Dodaj do ulubionych

hodowla arbuza

24.03.11, 19:22
wysiałam nasiona arbuza, już wykiełkowały rośliny...ale teraz mam problem.kiedy i w jakie miejsce mam wysadzić roślinki?
Obserwuj wątek
    • srokaiwona Re: hodowla arbuza 26.03.11, 21:16
      witaj może ja również amatorka, ale z tego co wyczytałam i dowiedziałam się na forach arbuza najlepiej wysadzić w połowie maja po przymrozkach do tunelu foliowego/inspektu, bądź do gruntu w dobrze nasłonecznione zaciszne miejsce. Glebę najlepiej wyścielić czarną agrowłókniną. Jeśli będzie sprzyjająca pogoda doczekasz się swoich arbuzów. Moje dopiero wysiane :)
      • maki-chan Re: hodowla arbuza 30.03.11, 19:50
        dzięki wielkie! a wiesz może w jakich odległościach je posadzić? mam bardzo duże donice, czy mogłabym w to je wysadzić?
        • edziakrys Re: hodowla arbuza 30.03.11, 20:40
          Arbuz ma duże wymagania cieplne i wodne. Lubi miejsca osłonięte, ale też nie patelnię. Moje jeszcze nie wzeszły a mam w planie posadzić w tunelu razem z ogórkami.
        • dar61 Re: hodowla arbuza 30.03.11, 22:48
          Wysadzanie arbuza to nie jest za dobry pomysł.
          Też, żeby męczył się w donicy docelowo. I zwisał owoc mu z donicy ;-)

Każda dyniowata rozsada ma czułe na zniszczenie korzenie i trzeba b. delikatnie je przesadzić do gruntu, unika się ich pikowania - proponuję doniczkę z tulei foliowej [ale szeroką], łatwo z niej wyjąć bryłę ziemną bez uszkadzania korzeni. Są dość duże rozmiary takich toreb [perforowanych], czy tulei bez dna. Uwaga też na przelewanie arbuzom korzeni, łatwo wtedy gnije im pęd u nasady.

Na miejscu {maki-chany} już szykowałbym dla arbuzów minitunele foliowe, te niskie, szpilone do ziemi. Jak też i włókninę.
          Kilka razy próbowałem harbuz hodować, b. póżno [maj] dawałem go w grunt - ale w moim zmrozowisku się to nie udawało, oby {M-ch.} miała szczęście do pogody. Ze dwa razy mi w gruncie melon wyrósł, ale smak jego...

Odległość sadzenia zależy od odmia, są takie same jak dla dyń. W Polsce harbuzom dałbym tak z met na metr. Odległości podyktują rozmiary obowiązkowej nadstawki z tych mini-tuneli na pałąkach wkłuwancy w ziemię.
          Powodzenia i smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka