Dodaj do ulubionych

Priorytety książkowe na 2017

31.01.17, 13:27
W 2017 bardzo chciałabym przeczytać :
- "Ósme życie" 2 tomy
- "Syn "Meyer
- cos w klimatach chińsko - japońskich . Po głowie chodzi mi "Cesarzowa Orchidea " 2 tomy i "Obfite piersi , wąskie biodra"
- "Córka fortuny "i "Portret w sepii "Allende
- "Błazen królowej"i "Kochanek dziewicy "Allende
- literatura polska : najnowsza Warda, Bator, Zyskowska - Ignaciak
Czytaliście ? Polecacie? Macie swoje typy na 2017?
Obserwuj wątek
    • mimatu Re: Priorytety książkowe na 2017 06.02.17, 18:03
      "O pięknie" Zadie Smith
      "Sympatyk" Viet Thanh Nguyen
      "Złodziejka" Sarah Waters
      "Pragnienie" i "Księga ryb Williama Goulda"
      David Foster Wallace
      "Słoneczne miasto" Tove Jansson
      "Here I Am" Foer :)

"Ósme życie" niedawno skończyłam. Piękne książki :)
      • tyda1212 Re: Priorytety książkowe na 2017 06.02.17, 19:22
        Myślę, że Ósme życie i Syn to moje must have no 1 w 2017 , a dodatkowo jeszcze Euforia i Złota godzina ...
        • staua Re: Priorytety książkowe na 2017 09.02.17, 16:43
          Jeśli chodzi o Euforię Lily King, to zdecydowanie polecam.
    • staua Re: Priorytety książkowe na 2017 09.02.17, 16:41
      Przeczytalam "Ósme życie". Pierwszy tom podobał mi się bardzo, drugi mniej. Tłumaczenie jest raczej kiepskie (ciekawe, dlaczego Michail jest zdrobniony jako MICHA, przeciez po polsku zawsze pisało się to zdrobnienie "Misza" a tu kalka z niemieckiego (gdzie wymowa też jest "Misza", oczywiście). Są też inne kwiatki, mnie to zgrzytające tłumaczenie trochę utrudniało czytanie.
      "Syna" czytam teraz. Na szczęście w oryginale. Przeczytałam dopiero ok. 30 stron i jeszcze mnie nie wciągnął.

W planach mam na pewno różne eseje, Roxane Gay, Siri Hustvedt i Jhumpy Lahiri. I "Neurotribes".
      • tyda1212 Re: Priorytety książkowe na 2017 09.02.17, 17:27
        Daj znać koniecznie, jak wrażenia, gdy skończysz "Syna " . U mnie Ósme życie, Syn i Euforia (tak, Lily King) zakupione i czekają na półce . Obecnie czytam Złotą godzinę (Donati). Dawno nic mnie nie zachwyciło (tak jak np kiedys Tajemna historia -Tartt) i liczę na to, ze w końcu któraś z ww ksiazek chwyci mnie za serce...
        • staua Re: Priorytety książkowe na 2017 09.02.17, 20:56
          Mnie w zeszłym roku (pisalam o tym chyba w wątku na ten temat) zachwycił cykl neapolitanski Eleny Ferrante, szczerze polecam. Czytalam jeszcze jedną jej książkę wcześniej, też mi się bardzo podobała,w tym roku mam zamiar przeczytać pozostałe (napisała jeszcze dwie albo trzy).
          Złotą godzinę wrzuciłam w kolejkę do biblioteki i też przeczytam.
    • odczepcie_sie Re: Priorytety książkowe na 2017 16.02.17, 13:43
      Ja chcę wreszcie przeczytać te wszystkie powieści fantasy, które od lat kisza mi się na półce.
    • jeepwdyzlu Re: Priorytety książkowe na 2017 19.02.17, 23:03
      Naprawdę można zrozumieć siebie po lekturze trzeciorzędnej pozycji? Lepiej zapomnij o blogu. Szczera rada...
      Jeep
    • relka_859 Re: Priorytety książkowe na 2017 24.02.17, 14:09
      Mnie zaintrygował tytuł "Piękny styl" Stevena Pinkera, chciałabym się z tą książką zapoznać. :)
    • maesstra Re: Priorytety książkowe na 2017 25.02.17, 16:00
      - Dzień dobry, północy - Lily Brooks-Dalton
      - Droga - Cormac McCarthy
      - Księga dziwnych, nowych rzeczy - Michel Faber
      tak na początek
      i może faktycznie wezmę się za sagę neapolitańską
      • tyda1212 Re: Priorytety książkowe na 2017 28.02.17, 08:33
        Daj znać, jak "Księga dziwnych ..." i "Dzień dobry...". Bardzo jestem ciekawa tych ksiazek .
    • agulaaaa89 Re: Priorytety książkowe na 2017 27.02.17, 19:28
      A ja osobiście zakochałam się w Ricku Riordanie i jego najnowszej powieści "Taniec wdowca" .Tak wiem, że to pisarz fantasy i szczerze to nie spodziewałam się, że może jakiś dobry kryminał "popełnić" a tu zaskoczenie. Książka, która miała okazać się nietrafionym prezentem kompletnie mnie zaczarowała. Dobrze napisana historia która mogłaby się wydarzyć naprawdę. Riordan udowodnił,że językowo jest świetnym pisarzem- nie tylko dla nastolatków
    • ukochaneksiazki Re: Priorytety książkowe na 2017 14.03.17, 15:10
      Moim typem była "Bezdomna" gdyż długo musiała czekać na swoją kolej. Warto było po nią sięgnąć. Zapraszam do przeczytania mojej recenzji. Może i ty ją pokochasz?:)
      ukochaneksiazki.blog.pl/
      • tyda1212 Re: Priorytety książkowe na 2017 15.03.17, 06:58
        Nie lubiè niestety Michalak . Czytałam jej Nadzieję i więcej nie zamierzam...
        • zona_mi Re: Priorytety książkowe na 2017 16.03.17, 10:09
          Michalak pisze źle, to nie kwestia gustu, tylko jakości, a widzę już który z kolei wpis ukochaneksiażki o tej Bezdomnej - spam i tyle.
    • ecco7 Re: Priorytety książkowe na 2017 25.04.17, 11:39
      Ja muszę koniecznie skończyć oba cykle Brooksa o Shannarze.
    • genno8 Re: Priorytety książkowe na 2017 25.04.17, 13:00
      U mnie przede wszystkim na pierwsze miesiące fantastyka i SF - na pólkach czeka już spory zestaw tytułów Brandona Sandersona. Szczególnie liczę na serię Mścicieli, bo z okazji premiery trzeciego tomu, "Calamity", postanowiłem w końcu wziąć się za ten cykl. Poza tym "Mechaniczny" i "Powstanie" Iana Tregillisa (pierwsze już zacząłem i jak na razie zapowiada się świetnie). A ze wspomnianych tematów chińsko-japońskich, ja czaję się na "Yokai. Tajemnicze stwory w kulturze japońskiej" Michaela Dylana Fostera - zwłaszcza, że drugie pół to japoński bestiariusz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka