hbinko 24.11.10, 10:46 Witam, tyle wiem, że tak można, poproszę o dokładne instrukcje mędrców tego forum. Czytałam w googlach, ale jakimś niezrozumiałym dla mnie językiem , a Wy jak mi wyłożycie kawę na ławę, myślę że zrozumiem, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: storczyk na podłożu akacji 24.11.10, 21:03 A jakiej akacji? I co znaczy w ogóle - szczepiony na podkładce? rosnący na gałęzi jako epifit? Odpowiedz Link Zgłoś
hbinko Re: storczyk na podłożu akacji 20.12.10, 08:37 ha, dobre pytanie: jaki? taki z NOMI, na metce nie jest napisane, a w kolorach: biały, bordowy i trochę jaśniejszy, różowy, zresztą już nie pamiętam, bo kwiatki opadły Odpowiedz Link Zgłoś
doroteja_z_brzozy Re: storczyk na podłożu akacji 24.11.10, 20:24 hbinko: "poproszę o dokładne instrukcje..." hbinko, oj nie wiem, czy tu ktoś storczykowy akacjowo. ja je jedynie lubię "normalnie" mieć i tylko phalenopsisy. i w dodatku tylko białe. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hbinko Re: storczyk na podłożu akacji 25.11.10, 09:28 ...bo to było tak: mój małż nie małż uwielbia storczyki, wszyscy wokół wiedzą, obdarowują go, ja również dostaję te kwiatki (od niego), niestety nigdy nie wiemy jaki to gatunek, on im z pietyzmem matkuje, kupuje książki o nich, no cuda, wianki. Przy drodze, którą jeździmy leżała ścięta akacja: przytaszczył ją, bo gdzieś czytał, że kora akacji + mech torfowy może stanowić dobre podłoże dla storczyków. Chce umieścić je na "reprezentacyjnej" ścianie w łazience (w łazience-bo chodzi o wilgotność). I, czy do tego podłoża trzeba dodać ziemi, jeśli tak to jakiej, a może jest jeszcze coś, o czym nie wiem, że trzeba wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: storczyk na podłożu akacji 14.12.10, 15:44 Z tego, co ja wiem, to kora drzew liściastych nie jest dobra jako podłoże, bo rozmaite paskudztwa jej się czepiają. Takoż z tego, co wypróbowałam, gotowe podłoża do storczyków się dobrze sprawdzają i dalej szukać nie trzeba, ten mech to raczej wokół doniczki (wilgotność)... A jakieś okno w tej łazience szanowne państwo zaposiadują? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: storczyk na podłożu akacji 15.12.10, 14:38 Ty lepiej nie eksperymentu. Kup grube podloze do storczykow. Jak bedzie z dodatkiem ziemi, to odsiej. A jesli masz wątpliwosci co do gatunku, to wrzuc fotke. Np. Cymbidiu, Encyclia czy dajmy na to Cambrie albo Dendrobium maja inne wymagania niz Phalaenopsis. Bedzie trza, to sie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: storczyk na podłożu akacji 16.12.10, 11:27 Ty Wanda masz się z tą bandą laików :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 sterczyk na podłożu białej akacji 16.12.10, 21:36 Trzeba się dać mięczakom choc raz pomylić. By nie porośli w piórka. Niech eksperymentuje {Hbinkowy} Mięczak. Niech nawet myśli, ze kora akacji równa jest korze robinii. Niech też wie, że niektóre nie lubią storczyków. Właśnie za ten połpasożytniczy ... ideał piękna na licu. Na liściu chciałem sklawiaturować. --- Dobre to nieme kino skandynawskie... Odpowiedz Link Zgłoś
hbinko Re: sterczyk na podłożu białej akacji 17.12.10, 09:32 och Wy, dworujcie sobie, a ja w rozpaczy. Yoma, właśnie wszystko przez to okno. Zostały badyle bo kwiaty zwinęły się w dwa dni; małż wmawia mi, że dostały przeciągu, bo otwierałam okno, a ja nie pamiętam, być może może być, ale zawsze przestawiam te storczydła jak otwieram okno. Co do akacji - na razie pieńki stoją w garażu i czekają na wiosnę, wtedy będzie operacja przesadzania, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: sterczyk na podłożu białej akacji 17.12.10, 12:57 Z tego, co ja wiem, to pniaki liściaste dobre do hodowli grzybów :) Podrzuć małżonkowi pomysł, zupełnie poważnie mówię. Powiedz mu też, że ja wójt ciągle wietrzę storczykom, żeby miały chłodniej i wilgotniej. Tylko nie mów, że ja się tak, na dobrą sprawę, nie znam. Ale skoro moje cymbidium ma 120 cm wysokości i tyleż rozpiętości, to chyba źle mu nie jest :) Jak zestawiałaś z okna, to niech małż się nie czepia. Nie miały prawa zmarznąć. Nie przejmuj się, on szuka winnego... A dworować sobie któżby śmiał. Odpowiedz Link Zgłoś
hbinko Re: storczyk na podłożu białej akacji 17.12.10, 14:42 witam, dworuje sobie dar61 od sterczyka, ale nic to. Yoma, o tych 120 cm nie powiem w domu, bo by mnie zlinczował, dobrze, że mąż nie ma dostępu do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: storczyk na podłożu białej akacji 17.12.10, 15:00 Ty się nie daj terroryzować, cóżeś ty winna, że małż nie ma 120 cm :) Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: Yoma, pomóż! 07.01.11, 13:21 Moje cymbidium też jest tego "wzrostu" co twoje.Mam je od 3 lat, dostałam pięknie kwitnące, ale w następne lata już nie zakwitło.W ubiegłą zimę przechowywałam go w chłodzie ok.12 C, w lecie na osłoniętym tarasie i nic.Przesadziłam je też do większej donczki /typu palmowa/, rośnie pięknie ale tylko z liści, co robić? Posiadłaś tajemnicę? Jeśli nie ty mi ją zdradzi to kto? Pozostaję z uśmiechem i najlepszymi życzeniami Noworocznymi M. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Yoma, pomóż! 07.01.11, 14:37 Nawzajem, najlepszego i niech ci kwiatki kwitną :) Nie pomogę, bo mam swoje od jakichś... 9 miesięcy?* Z własnej woli jeszcze mi nie kwitło. W lecie i jesienią tkwiło w ogrodzie, dopóki się dało, teraz ma cieplej niż 12 stopni, ale jest często wietrzone. I też idzie w liście jak szalone, znowu trzeba będzie na wiosnę przesadzić. Ja nie pomogę, ale pewnie Wanda pomoże :) * no to już byłby czas, żeby coś urodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: Yoma, pomóż! 07.01.11, 15:56 Coś robię żle/bo twój to jeszcze maluch/, poszperam jeszcze w literaturze.Dzięki za szybką reakcję, poprostu myślałam, że TY to wiesz wszystko o roślinkach i do tego masz anielską cierpliwość i odpowiadasz niestrudzenie na wszystkie posty, no szacun! Pozdrawiam miło M. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Yoma, pomóż! 07.01.11, 17:01 Ładny mi maluch :) Jak umiem, to odpowiadam, czemu nie (dzięki za dobre słowo!), ale Wielkim Guru od Storczyków jest Wanda. Też pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: Jesteś tu Guru storczykowe Wando? 08.01.11, 08:45 Skoro Yoma mówi, to wie co mówi! Masz jakiś pomysł jak postępować z cymbidium by kwitło? Wdzięczna za odpowiedż Małgosia :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Jesteś tu Guru storczykowe Wando? 08.01.11, 16:25 Spróbuj krzyknąć tu forum.gazeta.pl/forum/f,23256,kwiaty_w_domu.html takoż zawiera już kopalnię wiedzy o storczykach :) Odpowiedz Link Zgłoś