linii.
              > to
              > > niech będzie pętla tylko dla tych, co mają najdłuższą trasę. E-4 i ew. E-6
              >
              > będą
              > >
              > > miały krótką trasę i mogą tylko zawrócić na Słomińskiego, zabrać pasażerów
              > ,
              > > dojechać do pętli w Nowodworach i tam stać podwójnie. Natomiast 723
              > spokojnie
              > > może sobie postać. Poza tym można przeznaczyć na pętlę jakiś teren na któr
              > ym
              > > obecnie jest zajezdnia Inflancka lub teren za myjnią Robo... (nieużywane
              > > torowisko PKP (położyć płyty między szyny)
              >
              pawciod napisał:

> Jak Ty to sobie wyobrażasz, jeżeli E-4 już jest tam trochę na doczepkę???
              > Byłem tam nie dalej jak dzisiaj i wiem, że tam już jest ciasno i nie ma
              > miejsca na za długie postoje (zwłaszcza dla E-4).

Rozumiem, ze jest mało miejsca na podwójne postoje na pętli Nowodwory. Na pętli
              Nowodwory autobusów linii E-4 ubędzie po otwarciu metra Dw. Gdański. Trasa i
              czas przejazdu tego autobusu ulegnie skróceniu. Zostaną wycofane co najmniej
              dwie brygady z tej linii. Ale na tę dyskusję trzeba założyć nowy wątek, bo ten
              miał być o 723!
    • sloggi Moje zdanie. 27.01.03, 08:36
      Najwyzsza pora aby mieszkańcy Legionowa polubili jazdę pociągiem.
      Składy z Nasielska w porannych godzinach szczytu wożą powietrze (a leniuchy
      stoją w korku na Modlińskiej).
      • Gość: Mariuszek Re: Moje zdanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.03, 20:54
        sloggi napisał:

> Najwyzsza pora aby mieszkańcy Legionowa polubili jazdę pociągiem.
        > Składy z Nasielska w porannych godzinach szczytu wożą powietrze (a leniuchy
        > stoją w korku na Modlińskiej).

Moge Cie zapewnic, ze w pociagach 7.09 i 7.33 z Legionowa pazazerow nie
        brakuje. Ja na przyklad wole 20' isc do pociagu niz jechac 801, ktore mam spod
        bloku. Kilka razy spotkalem juz w trambaju kolegow, ktorzy wyjechali autobusem
        50' przed mna.....:)
        • bbkk Re: Moje zdanie. 28.01.03, 10:26
          Sloggi! Ty chyba tylko słyszałeś że pociągi wożą powietrze! Jednocześnie
          popatrz na plan Legionowa - jak jeździ pociąg, jak 723 i gdzie jest
          zagęszczenie mieszkańców.
          • gacus2 do Sloggiego 29.01.03, 08:08
            Pociągi nie wożą powietrza- ja na Toruńskiej o 7:04 widziałem pociąg z
            kompletem. Dalej też tak pewnie jest.
        • tarantula01 Re: Moje zdanie. 29.01.03, 14:29
          Gość portalu: Mariuszek napisał(a):

> sloggi napisał:
          >
          > > Najwyzsza pora aby mieszkańcy Legionowa polubili jazdę pociągiem.
          > > Składy z Nasielska w porannych godzinach szczytu wożą powietrze (a leniuch
          > y
          > > stoją w korku na Modlińskiej).
          >
          > Moge Cie zapewnic, ze w pociagach 7.09 i 7.33 z Legionowa pazazerow nie
          > brakuje. Ja na przyklad wole 20' isc do pociagu niz jechac 801, ktore mam
          spod
          > bloku. Kilka razy spotkalem juz w trambaju kolegow, ktorzy wyjechali
          autobusem
          > 50' przed mna.....:)

W takim razie władze Legionowa lepiej wyszłyby na zaniechaniu współpracy z ZTM
          (finansowanie linii 723) i zorganizowaniu dojazdu do stacji kolejowej w obrębie
          miasta. Zdaje się, że trasy prywatnych linii autobusowych są przykładem, że
          można.
          • Gość: anex połączenie z Legionowa na Dw. Gdański IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 18:05
            > W takim razie władze Legionowa lepiej wyszłyby na zaniechaniu współpracy z
            ZTM
            > (finansowanie linii 723) i zorganizowaniu dojazdu do stacji kolejowej w
            obrębie
            > miasta. Zdaje się, że trasy prywatnych linii autobusowych są przykładem, że
            > można.

Jedna z obecnych radnych (p. Agata Zaklika) miała taką propozycję, żeby
            dostosować komunikację lokalną w obrębie Legionowa do rozkładu jazdy PKP. Linia
            nr 3, która obsługuje duże osiedla mieszkaniowe (Sobieskiego, Jagiellońska)
            zaczyna kursować około 8 rano!!! Do tego czasu jest chyba z 7-8 połączeń
            Legionowo - Warszawa Gdańska! Pociągiem podróż trwa 31 minut, a autobusem czy
            samochodem grubo ponad godzinę (średnio 90 min.)!!!
            Był pomysł, podobno podpisało się pod tym kilka tysięcy mieszkańców i teraz
            wszystko rozbija się o biurokraję w Urzędzie Miasta i brak "woli politycznej"
            pana prezydenta Smogorzewskiego.
            Cóż... pożyjemy - zobaczymy!!!
            • Gość: black Re: połączenie z Legionowa na Dw. Gdański IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 14:03
              podobno w marcu ZTM planuje jakieś zmiany w rozkładach, ale to chyba za krótko,
              żeby coś zdziałać?
              • Gość: euro Re: połączenie z Legionowa na Dw. Gdański IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 11:09
                723 powinna jeździć na Gdański, a w Legionowie 801 mogłoby zahaczać o Piaski.
                są podobno plany, żeby z 801 zrobić linię 721. i wszyscy byliby zadowoleni :)
                • bbkk Re: połączenie z Legionowa na Dw. Gdański 13.02.03, 15:02
                  Koniecznie na Piaski!!!
      • Gość: anka Re: Moje zdanie. IP: 80.53.144.* 09.11.03, 13:35
        litości - ja mam do stacji kolejowej 25 minut drogi...
        • tarantula01 Moje zdanie - PKP 09.11.03, 14:13
          Wydaje mi się, że tańsze dla władz Legionowa i Jabłonnej byłoby wprowadzenie
          komunikacji dowożącej ludzi do stacji PKP niż partycypowanie w kosztach
          utrzymywania dotychczasowych linii podmiejskich z Warszawy. Może PKP w
          ramach "napływu dodatkowych pasażerów" też by zadbało o wygodę pasażerów (o
          czym ja piszę!).
    • klemenko Re: linia 723 na Dw. Gdański 15.02.03, 13:27
      > Może warto ze Starzyńskiego skierować 723 na Dw. Gdański i tam zrobić pętlę?

Jestem za!
      • Gość: blue Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 20:45
        chyba władze Legionowa sobie walkę o usprawnienie komunikacji (lokalnej, ZTM,
        PKP) odpuściły :( Prezydent Smogorzewski chyba tylko siedzi i (za
        przeproszeniem) pierdzi w stołek :(( nie tak miało być, oj nie tak...
    • Gość: Sz"Che"Pan O 723 i innych liniach podmiejskich. IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 18:30
      Chciałbym przedstawić swoje zdanie na temat linii podmiejskich.
      1. Co do "haraczy" od gmin podwarszawskich, w tym od Legionowa, dla ZTM.
      Legionowo, jak i inne miasta, ma dochody własne nie w głównej mierze od jego
      mieszkańców, ale od osób prawnych działających na terenie miasta. Pracownicy
      tych przedsiębiorstw nie dojeżdżają do pracy z Warszawy, a na pewno nie
      autobusem 723. Autobus ten służy mieszkańcom Legionowa (i nietylko) do dojazdu
      do Warszawy, do pracy, szkoły, na zakupy. Osoby te zostawiają w Warszawie dużą
      część swoich zarobków, która trafia potem do dyspozycji Kaczyńskiego, a
      następnie do ZTM. Więc dlaczego jeszcze te osoby mają dodatkowo sponsorować
      nasze kochane ZTM?
      2. Co do trasy 723. Większość mieszkańców Legionowa i Jabłonnej pracuje w
      Warszawie w praskiej jej części, głównie w placówkach budżetowych (szkoły,
      przychodnie, szpitale, biblioteki) lub przedsiębiorstwach państwowych (w tym w
      ZTM). Nie sądze, żeby istniała duża liczba mieszkańcó Legionowa pracujących na
      Kabatach, w Ursynowie, czy na Służewiu, czyli osób, którym metro jest
      niezbędne. Większość ludzi wysiada z 723 na Ekspresowej, przy Żeraniu lub na
      rondzie Starzyńskiego, by przesiąść się ewentualnie w komunikacje typowo
      miejską. Nie sądze, żeby wydłużenie trasy do metra w znaczący sposób ulepszyło
      komunikacje mieszkańcom Legionowa. Nawet Ci, którzy jadą do Centrum, nie będą
      specjalnie przesiadać się do metra przy Gdańskim, lecz zapewne skorzystają z
      komunikacji naziemnej.
      Takie jest moje zdanie. Ale chętnie posłucham Waszych.
      Pzdr. Sz"Che"Pan
      • rotunda Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. 23.11.03, 22:01
        Mieszkancy Legionowa dojezdzaja rowniez do lewobrzeznej Warszawy. Na uczelnie
        (SGH, Politechnika, SGGW, UW) do szkół (Modrzewski, Staszic, Rej i wiele
        innych), na zakupy do centrum, do znajomych na Ursynowie i przesiadka do metra
        bedzie dla nich wielkim ulatwieniem. Zreszta z jakis powodow autobusy prywatne
        z Legionowa maja petle pod Domami Centrum... Legionowo nie jest az tak scisle
        powiazane z Praga. Pozdrawiam
        • Gość: Sz"Che"Pan Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 15:18
          Jadąc z Legionowa na Kabaty, Ursynów czy nawet do SGHu rzeczywiście przesiadka
          w metro jest niezbędna. Ale nie sądze abyś przesiadał się do metra przy
          Gdańskim jadąc do centrum, Reja, a w szczególności do UW. Autobusy prywatne
          mają pętle pod Domami Centrum, bo z tamtąd zbierają tych którzy pracują/uczą
          się/studiują w południowej i zachodniej części aglomeracji Warszawy (około 1/2
          powierzchni aglomeracji i pewnie z 30% miejsc pracy/szkół i uczelni). Reszta
          to osoby przesiadające się już w "linie legionowskie" na Pradze (z Żoliborza,
          Bródna, Pragi Południe itp.)
          • rotunda Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. 26.11.03, 12:11
            >nie sądze abyś przesiadał się do metra przy Gdańskim jadąc do centrum
            Dlaczego nie? Metro jest najszybszym środkiem komunikacji miejskiej i nie widzę
            powodu, żeby do niego nie wsiadać. Ludzie mają zegarki, z pewnością wybiorą
            przesiadkę do metra.
            > Reja
            - można metrem do Świętokrzyskiej albo tramwajem,
            > a w szczególności do UW
            - proponuję autobus 175.
            >Autobusy prywatne mają pętle pod Domami Centrum, bo z tamtąd zbierają tych
            którzy pracują/uczą się/studiują w południowej i zachodniej części aglomeracji
            Warszawy (około 1/2 powierzchni aglomeracji i pewnie z 30% miejsc pracy/szkół i
            uczelni).
            Widzę, że ma Pan skłonności do popierania swoich wywodów liczbami, co na
            niektórych oczywiście robi wrażenie ;), na mnie nie. Może jakieś źródła
            cytowanych wyliczeń???
            Zresztą jak można zakładać, iż autobus dojeżdzający do centrumm Warszawy
            obsługuje pasażerów dojeżdżających jedynie do południowej i zachodniej części
            aglomeracji. Czyżby pracujący w Śródmieściu woleli komunikację via Praga???
            Bądźmy poważni.

> reszta to osoby przesiadające się już w "linie legionowskie" na Pradze (z
            Żoliborza, Bródna, Pragi Południe itp.) Oczywiście, ale jak Pan sam
            napisał "reszta", zresztą przypuszczam, że Pan właśnie do tej grupy pasażerów
            należy stąd obrona obecnego przebiegu linii 173 ;)
            • Gość: Sz"Che"Pan Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 14:28
              Metro jest rzeczywiście najszybszym środkiem komunikacji miejskiej, ale nie w
              centrum Warszawy i na krótkich trasach. Częstotliwość jazdy autobusów, czy
              tramwajów wzdłuż trasy Dworzec Gdański - Rondo Dmowskiego jest znacznie
              większa niż metra, czas przejazdu liczony wraz z dojściem do przystanku/stacji
              też jest krótszy. Metro jest w takim wypadku środkiem transportu dla
              fascynatów, takich jak szanowny pan Rotunda. Nie wyobrażam sobie człowieka
              jadącego do Reja z Legionowa, który pokonywałby któryś z odcinków metrem. Z
              723 czy 801 można się przesiąść w linie naziemne:
              E-4, 518, 508 przy Ekspresowej
              18, 518, 506, 508, 524 przy Żeraniu FSO
              2, 18, 127, 518 przy Starzyńskim
              Zakładając, że 723 będzie dojeżdżać do Gdańskiego, rejak może wybrać tramwaje
              i autobusy kursujące marszałkowską lub autobusy kursujące zdłuż Traktu
              Królewskiego
              A do UW to zupełnie nie mam pojęcia jak student z Legionowa ma dojeżdżać metrem
              Co do pracujących w centrum to i tak muszą oni korzystać z przepraw mostowych
              na Pragę (Śląsko-Dąbrowska, Gdańska lub Grota). Nie wiem jak szanowny pan
              Rotunda chce się dostać z Centrum do Legionowa nie jadąc prze Pragę (mam na
              myśli całą prawobrzeżną Warszawę, czyli w rozumieniu mieszkańców Wschodniej
              częsci aglomeracji), no chyba nie prze mosty w Nowym Dworze?
              MZK stosuje do linii podmiejskich politykę warszawskich przystanków krańcowych
              poza centrum (tak jak kiedyś władze w stosunku do supermarketów). Ma to na
              celu zmuszenie mieszkańców m.in. Legionowa do korzystania dodatkowo z linii
              miejskich, a także do zniechęcenia mieszkańców przedmieści Warszawy do
              korzystania z linii podmiejskich. Dziś wielu mieszkańców Białołeki traktuje
              linię 723 tak jak 302, 101, 508, 509 czy 518, jako dojazd do szeroko
              rozumianego centrum. Strach pomyśleć co się stanie gdy 723 zostanie wydłużone
              do Gdańskiego.

PS Jestem rejakiem a obecnie studiuje na UW, a mieszkam nie w Legionowie. A
              tematyka infrastruktury komunikacyjnej w Warszawie poprostu mnie interesuje.

Pzdr. Sz"Che"Pan
              • rotunda Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. 27.11.03, 21:52
                Myślę, że gdyby Pan mieszkał w Legionowie, zmieniłby Pan zdanie w niektórych
                kwestiach. Ja nie mieszkam w Legionowie od ok. 2 lat, do dziś mieszka tam moja
                najbliższa rodzina. Napisał Pan jedną ważną rzecz, rzeczywiście jestem
                fascynatem metra i marzę o sytuacji kiedy podmiejskie z Legionowa kończyłyby
                kursy przy skrajnie północnej stacji metra na Tarchominie. Ew. przy przystanku
                szybkiego tramwaju, którym przez most Północny można będzie dojechać do
                pierwszej linii metra. Obecne połączena autobusowe z Białołeki do Centrum sa
                kiepskie i wolałbym oszczędzić legionowianom niefortunnych przesiadek.
                Każdy z nas ma swoje racje. Nie ma o co sie spierać, dobrze, że obaj jesteśmy
                pasjonatami KM. Pozdrawiam serdecznie i dodam tylko, że być może jest Pan
                jednym z moich studentów ;-)
                • Gość: Sz"Che"Pan Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 19:58
                  W wielu miastach (Moskwa, Paryż, Budapeszt, miasta niemieckie) istnieje sieć
                  komunikacji miejskiej oparta na zasadzie, którą można byłoby scharakteryzować:
                  Komunikacja szynowa - główny środek transportu, komunikacja autobusowa -
                  dojazd do metra czy kolei.
                  Obawiam się, że w Warszawie taki schemat komunikacji się nie przyjmię. Głównym
                  problemem są nieodpowiednie proporcje pomiędzy komunikacją masową a dojazdową.
                  Akcja "Metro dla wszystkich" w Warszawie nie ma sensu. Metro i tak jest już
                  przepełnione. Nic nie daje zwiększenie częstotliwości kursowania, dodawanie
                  nowych wagonów. Nie można zatem zachęcać mieszkańców Dużej Warszawy z osiedli
                  i miejscowości położonych dalej od metra (np. Prażan, mieszkańców Wilanowa,
                  Żoliborza czy Legionowa) do korzystania z niego.
                  W Warszawie dosyć dobrze funkcjonował schemat komunikacji, który określiłbym:
                  dostosowanie komunikacji do głównych potoków dziennego przepływu ludzi. Linie
                  były tak dopasowywane by łączyły osiedla mieszkaniowe ze strefami usługowymi,
                  zakładów pracy, centrami handlowymi czy administracyjnymi. Istniała także
                  pewna hierarchia przy planowaniu linii. Np.
                  1. Każde osiedle musi posiadać połączenie z Centrum (Śródmieściem)
                  2. Im dalej od Centrum tym mniejsza liczba linii do Centrum i częstotliwośc
                  kursowania
                  3. Miejscowości podwarszawskie (w tym Legionowo) mają możliwość z dojazdu z
                  przesiadką (mniej więcej w połowie drogi).
                  4. Połączenia z miejscami pracy realizują linie 300 i 400 (miejsca pracy +
                  główne węzły komunikacyjne) Jeżdzą tylko w godzinach szczytu.
                  5. Linie przyspieszone i ekspresowe są ustanawiane na najczęśćiej
                  uczęszczanych trasach w całodobowym rytmie (tak jak dziś metro)
                  6. Linie zwykłe i tramwaje (do krótkich połączeń w ramach jednej dzielnicy
                  gminy) (Ja bym je nazwał emeryckimi, bo są przeznaczone dla ludzi którzy czasu
                  nie liczą - przyznam się że czasami do nich należe ;)

Takie planowanie komunikacji miejskiej Warszawy miało miejsce w połowie lat 90-
                  tych, mniej więcej do uruchomienia metra.
                  Teraz układ ten się psuje. Próbuje się w sposób chaotyczny kierować potokiem
                  ludzi codziennie przepływającym przez miasto.
                  Przykład:
                  Autobus 302 - zwykły, okresowy. Wogóle nie pasuje do innych linii typu "300".
                  Nie jest to linia dojazdowa do pracy. Owszem łączy Żerań (Elektrownie i FSO) z
                  miastem (węzły - Starzyniak i Żerań FSO) ale z moich danych wynika, że nie
                  jest w ten sposób wykorzystywany. Natomiast obecna jego rola główna to linia
                  dojazdowa do Bukowa i Dąbrówki. Ale w tym układzie powinna być to linia
                  całodobowa, a patrząc na rosnącą liczbę użytkowników komunikacji miejskiej na
                  odcinku Modlińskiej nawet przyspieszona. Nie może być sytuacji, że rolę linii
                  dojazdowej dla mieszkańców bądź co bądź Warszawy (chociaż dalekiej, mam na
                  myśli tych z Bukowa) będzie stanowiła linia 723 i 801. To jest autobus dla
                  mieszkańców Legionowa i Jabłonnej i mieszkańcom Bukowa od niego wara!!! W tym
                  celu dobrze byłoby aby linie podmiejskie miały jednak więcej przystanków w
                  strefie podmiejskiej niż miejskiej. W przypadku 723 stosunek tej wynosi prawie
                  1 : 3. Trzeba zlikwidować wszystkie przystanki "na żądanie" w Warszawie, a
                  zostawić tylko te w punktach przesiadkowych.

To taka moja prywatna opinia.

Pzdr. Sz"Che"Pan
                  • Gość: 04toudi Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. IP: *.abplanalp.com.pl 04.12.03, 10:35
                    Fakt, wszyscy tu pisza o 723 jak o srodku transportu z Legionowa. Wydaje mi
                    sie, ze bardziej ta linia jest potrzebna mieszkancom Dabrowki Wislanej (mieszka
                    tam lub bedzie mieszkalo ze 4 tysiace ludzi), Bukowa, Winnicy. Ja wogole
                    puscilbym tam linie dojezdzajaca tylko do granic Warszawy. Ale ZTM to komuna w
                    czystej formie, co leje z gory na pasazerow gdyz jej zrodlem utrzymania nie sa
                    ludzie, a dotacje miejskie. Tak wiec nie ma zwyklego polaczenia uslugodawca -
                    klient. Pozdrawiam wszystkich.
                    A wiadomosc, ze 723 bedzie dojezdzala tylko do petli Zeran jest wysmienita.
                    Dalej tramwajem bez stania w korku dojedzie sie do Dworca Gdanskiego.
                    • Gość: Sz"Che"Pan Re: O 723 i innych liniach podmiejskich. IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:12
                      Dziwne jest, że ZTM stać jest na utrzymanie linii 132, 133, 134 jeżdżących za
                      przeproszeniem po "Białołęckich zadupiach" uliczkami, których powstydziłoby
                      się nawet Legionowo a nie stąc go na połączenie Dąbróki z Warszawą drogą
                      krajową numer 62 czyli ulicą Modlińską - trzypasmowka w obie strony.
    • Gość: MZ Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: *.pwpw.pj / 172.16.63.* 24.11.03, 12:16
      Linia 723 po otwarciu Dw. Gdanskiego zostanie skrocona do petli Zeran FSO.
      Decyzje juz zapadly.
      • Gość: anka Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: *.legionowo.eu.org 25.11.03, 15:40
        a mogę zapytać skąd takie wiadomości?
        • Gość: MZ Re: linia 723 na Dw. Gdański IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 26.11.03, 11:44
          Z Biura Komunikacji w Ratuszu.
    • tarantula01 Linia 723 do FSO 07.12.03, 02:16
      Najpierw uważałem, że linia ta powinna dojeżdżać do Dw. Gdańskiego, ale pętla
      przy Żeraniu to jest coś co 723 wyjdzie na dobre. Dodatkowo powinny zostać
      skasowane przystanki na żądanie od Milenijnej do nowej pętli.
      • Gość: t Re: Linia 723 do FSO IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.12.03, 14:41
        nie powinno być tak, że Wwa płaci za komunikację podmiejską - jeżeli Legionów
        dopłaci, a nie będzie uważał, że to jest obowiązkiem Warszawy organizować
        dojazd, to wtedy o ew. wydłużeniu będzie można rozmawiać.
        • Gość: dino Re: Linia 723 do FSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:48
          Gość portalu: t napisał(a)
          jeżeli Legionów dopłaci
          LEGIONOWO a nie Legionów!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka