Dodaj do ulubionych

Pomarzło mi w ogrodzie

18.04.24, 21:53
Najpierw upał, wszystko powychodziło i zakwitło za wcześnie a teraz pomarzło.
Zmarzły mi rododendrony, kalina, winogrono i maliny, jabłonki i dwa klony...
I na dłużej zapowiadają tak niską temperaturę. Pomidory pikowałam już drugi raz, za chwilę będą kwitnąc...w pralni.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 22:01
      Nie tylko u Ciebie. U mnie spadły kwiaty ze wszystkich kwitnących owocowych. Nie wiem jak porzeczki i inne krzewy. Mam dwa duże orzechy włoskie i dziwnie wyglądają. Za wcześnie przyszło ciepło.
      • edor67 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 21:03
        Orzech ma szansę odbić i zaowocować. Ale czy przy dłuższych niskich temperaturach?
    • kurt.wallander Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 22:09
      U mnie w tym roku nie będzie w ogóle winogron sad Jabłonie jakos się jeszcze trzymają, nie wiem, jak porzeczki.
      • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 22:36
        Winogrona odniją. Był rok jak mi winogrono 3 razy marzło i owoce były
        • kurt.wallander Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 09:27
          Ale jak? Skoro juz były kwiaty i zmarzły....
          • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 09:45
            U mnie jednego roku 3 razy marzło winogrono, w tym raz poleciały kwiaty i winogrona miałam.
            • kurt.wallander Re: Pomarzło mi w ogrodzie 21.04.24, 23:50
              Były juz zawiązki kwiatów, które zmarzły. Skoro mówisz, że u ciebie dały radę, to zobaczymy...
    • heca7 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 22:29
      U mojej matki podmarzła pelargonia. I to w noc kiedy miało być dwa stopnie na plusie. Przy czym u mnie, 300m dalej żaden kwiatek, w tym pelargonie nawet nie drgnęły. Przeszedł u niej jakiś podmuch zimna.
      Za to tej nocy już miałam wszystko pochowane i ze zdziwieniem odkryłam rano, że podmarzła mi ... paproć. Nic więcej tylko ona.
      W szklarni to mi nocą chodzi malutki grzejnik. Wystarcza aby podtrzymać temperaturę powyżej zera. Co prawda mój ojciec twierdzi, że pomidory nie zmarzną pod szkłem ale na samą myśl, że miałabym znowu siać, przesadzać i znowu sadzić sześćdziesiąt sztuk robi mi się słabo tongue_out
      • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 22:37
        Ja nie mam szklarni. Pomidorki gruntowe. Ziemniaki wsadziłam 10 dni temu i nie wiem czy co z tego będzie.
        • princesswhitewolf Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 09:52
          Ziemniaki powinny byc ok w gruncie.
          • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 10:27
            Mam nadzieję. Wykopki to ważna rzecz dla mojej młodszej córki smile
        • ursula.iguaran Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 15:15
          U nas zawsze mówią, że pomidory powinno się sadzić do gruntu dopiero po zimnej Zośce czyli 15 maja. Wcześniej to tylko w szklarni a i tam jak zapowiadają przymrozek należy wstawić grzejniczek.

Moje pomidorki jeszcze maluchy, rosną sobie spokojnie w domu. W weekend rozsadzamy do wiekszych doniczek. Do gruntu pójda dopiero w maju. Przez miesiąc wszystkie parapety w domu będą zajęte przez pomidory smile
          • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 11:34
            U mnie też tylko ze prognozy niestety pokazują bardzo słaby cały maj.
            Z pomodorami nie ma problemu bo je moge przepikować do kolejnych doniczek, pomidor akurat lubi pikowanie a potem wsadzić głęboko
      • ayelen40 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 09:35
        Pelargonie wystawia się dopiero po "ogrodnikach".
        • heca7 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 10:01
          Nie mogłam się doczekać wink Wstrzymuję się z begoniami tylko dlatego, że nie ma w sprzedaży takich jak chce big_grin
        • jusytka Re: Pomarzło mi w ogrodzie 23.04.24, 06:59
          Moje pelargonie już pięknie zzielenialy po zimie, że dwa tygodnie były już na zewnątrz mega zadowolone, teraz wróciły do garażu.
    • eliszka25 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 22:38
      A weź nic nie mów. U mnie dziś drugi dzień padał śnieg. Do końca następnego tygodnia ma być zima ze śniegiem i mrozem. Ja wiem, że w kwietniu, to w sumie nic nadzwyczajnego, ale moich pięknych tulipanów mi jednak żal. Borówki już miały zawiązki kwiatów i owoców. Cieszyłam się, bo to pierwszy raz od posadzenia i pewnie nic z tego nie będzie. Bez już już miał zacząć kwitnąć 😩

• leyla76 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 10:16
        Właśnie jakiś dzisiaj i tobie myślałam, czy też u ciebie spadł śnieg? Ja mieszkam dość nisko, ale u tak był u mnie rano przymrozek. Za to trochę wyżej (Valle de jeux)?nieźle śniegu napadało. Moje bzy juz dawno zakwitły 😉
        • kasiamat00 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 19:11
          Snieg byl nawet w Zurychu. A mogli spalic balwana (Böögg) w poniedzialek...
          • eliszka25 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 21:17
            No właśnie, nie spalili i zima wróciła
      • homohominilupus Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 12:24
        Rany, po raz pierwszy nie zazdroszczę Ci zimy ☹️
        • eliszka25 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 22.04.24, 00:00
          Dzisiaj jeszcze dopadało. Pięknie jest w sumie, ale cholera, ja chcę wiosnę 😩

Na ostatnim zdjęciu jest czerwona pożeczka w moim ogrodzie, która już miała kwiaty i zawiązki owoców.
    • smoczy_plomien Re: Pomarzło mi w ogrodzie 18.04.24, 23:52
      Matko bosko kochano, aż się boję jutro jechać na działkę 😨
      • ajr27 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 16:48
        Ja też

• mamkotanagoracymdachu Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 09:49
      Ja boję się co rano spojrzeć na moją gigantyczną czereśnię, jest cała w kwiatach, jeśli pomarzną, to się zapłaczę sad
    • princy-mincy Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 09:56
      U mnie podobnie z malinami, rododendronami plus borówki.
      Ciekawe ile kwiatów owoców zmarzło i jak to się przełoży na ceny za kilka tygodni.
    • rosie Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 10:11
      Przykryłam tylko część truskawek ale chyba nawet pod agrowłókniną kwiat przemarzł. Nie przykryłam późniejszej odmiany,mam nadzieję że zakwitną bo mają już pąki. W kwiatach strat nie mam,od dwóch lat zamieniam rośliny jednoroczne na byliny. Funkie, żurawki, rozchodnik okazały, wszystko wygląda dobrze. Jabłonie te niskie pewnie zmarzły ale jest jeszcze stara wysoka antonówka po dziadku, ona może mieć owoce.Pomidory mam tylko koktajlowe,celowo wysiane później. To już kolejny rok z niesprzyjającą wiosną. Z papryk zrezygnowałam, w gruncie nie wyrabiają się do jesiennych przymrozków. Marzy mi się szklarnia smile
      • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 10:29
        NO ja własnie się o hosty boję. Mam sporą rabatę i masa już ma bardzo duże liście. A hosta łatwo przemarza.
    • la_mujer75 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 10:19
      We wtorek mąz jechał na działkę ratować winogrona.
      Rok temu (w nocy z 2 na 3 czerwa), jak przyszedł przymrozek, to szlag trafił wszystkie te, które wypuściły liście.
      Odbiły potem, ale jakos bardzo późno.
      A to młode sadzonki i u nas "puste pole za stodołą", więc jest słabo. Bo widać, że jak osłonięte jest od wiatru, to nawet przymrozek nie powoduje za dużych strat.
      Jesteśmy w trakcie robienia różnych zapór od wiatru, ale nie da rady (finansowo) od razu ogrodzić całej winnicy.
      W tym roku zakwitły owocowe drzewka (robimy tez sad). I aż się boję jutro tam jechac sad
      • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 11:16
        Ja o winogrona się akurat nie martwię. Mam wyjątkowo żywotne. Chociaż te na altanie ogrodowej są w gorszym stanie niż te na ścianie budynku (ściana południowa dobrze chroni i grzeje).
        Czytałam, że dobrym sposobem ochrony jest ognisko, chodzi o dym który chroni przed zimnem...ale tak można się bawić jedną noc a nie 2 tygodnie
        • la_mujer75 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 13:43
          Nasze w ogródku maja po 16 lat i są osłonięte (płoty, drzewa, etc), ale mamy kilkaset młodziutkich sadzonek na pustym polu sad Gdzie wiatr hula, ile może, bez żadnych przeszkód. I to zimny wiatr.
          O ogniskach też słyszeliśmy, ale to by pewno trzeba było jakies 20 (co najmniej) ognisk rozpalić...
          No, nić. ZObaczymy.
          • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 11:35
            Wiesz co jak teśc miał sady z jabłkami to rozpalał te ogniska w sporych beczkach (czystych) nie tak gęsto wcale.. No ale to była kwestia jednej nocy z przymrozkami
          • jusytka Re: Pomarzło mi w ogrodzie 23.04.24, 06:54
            U nas jest zakaz palenia ognisk na wszystkich posesjach w mieście, również działkach ROD, w przypadku ochrony kwitnących drzew i większych krzewów jesteśmy bezradni sad Niestety te anomalie pogodowe wpłyną na ceny owoców
    • swiezynka77 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 11:34
      po czym się poznaje że przemarznięte? jak zasadziłam tydzień temu sadzonki malin i porzeczek, miejsce osłonięte od wiatru, to mają szansę przeżyć? -4 miało być przy gruncie sad
      • astomi25 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 13:12
        Czeresnie mi szlag trafil😭
    • berdebul Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 15:06
      A Wez…pomidory stoją w domu, a już są gotowe na transfer, tylko zimno.
      Gruszki zrzuciły kwiaty, jabłonie jakoś się trzymają, wiśnie wszystko umarło, pierwszy raz miała zakwitnąć cała magnolia (żółta), specjalnie pozna odmiana żeby kwitła bez ryzyka przymrozków - uj z tego wyszedł.
      Porzeczki kwitły, ale nie ma ich co zapylać. Agrest już miał zawiazki owoców. sad
      • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 11:37
        U mnie wiśnie cudem przetrwały. Agrest mi też poleciał i chyba borówki...
        U mnie to nie problem bo to takie hobbystyczne hodowanie owoców w ogrodzie...ale obawiam się o ceny owoców w tym roku
    • ursula.iguaran Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 15:18
      U mnie żadna lawenda jeszcze nic nie puszcza. Wszyscy dookoła mają już listki lawendowe a u mnie suche badylki. Czekam ...
    • bei Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 15:24
      Przytulam. Maliny, winogrono- na pewno odbije. Czasem to tylko tak źle wygląda, a roślina po szoku wybroni się.
    • blokersowa1 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 19.04.24, 18:54
      Od 2 dni okrywam kwitnace krzewy, nawet opatulilam jablonke. Niestety i tak zauwazylam, ze mimo plusow juz wczesniej bylo za chlodno i borowce opadlo poro kwiatow a jablonie maja lekko zczerniale kwiaty. Zaraz lece z agro okrywac co sie da: borowki, truskawki, agresty, morele i jablon. Przykryje tez gotowe do kwitnienie ostrozki oraz jezyny. W szklarni zostaja zelazne pory i cebule, reszte wyniose do domu, bedzie tloczno.
      • hanusinamama Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 11:38
        Ja okryłam truskawki i poziomki ale mają czarne środki...te zakwitną ponownie. Borówka i agrest chyba już nie
    • anorektycznazdzira Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 13:06
      Mi też, ale się wkurzyłam. Nawet małe klony i dęby mają "zważone" liście, masakra
    • wrotek0 Re: Pomarzło mi w ogrodzie 20.04.24, 16:49
      Współczucie. U mnie kwitnie wszystko, mieliśmy 3 noce z przymrozkami do -2. Okrywałam tylko borówki, ale i tak rano były lekko ścięte. Na razie nie opadły, ale nic nie lata i nie zapyla, więc będzie kiepsko. A jabłonie po ostrym cięciu obsypane kwiatami i nawet śladu robali nie ma.
    • jusytka Re: Pomarzło mi w ogrodzie 23.04.24, 06:47
      Mi narazie przymrozek wykończył hortensję, która miała już pąki, aż serce boli jak się na nią patrzy. Reszta jakoś przerwała, ale wydałam fortunę ba agrowłókninę zimową I poprzykrywalam truskawki i parę krzewiw. Doniczkowe powędrowały do garażu Cale szczęście że magnolia już po kwitnieniu, jest ogromna i nic bym nie mogła zrobić by ją jakoś zabezpieczyc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka