Dodaj do ulubionych

Choina kanadyjska

15.04.04, 20:15
czy ktos ma taki zywopłot?
jak szybko to rosnie???
jakie sa warunki uprawy?
byłabym wdzieczna za fachowa odpowiedz.
pozdrawiam
Ola
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 20:45
      Nie mam choiny ale mogę coś o niej powiedzieć. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych,
      gdzie rośnie w wilgotnych dolinach i cienistych wąwozach.Dlatego należy sadzić
      ją chłodnym miejscu z dużą wilgotnością powietrza,żle znosi suszę i upały.
      Najlepiej więc czuje się w półcieniu i cieniu.Wymaga gleb wilgotnych, o odczynie
      kwaśnym do obojętnego-nie znosi gleb wapiennych.Nie znosi także gleb ubitych i
      zadeptanych.Nadaje się na żywopłoty strzyżone.Spotyka się wiele odmian: "Nana"-
      bardzo wolno rosnąca 1m wysokości 1,5m średnicy, "Jeddeloh"- 1m wys.1,5m
      średnicy, "Compacta"-3m wys.3m śr.
      amadyn
      • jack9 Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 21:15
        Z tego co pamietam Olu - zależało Ci na tym żeby było szybko i tanio w
        przypadku Choiny to nie idzie w parze ...albo kupisz metrowe sadzonki i
        bedziesz miał w ciągu 3- 4 lat żywopłot ok. 1,80 - 2 m wysokości - ale
        zapłacisz ok. 30-40 zł za metrową sadzonki ( czyli niemało) . Albo wsadzisz
        małe sadzonki i będziesz czekała na żywopłot 2 -metrowy latami. Choina jest
        ciągle mało popularna - szkółkarze nieczęsto ją rozmanżają a co za tym idzie
        jest dość droga - wieksze egz. prawie w 100 % pochodzą ze szkółek za granicą
        (znów cena). Poza tym pamietaj o tym co napisał amadyn - ta roślina ma dość
        wysokie wymagania.
        • ola-34 Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 21:52
          Hej
          tak szybko i tanio!
          ostatnio skłaniam sie do SZYBKO i tylko wzdłuż jednego płotu, odgradzającego
          mnie od sąsiada bo już trace cierpliwość a wiosna nadchodzi!
          Mam możliwość kupienia takiej choiny około 1,5 m za 40 zł drzewko, pani
          twierdziła ze przyrasta okolo 40 cm na rok, sadzi sie co 1 m, ale trzeba ja
          przycinac zeby sie łądnie rozrastała.Choc i tak była juz dosc szeroka.
          Jest to żywopłot od północnej strony, ale i tak świeci tam słońce przez
          większość dnia.Mogą być kłopoty?
          pozdrawiam
          Ola
          • lukaszkozub Re: Choina kanadyjska 15.04.04, 23:08
            Z tymi wymaganiami choiny to bym nie przesadzał. Sam mam szpaler 15 letnich
            drzewek, które sadził jeszcze mój dziadek w żywy piach mazowieckiej wydmy, a
            rade dają sobie dobrze. Wprawdzie najpierw rosły bardza wolno, ale teraz mają
            koło 3-5 m i przyrastają po ok 40 cm na rok i rodzą szyszki. Co jest prawdą to
            to, iż jest to po północnej stronie domu, gdzie długo urzymuje się cień, ale
            gleba jest sucha i słaba.
            Czego na pewno nie znosi choina to zanieczyszczenia powietrza: tym rosnacym w
            miastach i przy drogach szybko zasychają czubki.
            Co do żywopłotów z choiny to piękne wys. ok 1 m są w ogrodzie botanicznym w
            Powsinie, takze na otwartych nasłonecznionych przestrzeniach.
            • wini3 Re: Choina kanadyjska 17.04.04, 07:58
              Ja też jestem praktykiem - mam jedną choinę od wielu lat. Najpierw rosła od
              południowej strony domu - właściwie była. Przesadziłam od wschodniej w
              otoczeniu świerków i czuje się świetnie. Rośnie, ale ile lat to trwało to
              trudno powiedzieć. Nawet ograniczam jej rozmiary. Napewno trzeba dużo
              cierpliwości.
              • ignorant11 Re: Choina kanadyjska 21.04.04, 00:04
                wini3 napisała:

> Ja też jestem praktykiem - mam jedną choinę od wielu lat. Najpierw rosła od
                > południowej strony domu - właściwie była. Przesadziłam od wschodniej w
                > otoczeniu świerków i czuje się świetnie. Rośnie, ale ile lat to trwało to
                > trudno powiedzieć. Nawet ograniczam jej rozmiary. Napewno trzeba dużo
                > cierpliwości.

Sława!

Kilka lat temu wysiałem nasiona zbierane w Parku Szczytnickim i mimo iz pomny
                na wolny wzrost kanadyskiej szukałem zachodniej, ale...

Teraz najwyższe maja po ok 40-50cm wzrostu.
                Wreszcie rozsadziłem je w stanowiskach od głebokiego cienia do takiego
                półsłońca.

Jako podłoże dałem leśny kompost, który wyropdukowałe z kory, łapek świerkowych
                oraz liści debowy, orzechowych i wierzbowych zasilone to wszystko siarcznem
                amonu.

I zobaczymy może teraz zacznie rosnąc szybciej bo i stanowiska wilgotniejsze...

Do tej pory chyba nawet wolniej niz cis.

Pozdrawiam i zapraszam na:
                Forum Słowiańskie
                nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ:
                www.pajacyk.pl
                Ignorant
                +++
                • wini3 Re: Choina kanadyjska 21.04.04, 08:30
                  Wyczytałam gdzieś , że choina w pierszych latach rośnie słabo. U mnie to
                  sprawdziło się. Wyglądnęłam oknem - ma chyba 4 m.
                  • ola-34 Re: Choina kanadyjska 25.04.04, 20:58
                    cóż moje ary to samo południe, choć stoi dom to jest niski z 9 m i cienia nie
                    daje na tyle żeby cokolwiek zacienic
                    W zwiazku z tym nie bede ryzykowac choiny do słońca a szkoda!!!
                    I co ja mam teraz biedna zrobic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka