cereusfoto 30.04.04, 20:47 Czy ktoś z Was ma w swojej kolekcji jarząb szwedzki? Właśnie takowy nabyłam. Wygląda obiecująco. Tylko czy jak będzie miał jarzębinowe owoce, to czy polskie ptaki będą chciały je jeść??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukaszkozub Re: JARZĄB SZWEDZKI 30.04.04, 20:52 Jarzab szwedzki wbrew swojej nazwie jest drzewem całkiem swojskim gdyż rosnie naturalnie w lasach na Pomorzu Gdańskim. Sam nie mam go w kolekcji, ale w miastach (przynajmniej w Warszawie) jest to bardzo często sadzone drzewo. Mozna go znależć wszędzie: na skwerach, podwórkach, wzdłóż ulic, jego owoce przypominają jarzębine i sa chętnie jedzone przez ptaki (szczególnie kwiczoły). Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: JARZĄB SZWEDZKI 21.06.04, 08:49 Mój jarząb szwedzki coś słabo rośnie - już parę miesięcy jak go zasadziłam, a mam wrażenie, że liście niewiele mu się rozwinęły.Co może być tego przyczyną ? Posadzony jest od południa, ziemię ma też niezłą, zero szkodników. Więc co? Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: JARZĄB SZWEDZKI 21.06.04, 15:47 Po prostu rosną mu korzonki :)) Nie wygłupiam się! Zawsze po posadzeniu drzewa lub krzewu (zwłaszcza z gołymi korzeniami, ale te w doniczkach też to dotyczy) najpierw roślina rozwija system korzeniowy (wszak od tego zależy jej życie). Moje wszystkie drzewa słabo rosły w pierwszym roku, trochę lepiej w kolejnym i dopiero po dwóch latach zaczynały faktycznie rosnąć tak, że było widać spore przyrosty. Nie martw się na zapas tylko poczekaj cierpliwie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: JARZĄB SZWEDZKI 22.06.04, 10:50 Uffff... a już myslałam, że jest coś nie tak, Dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś