21.11.10, 13:47
Wiosną dostałam niewielki woreczek dolomitu z zapewnieniem, że to doskonały nawóz do roślin. Coś to chyba nie tak. Podsypana róża chyba ginie, inne kwiatki też rewelacyjne nie były.
Obserwuj wątek
    • effi007 Re: Dolomit. 22.11.10, 07:11
      dolomit jest bardzo dobrym nawozem, który dodaje się do ziemi w celu podniesienia pH i wzbogacenia zawartości magnezu.
      Niestety akurat róże wolą lekko kwaśną ziemię, a nie alkaliczną - pewnie dlatego ginie.
      • horpyna4 Re: Dolomit. 22.11.10, 09:47
        No, niezupełnie. Niektóre gatunki róż wymagają ziemi wapiennej.

A może tego nawozu było po prostu za dużo?
        • effi007 Re: Dolomit. 23.11.10, 08:58
          a które? bo widać luki jakieś mam :)

• horpyna4 Re: Dolomit. 23.11.10, 09:30
            Na pewno róża dzika, czyli szypszyna (rosa canina) oraz róża alpejska (rosa pendulina).

Zresztą jest więcej takich przykładów, że w obrębie jednego rodzaju zdarzają się gatunki wymagające różnych odczynów gleby. Nawet wśród typowo kwasolubnych różaneczników istnieje różanecznik kosmaty (rhododendron hirsutum) wymagający gleb alkalicznych.

Podobnie jest z wieloma rodzajami drzew - brzozy, świerki, wiązy...

A wśród roślin górskich mamy w obrębie jednego rodzaju gatunki "rosnące na wapieniu" i "rosnące na granicie".
            • effi007 Re: Dolomit. 24.11.10, 19:02
              no tak, o tym, że zdarzają się wyjątki wiem - sama mam wrzośce, które wolą ziemię alkaliczną:
              www.nastrojowyogrod.pl/2008/11/poszukiwana-diana-hornibrook-czyli-jak-powstala-moja-nowa-rabata/
              ale o różach nie wiedziałam

horpyna, jesteś pełna niespodzianek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka