Dodaj do ulubionych

Piaskowanie ogrodu

18.11.10, 09:30
Czy któraś z Was się w to bawiła? Mamy niezagospodarowany ogród z bardzo kiepską gliniastą ziemią (dawniej były tu hodowla świń i uprawiano kukurydzę), mieszkamy tu już 3. rok, ciągle nie wiemy,co zrobić z ziemia. Przeczytałam gdzieś necie, że warto piaskować ziemię. Nie spotkałam nigdy nikogo, kto się w to bawił. Wszystko chcemy zrobić sami, ale chciałbym dowiedzieć się, czy to ma sens.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Piaskowanie ogrodu 18.11.10, 16:23
      Jak uprawiano kukurydzę, to nie może być taka kiepska, kukurydza jest żarłok i ma wymagania. Można przeorać z czymś lekkim, ale czy to warto? Ogród i tak sam decyduje, co w nim będzie rosło :)
      • effi007 Re: Piaskowanie ogrodu 19.11.10, 18:07
        Yoma dobrze mówi. Jeśli ziemia gliniasta lepiej dodać materii organicznej - dodanie piasku rozluźni ją, ale nadal będzie zimna. Tak ogólnie to kosztowny zabieg. Ja swoją gliniastą poprawiam punktowo pod rośliny lub grupy roślin. A niektóre wolą gliniastą.
        • sylabina Re: Piaskowanie ogrodu 20.11.10, 16:24
          Mi o rośliny nie chodzi, bo wszystkie pięknie rosną (mam taki skalniak, który testowo założyłam, żeby sprawdzić, co urośnie, o ile w ogóle urośnie), ale o wodę, która stoi w ogrodzie. Nie jest duży, bo tylko 800 m kwadratowych. Na razie mam zasianą trawę, ale chcemy przed nawiezieniem nowej ziemi poprawić jej strukturę. Rozluźnić.
          • sylabina Re: Piaskowanie ogrodu 20.11.10, 16:25
            Piaskowanie, ale oczywiście tez mam zamiar nawieźć kompostem ziemię, bo mój kompost jest już 2. rok gromadzony.
          • horpyna4 Re: Piaskowanie ogrodu 20.11.10, 16:52
            Na stojącą wodę najlepiej pomaga odprowadzenie jej. Jeżeli to tylko jest możliwe, zadbaj o lekkie nachylenie terenu na zewnątrz, w stronę jakiegoś rowu. Możesz też wykopać trochę rowków odwadniających.

Jeżeli jednak dookoła ogrodu jest wyżej i nie można zrobić spływu na zewnątrz, to zrób na terenie oczko wodne. A teren uformuj tak, żeby woda deszczowa spływała do tego oczka.

Co do rozluźniania ziemi, to możesz ją przekopywać z czym tylko się da - piaskiem, zielonym nawozem, igliwiem, torfem... ale bez odpływu woda i tak będzie stała. Może nie na powierzchni, ale pod powierzchnią będzie warstwa paćki sięgająca do nieprzepuszczalnego podłoża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka