Dodaj do ulubionych

Zmarznięta azalia

08.04.11, 22:28
W czasie ostatnich bezśnieżnych mrozów chyba wymroziło mi azalie. Mają całe pędy i listki brązowe tylko pojedyncze gałązki zielone. Czy jest szansa że jeszcze odbiją czy mam je spisać na straty :( Nie wydają się do końca suche bo trudno je ułamać a jak przycięłam jedną sekatorem to pęd jest w środku zielony.
pozdr. aksa
Obserwuj wątek
    • bez19 Re: Zmarznięta azalia 09.04.11, 05:27
      Niektóre azalie chronią się przed mrozem poprzez fioletowienie liści.
      Mam taką azalię, która w tej chwili wszystkie listki ma nabiegłe fioletem, ale nic jej nie jest - wróci wiosna, wróci zielony kolor.

bez
      • aksa Re: Zmarznięta azalia 09.04.11, 09:02
        Moja niestety jest brązowa. Szczyty niektórych gałązek są zielone. Może oskubać te brązowe listki i pąki i liczyć że wypuści nowe?
        • kocia_noga Re: Zmarznięta azalia 09.04.11, 09:10
          Nie oskubuj, poczekaj aż puści nowe listki i wtedy poucinaj martwe części pędów. Ja tak robię, również z hortensjami.
    • zaplanujurlop Re: Zmarznięta azalia 09.04.11, 19:38
      Jeżeli w środku są zielone to jest najlepszym dowodem, że nie roślinka żyje.
      Jednak w czasie bezśnieżnych mrozów roślina nie tylko przemarza ale i wysycha.

-------------
      Puck
    • iksigrekzet111 Re: Zmarznięta azalia 11.04.11, 12:02
      Daj jej trochę czasu - będzie żyć
      • szadoka Re: Zmarznięta azalia 12.04.11, 08:47
        Zyc moze i bedzie ale nie zakwitnie na bank. Od trzech lat sie ze swoimi bujam. Kwitly tylko w pierwszym roku po posadzeniu. A potem, przykrywane czy nie i tak brazowieja.
        • aksa Re: Zmarznięta azalia 12.04.11, 20:31
          No ale właściwie dlaczego? Moje są posadzone dopiero w zeszłym roku więc doświadczenia nie mam :(
    • nellyssima Re: Zmarznięta azalia 13.04.11, 15:14
      Moje azalie japońskie wyglądają dokładnie tak samo, listki są całe brązowe, w niektórych miejscach odbijają zielone, ale mało. Też nie wiem, co z nimi robić, czy czekać, czy wykopać, a mam ich dość dużo, chyba z 30. W zeszłym roku ładnie przezimowały i pięknie kwitły.
    • aksa Re: Zmarznięta azalia 01.05.11, 11:07
      Witam, wieści o moich azaliach są optymistyczne :) Wszystkie trzy zakwitły tzn. zakwitły te nie zbrązowiałe części. Te zbrązowiałe są już chyba martwe więc z czystym sumieniem mogę je wyciąć? Jak myślicie? Tak więc azalie zmniejszyły się o połowę ale zakwitły :)
      pozdr. aksa
      • dar61 Obmarznięta azalia 01.05.11, 12:28
        {Aksa}, z optymizmem:

... zakwitły :) ...

O!
        Azalie - jeśli nie są mylone z różanecznikami - już niejeden interglacjał na ziemiach polskich przetwały i byle zima ich nie zabije.

Wytrzymany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem kilku kilogramów.
    • iksigrekzet111 Re: Zmarznięta azalia 04.05.11, 12:49
      Ostatnio sąsiadka mi powiedziała że to niekoniecznie mróz je brązowi tylko...... choroby grzybowe. Twierdzi że odkąd zaczęła pryskać azalie miedzianem to już nie ma problemu z brązowieniem które ja tez nazwałam zmarznięciem...
      Czy ktoś to potwierdzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka