Dodaj do ulubionych

Storczyk- dlaczego żółkną liście

19.12.25, 16:02
Przeprowdziłam się do nowego mieszkania i w prezencie dostałam 3 storczyki. Wszystkim zaczęły żółknąć i odpadać liście. Jeden stracił już wszystkie i zostały same korzenie. W salone w którym stoją jest bardzo mało światła, bo okno jest na północ. Czy to dlatego? Czy storczyki potrzebują dużo światła? I czy da się je jeszcze uratować?
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 16:12
      Stawiam na za dużo wody/nawozu.

Przesadzałaś je? Nie wiem jak w Polsce, ale tu sklepowe storczyki rosną w mchu, zawsze je przesadzamy, nawet kwitnące.
      • alicia033 Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 20:03
        majenkirr napisała:

> zawsze je przesadzamy, nawet kwitnące.

A ja odwrotnie, przenoszę wszystkie do sphagnum, uważam, że świetnie w nim rosną. I oczywiście jak przestaną kwitnąć, kwitnących nie ruszam.
    • alpepe Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 16:12
      Nie przelewasz? I tak, potrzebują światła.
    • 1maja1 Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 16:26
      Storczyki potrzebuja mnostwo swiatla. Mam 3 i jeden z nich po przekwitnieciu nie wypuscil nowych kwiatow przez ponad rok, bo mial za ciemno. Jeden w lazience calkiem mi padl, bo mial za malo swiatla.
      Kupilam nawoz i nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale wszystkie 3 w tym sam czasie zaczely kwitnac. Podlewam raz w tygodniu a nawet rzadziej. Ponoc lubia wode po splukanym ryzu (woda przegotowana/ odstana).
    • tania.dorada Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 18:23
      Storczyki wcale nie potrzebują mnóstwo światła, przecież one są z lasów deszczowych gdzie jest cały czas dość ciemno. Popatrz na korzenie to będziesz lepiej wiedzieć czy mają za mało wody czy za dużo. Może po prostu szok po przeprowadzce.
      • 1maja1 Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 19:14
        Nie wprowadzaj ludzi w blad. Storczyki bardzo lubia swiatlo, oczywiscie nie bezposrednie palace sloncem w lecie, ale rozproszone, chociaz u mnie stoja przy poludniowym wielkim tarasowym oknie i maja sie swietnie, latem jak jest bardzo slonecznie, przesuwam gdzie maja troche cienia w dzien, zeby nie popalilo lisci.
        Dwa wczesniejsze tak jak pisalam, nie poradzily sobie w ciemnym miejscu.
        • tania.dorada Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 19:47
          No patrz, a u mnie storczyki świetnie sobie dają radę na północnym oknie i całkiem dobrze rosną w cieniu. To są rośliny które naturalnie nie rosną na otwartych łąkach, tylko się przyczepiają do drzew, które blokują światło. Co ja ci na to poradzę 🤷‍♀️ jeśli ktoś ma okno od północy, na parterze i trzyma je daleko od okna to może być za ciemno, ale parapet północnego okna niezasłoniętego drzewami jest wystarczający.
          • 1maja1 Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 20:15
            No to ok, mi wlasnie chodzilo o to, zeby je trzymac blisko okna, idealnie na parapecie. Ja tamtych dwoch co mi sie zmarnowaly wlasnie nie trzymalam na parapecie i to spowodowalo, ze jeden calkiem padl, a drugi nie kwitl dlugo ponad rok. Dalam go pod okno i pieknie zakwitl, sliczne cytrynowe kwiaty ciesza oko.
            Uwielbiam storczyki, wlasnie ze wzgl na dlugie kwitnienie.
            • tania.dorada Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 20:28
              potrzebują jakieś światło, jak w sumie każda roślina. Ale nieprawda jest, że mnóstwo, jak tu większość pisze. One naprawdę rosną i w miejscach w których w ciągu dnia jest zwyczajnie ciemno.
    • ritual2019 Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 19:18
      Tak, potrzebuja duzo swiatla. Zolkniecie lisci moze wskazywac brak swiatla.
      • glasscraft Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 19:55
        Albo za duzo wody, albo za malo wody, albo moze staly przed sprzedaza gdzies, gdzie im za zimno bylo.
      • tania.dorada Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 20:04
        Za mało światła nie powoduje żółknięcia liści. Jeśli komuś zżółkły to raczej w kombinacji z jakimś innym czynnikiem.
    • kropkaa Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 19:57
      Jak często podlewasz? Stawiałabym, że mają za wilgotno. Być może mają gąbkę między korzeniami, to ostatnio bardzo częsta praktyka producentów.
    • alicia033 Re: Storczyk- dlaczego żółkną liście 19.12.25, 19:59
      Póki życia, póki nadziei. Daje się odratować i storczyki, z których tylko "pieniek" został, bez żadnych lisci i korzeni.
      Co tym twoim konkretnie zaszkodziło, to trudno powiedzieć, bo przyczyny mogą być różne: za mało wody, za dużo wody, przemarzło im się gdzieś w międzyczasie, zanim do ciebie trafiły, niewłaściwe stanowisko, peselozawink (liście nie są wieczne, ale to akurat mało prawdopodobne i tłumaczyło utratę tylko najstarszych a nie prawie wszystkich), tudzież kombinacja powyższych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka