anna.pl.se 18.11.10, 09:24 Czy ktoś mi podpowie co dzieje się z moimi orchideami...otórz pączki kwiatowe zasychają i opadają przed rozkwitnięciem:( Czy to jakaś choroba czy poprostu zle pielęgnowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gunia-natura Re: Orchidee 18.11.10, 13:08 To raczej nie choroba, bardziej: za mała wilgotność powietrza, trzymanie w przewiewie (na parapecie otwieranego okna nad kaloryferem), lub przelanie/zasuszenie korzeni. Co to za gatunek orchidei? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Orchidee 18.11.10, 18:07 Na załączonej etykiecie pisze : Aphrodite.Dostałam dwie jakieś dwa tygodnie temu i zachowują się jednakowo.Pozostałe,które miałam wcześniej ładnie kwitną i nic im nie dolega.Więc możliwe,że te które dostałam były zle pielęgowane wcześniej.Ale czy można jakoś je uratować?Są piękne,z trzema łodygami każda. Odpowiedz Link Zgłoś
gunia-natura Re: Orchidee 22.11.10, 22:24 Czyli phalaenopsisy :) nie powinno być problemów z uprawą. Skoro dwa pierwsze dobrze się mają, to widać te nowe muszą odchorować - zostały albo przenawożone, albo wystawione na bardzo niekorzystne warunki, np. w kwiaciarni, lub przemrozone w w transporcie. Niestety, opadających pąków raczej juz nie da się uratować... Ale jeśli zapewnisz roślinom optymalne warunki (najlepiej stawiając je razem z pozostałymi - o ile nie zrobiłas tego od razu), to pędy kwiatowe się zachowają i w przeciągu miesiąca-dwóch wypuszczą odrosty z nowymi kwiatostanami Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: Orchidee 01.12.10, 11:05 Pierwsze co mi przychodzi do głowy jako przyczyna Twojego problemu to przesuszenie. Pierwszym niepokojącym objawem niedoboru wody, mogą być podsychające kwiaty. Szczególnie w okresie grzewczym, spada wilgotność powietrza w naszych mieszkaniach co prowadzi do zwiększonej transpiracji. Kolejną przyczyną może być temperatura (zbyt wysoka lub zbyt niska). Skoro piszesz, że od niedawna jesteś właścicielką orchidei to prawdopodobną przyczyną może być także przemarznięcie w transporcie. Odpowiedz Link Zgłoś