ola-34 15.04.04, 20:15 czy ktos ma taki zywopłot? jak szybko to rosnie??? jakie sa warunki uprawy? byłabym wdzieczna za fachowa odpowiedz. pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 20:45 Nie mam choiny ale mogę coś o niej powiedzieć. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie rośnie w wilgotnych dolinach i cienistych wąwozach.Dlatego należy sadzić ją chłodnym miejscu z dużą wilgotnością powietrza,żle znosi suszę i upały. Najlepiej więc czuje się w półcieniu i cieniu.Wymaga gleb wilgotnych, o odczynie kwaśnym do obojętnego-nie znosi gleb wapiennych.Nie znosi także gleb ubitych i zadeptanych.Nadaje się na żywopłoty strzyżone.Spotyka się wiele odmian: "Nana"- bardzo wolno rosnąca 1m wysokości 1,5m średnicy, "Jeddeloh"- 1m wys.1,5m średnicy, "Compacta"-3m wys.3m śr. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 21:15 Z tego co pamietam Olu - zależało Ci na tym żeby było szybko i tanio w przypadku Choiny to nie idzie w parze ...albo kupisz metrowe sadzonki i bedziesz miał w ciągu 3- 4 lat żywopłot ok. 1,80 - 2 m wysokości - ale zapłacisz ok. 30-40 zł za metrową sadzonki ( czyli niemało) . Albo wsadzisz małe sadzonki i będziesz czekała na żywopłot 2 -metrowy latami. Choina jest ciągle mało popularna - szkółkarze nieczęsto ją rozmanżają a co za tym idzie jest dość droga - wieksze egz. prawie w 100 % pochodzą ze szkółek za granicą (znów cena). Poza tym pamietaj o tym co napisał amadyn - ta roślina ma dość wysokie wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
ola-34 Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 21:52 Hej tak szybko i tanio! ostatnio skłaniam sie do SZYBKO i tylko wzdłuż jednego płotu, odgradzającego mnie od sąsiada bo już trace cierpliwość a wiosna nadchodzi! Mam możliwość kupienia takiej choiny około 1,5 m za 40 zł drzewko, pani twierdziła ze przyrasta okolo 40 cm na rok, sadzi sie co 1 m, ale trzeba ja przycinac zeby sie łądnie rozrastała.Choc i tak była juz dosc szeroka. Jest to żywopłot od północnej strony, ale i tak świeci tam słońce przez większość dnia.Mogą być kłopoty? pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkozub Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 23:08 Z tymi wymaganiami choiny to bym nie przesadzał. Sam mam szpaler 15 letnich drzewek, które sadził jeszcze mój dziadek w żywy piach mazowieckiej wydmy, a rade dają sobie dobrze. Wprawdzie najpierw rosły bardza wolno, ale teraz mają koło 3-5 m i przyrastają po ok 40 cm na rok i rodzą szyszki. Co jest prawdą to to, iż jest to po północnej stronie domu, gdzie długo urzymuje się cień, ale gleba jest sucha i słaba. Czego na pewno nie znosi choina to zanieczyszczenia powietrza: tym rosnacym w miastach i przy drogach szybko zasychają czubki. Co do żywopłotów z choiny to piękne wys. ok 1 m są w ogrodzie botanicznym w Powsinie, takze na otwartych nasłonecznionych przestrzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: Choina kanadyjska 17.04.04, 07:58 Ja też jestem praktykiem - mam jedną choinę od wielu lat. Najpierw rosła od południowej strony domu - właściwie była. Przesadziłam od wschodniej w otoczeniu świerków i czuje się świetnie. Rośnie, ale ile lat to trwało to trudno powiedzieć. Nawet ograniczam jej rozmiary. Napewno trzeba dużo cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Choina kanadyjska 21.04.04, 00:04 wini3 napisała: > Ja też jestem praktykiem - mam jedną choinę od wielu lat. Najpierw rosła od > południowej strony domu - właściwie była. Przesadziłam od wschodniej w > otoczeniu świerków i czuje się świetnie. Rośnie, ale ile lat to trwało to > trudno powiedzieć. Nawet ograniczam jej rozmiary. Napewno trzeba dużo > cierpliwości. Sława! Kilka lat temu wysiałem nasiona zbierane w Parku Szczytnickim i mimo iz pomny na wolny wzrost kanadyskiej szukałem zachodniej, ale... Teraz najwyższe maja po ok 40-50cm wzrostu. Wreszcie rozsadziłem je w stanowiskach od głebokiego cienia do takiego półsłońca. Jako podłoże dałem leśny kompost, który wyropdukowałe z kory, łapek świerkowych oraz liści debowy, orzechowych i wierzbowych zasilone to wszystko siarcznem amonu. I zobaczymy może teraz zacznie rosnąc szybciej bo i stanowiska wilgotniejsze... Do tej pory chyba nawet wolniej niz cis. Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ: www.pajacyk.pl Ignorant +++ Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: Choina kanadyjska 21.04.04, 08:30 Wyczytałam gdzieś , że choina w pierszych latach rośnie słabo. U mnie to sprawdziło się. Wyglądnęłam oknem - ma chyba 4 m. Odpowiedz Link Zgłoś
ola-34 Re: Choina kanadyjska 25.04.04, 20:58 cóż moje ary to samo południe, choć stoi dom to jest niski z 9 m i cienia nie daje na tyle żeby cokolwiek zacienic W zwiazku z tym nie bede ryzykowac choiny do słońca a szkoda!!! I co ja mam teraz biedna zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś