Gość: Mario IP: *.stacje.agora.pl 20.04.11, 09:54 Witam zna ktos jakis dobry program do samodzielnego projektowania ogrodu? chetnie popróbuje nim wysieje;)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: program do projektowania ogrodów IP: *.stacje.agora.pl 20.04.11, 10:25 malanówka ożarowska i miniaturki koktajlowe? Odpowiedz Link Zgłoś
katarrina_redakcja Re: program do projektowania ogrodów 20.04.11, 15:18 Na rynku dostępnych jest parę takich produktów. (SAM ZAPROJEKTUJ Dom, Wnętrze i Ogród; Wymarzony Ogród v.3.0 Pl; Zaprojektuj Swój Ogród; Garden Composer 3D PLUS)Zanim jednak zdecydujemy się na kupno warto popróbować projektowania w Virtual Garden. To bezpłatny program produkcji BBC służący do projektowania ogrodów. Daje sporo możliwości . Odpowiedz Link Zgłoś
koneffka1988 Re: program do projektowania ogrodów 05.11.13, 10:42 Ja właśnie bawiłam się trochę virtual garden i muszę powiedzieć, że jest wystarczający do amatorskich zastosowań :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabkun Re: program do projektowania ogrodów 20.04.11, 15:59 Polecam też serwis gardenpuzzle.pl, to taki szkicownik, ale daje fajne pojęcie o tym, jak może wyglądać ogród. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adamzremba Re: program do projektowania ogrodów 15.06.11, 11:04 Programy do projektowania ogrodów to fajna sprawa. Sam się czasem nimi bawię. Jest kilka bezpłatnych programów do projektowania ogrodów m.in. Virtual Garden, ale jest trochę skomplikowany. Tak samo jak wymarzony ogród 3.0, który jest raczej dla profesjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rika Re: program do projektowania ogrodów IP: *.agora.pl 11.10.11, 11:07 teraz trwa konkurs na zaprojektowanie rabatki na twojarabatka.pl, tam też można projektować, ale z gotowych zestawów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiuna Re: program do projektowania ogrodów IP: *.ostnet.pl 24.05.12, 11:01 Podane przez poprzedników programy służą wyłącznie do zabawy i dla amatorów-hobbystów. Jeśli jest ktoś nawet początkującym projektantem,to nie wystarczy, bo sama wizualizacja w tych programach jest śmieszna i odbiega od rzeczywistego wyglądu roślin,ograniczona dostępność małej architektury itp. Ciekawy program to Landscape (różne wersje), ale to koszt około 1500zł, więc raczej dla tych, co wiążą swoją przyszłość poważnie z projektami. Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_m Re: program do projektowania ogrodów 13.02.13, 07:59 Jak już moi poprzednicy pisali, takich programów jest mnóstwo. Ja osobiście polecałabym Gardenphilia, której można również nauczyć się na kursie architektury krajobrazu w [url=http://www.artcube.edu.pl/kurs/architektura_krajobrazu_kurs_2013.html]Artcube[/url] Zapraszam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
luiza_m Re: program do projektowania ogrodów 13.02.13, 08:01 Jak już moi poprzednicy pisali, takich programów jest mnóstwo. Ja osobiście polecałabym Gardenphilia, której można również nauczyć się na kursie architektury krajobrazu w Artcube Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: program do projektowania ogrodów IP: 91.239.117.* 17.05.13, 17:07 wiesz co Luiza, powinnaś dobrze wiedzieć że beznadziejny KURS architektury krajobrazu nic nie nauczy. Sama studiowałaś ogrodnictwo i architekturę, a ludzi namawiasz na taki badziew, tylko dlatego że sama tam uczysz i masz z tego profity. Dlaczego sama nie poszłaś na kurs, tylko robiłaś jednocześnie dwa kierunki?! Odpowiedz Link Zgłoś
krystynaapi Program Gardenphilia! 19.02.13, 08:45 Zobacz na Gardenphilie, jest naprawdę fajna. Nawet znalazłam już kurs architektury krajobrazu, na którym właśnie Gardenphili uczą, a potem jeszcze jest 500 zł zniżki na zakup programu. www.artcube.edu.pl/kurs/architektura_krajobrazu_kurs_2013.html co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Program Gardenphilia! IP: *.54.248.108.smlw-legionowo.pl 15.07.13, 21:41 Beznadziejny program. Sam użytkuję od zeszłego roku, kiedy to jeszcze wciśnięto mi kit, że upgrade już niedługo się pojawi, a trwa to już rok. Ciągle się zawiesza i byle jaką czynność wykonuje się tak długo, że człowiek traci tylko chęć do pracy. Wiem o czym piszę bo jestem architektem krajobrazu i pracuję nie tylko z tym programem, który miał mi ułatwić proces projektowania i wizualizacji zamysłu, a tylko tracę czas na restarty, bo bez tego ciągle się wiesza - o wiele bardziej skomplikowany CAD śmiga jak burza, Odpowiedz Link Zgłoś
agawat12 Re: Program Gardenphilia! 14.10.13, 11:27 Zakupiłam program Gardenphilia. tragedia. Brak podstawowych funkcji. Cytat ze strony Gardenphilia: "Gardenphilia DESIGNER PRO to profesjonalna wersja programu do projektowania ogrodów. Program umożliwia kompleksowe wykonanie projektu: koncepcyjny rzut z góry, wizualizacja 3D, projekt techniczny, zestawienie roślin i materiałów użytych w projekcie, oraz obliczenia kosztów projektu. Baza 6000 tysięcy roślin oparta jest o akwarelowe, ręcznie malowane tekstury. Nowoczesny, intuicyjny interfejs to kolejny z wielu elementów usprawniających pracę architekta krajobrazu w programie Gardenphilia DESIGNER Pro. Bezpośredni dostęp do wszystkich funkcji programu oszczędza czas pracy, a podgląd w 3D umożliwia szybką weryfikację wprowadzanych zmian. " Można się zdziwić. Projektować tu nie można jak w innych programach jak sketchup, cad. Nie ma linijki. Rysujemy w ciemno i dopiero sprawdzamy wymiar. Czyli dwa razy dłużej. Odpowiedź jaką dostałam po zakupie, że jest to program do wizualizacji a rysować muszę w innych programach i wczytywać jako podkład. Proszę zapoznać się dokładnie z funkcjami zanim zakupicie program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisteria34 Re: Program Gardenphilia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.13, 14:18 OSTO też prowadzi takie kursy - w Krakowie i Poznaniu. Dodatkowo są zajęcia z GARDEN COMPOSER - możesz porównać oba programy, zanim wydasz pieniądze na zakup.Duża wygoda :-) No i rabat na program po skończonym kursie też dostajesz :-D Odpowiedz Link Zgłoś
agawat12 Re: Program Gardenphilia! 14.10.13, 11:29 Zakupiłam program Gardenphilia. tragedia. Brak podstawowych funkcji. Cytat ze strony Gardenphilia: "Gardenphilia DESIGNER PRO to profesjonalna wersja programu do projektowania ogrodów. Program umożliwia kompleksowe wykonanie projektu: koncepcyjny rzut z góry, wizualizacja 3D, projekt techniczny, zestawienie roślin i materiałów użytych w projekcie, oraz obliczenia kosztów projektu. Baza 6000 tysięcy roślin oparta jest o akwarelowe, ręcznie malowane tekstury. Nowoczesny, intuicyjny interfejs to kolejny z wielu elementów usprawniających pracę architekta krajobrazu w programie Gardenphilia DESIGNER Pro. Bezpośredni dostęp do wszystkich funkcji programu oszczędza czas pracy, a podgląd w 3D umożliwia szybką weryfikację wprowadzanych zmian. " Można się zdziwić. Projektować tu nie można jak w innych programach jak sketchup, cad. Nie ma linijki. Rysujemy w ciemno i dopiero sprawdzamy wymiar. Czyli dwa razy dłużej. Odpowiedź jaką dostałam po zakupie, że jest to program do wizualizacji a rysować muszę w innych programach i wczytywać jako podkład. Na pewno nie intuicyjnie rysuje. Proszę zapoznać się dokładnie z funkcjami zanim zakupicie program. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna.1977 Re: Program Gardenphilia! 29.01.14, 15:28 Ja również wybrałam Gardenphilię i jestem w ciężkim szoku że na rynku od wielu lat działa firma, która sprzedaje taki bubel pod hasłem programu do projektowania. Grunt to dobry marketing. Praca na tym programie to strata czasu i nerwów; zacinają się podstawowe funkcje, program trzeba co chwila "odpalać" od nowa aby odświeżyć widok i eliminować błędy; wizualizacje wielu podstawowych roślin to mały zielony krzak więc w zasadzie projekt robimy z tego co jest w programie bo wstyd pokazać np. funkie w formie krzaczastej; rysowanie "na oko" to chyba pomyłka w profesjonalnym programie; zapowiadana wersja Beta 2.0 to tylko kolejne naciąganie klientów bo od kilku m-cy nic się w tym zakresie nie zmienia; a przede wszystkim zacina się, zacina, zacina... i tak w kółko. 2000,00 PLN wywalone w błoto; szkoda że wcześniej nie prześledziłam wpisów w internecie bo zaoszczędziłabym pieniądze; dziwię się osobom, które wykupią aktualizację tego programu bo to kolejne zmarnowane pieniądze gdyż firma w ewidentny sposób nie wywiązuje się z obietnic np. uaktualnianie instrukcji do Beta 2.0 co kilka dnia nie mówiąc o uaktualnieniu programu; poważnie zastanawiam się czy nie można czegoś z tym zrobić skoro towar który kupiliśmy - pseudo program do projektowania - jest niezgodny z umową! może można skorzystać z jakiś kroków formalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
bogna_tarnowska Re: Program Gardenphilia! 26.03.14, 21:39 Zgadzam się z poprzednikami co do Gardenphilii, a potencjalnych nabywców ostrzegam, nie kupujcie tego programu! to seria niedoróbek! Dno i kilo mułu. Trudno sobie wyobrażić w 21 wieku ktoś sprzedaje program który nie ma opcji kopiwania i cofania (undo) a ten tego nie ma. Profesjonalnego projektu nie da się zrobic w tym programie absolutnie, jedynie jakąś wizualizację, ale bardzo prostą. Nie można narysować budynku, dachu, okien, różnic wysokości, altany, ławek, oświetlenia. Mozna wstawić rośliny, ale niektóre nie mają nic wspólnego z rzeczywistoscią, profesjonaliści to poznadzą. Tnie komputer, zawiesza, nerwy puszczają, pod kątem narzędzi jest prymitywny i zaprojektowanie w nim ogrodu to jak projektowanie grafiki Paintem. Tylko Paint (z całym szacunkiem do Painta) się nie zacina i nie generuje dziwnych błędów. Zuzanna powinnyśmy coś zrobić i odzyskać pieniądze. Nie dość że to strata czasu to jeszcze tyle kasy. Nie wiem dlaczego mnie zaćmiło przy zakupie. Ci ludzie z Gardenphili budzą zaufanie a to zwykli naciągacze. Oj jak żałuję że nie przeczytałam tego forum! Odpowiedz Link Zgłoś
rozmaryn2626262626262626 Re: Program Gardenphilia! 18.01.16, 12:49 Zakupiony program Gardenphilia designer wersja 2.0 jak dla mnie porażka. Tydzień czasu użytkowania i zmarnowane pieniądze na zakup licencji. Program posiada masę błędów. Strona firmy ogłasza iż to "profesjonalna wersja do projektowania ogrodów". Jawnie oszukują konsumentów wciskając takie kity na stronie internetowej. Kupujesz program który tak naprawdę sobie testujesz...Nie ma on nic wspólnego z profesjonalnym projektowaniem. W programie wszystko się przemieszcza, nie możesz wybrać indywidualnej skali wydruku bo z góry masz założone 4 rodzaje, nie ma linijki- rysujesz w ciemno, projekt techniczny to już całkowicie klapa, żeby zwymiarować projekt 2D (czyt. Projekt techniczny) to musisz sam sobie rysować te wymiary, brak dokładności wymiarów do liczby jedności. Nie ma możliwości eksportu pliku do innych programów. Brak biblioteki z gotowymi modelami 3D. Żeby samemu stworzyć jakąkolwiek konstrukcje trzeba mieć ponadludzkie zdolności, potrafić rysować w powietrzu i w głowie sobie wymiarować hahaha. a ponadto nie rysujesz w widoku 3D tylko w rzucie z góry. Także za każdym razem jak cos narysujesz musisz sprawdzić w 3D czy wyszło poprawnie. Jeśli jednak nie to klikasz 2D i do momentu aż się uda. Program nawet nie posiada narzędzia którym można by było zmierzyć naniesiony odcinek. Nie wiem co programowcy robili podczas tworzenia tego programu i co mieli na celu. Na pewno nie jest on stworzony do projektowania ogrodów. Przecież ogrody nie składa się wyłącznie z bazy roślin. Konstrukcje drewniane, altany, pergole, budynki, murki, nawierzchnie utwardzone, siedziska itd itd to jakaś abstrakcja w tym programie. ODRADZAM ZAKUP PROGRAMU!!! Jeśli ktoś nigdy nie tworzył w SketchUp, AutoCad lub CorelDraw to nie jest świadomy że wyrzucił pieniądze w błoto. To nie jest program dla osób które by chciały się zawodowo zająć projektowaniem. Sama wersja próbna odstrasza! Program podobny do Paint'a tylko wzbogacony o rzut 3D i baze roślin. PROGRAM NIE MA ODZWIERCIEDLENIA W RZECZYWISTOŚCI. SPRZEDAJĄ PRODUKT NIEPEŁNOWARTOŚCIOWY pod nazwą "PROFESJONALNY". Sprytne oszustwo tłumaczone kolejnymi aktualizacjami i naprawą błędów....błagam....nikt nie wywala 2 tysięcy żeby kupić produkt z uszkodzeniem i słuchać ze to wina komputera który akurat spełnia wymagania oprogramowania. A jeśli konsument się "skapnął" ze dokonał złego zakupu i chce zwrotu- mydlą oczy przedłużeniem okresu licencji. Osoby zajmujące się zawodowo projektowaniem nie korzystają z tego programu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bogna_tarnowska Re: Program Gardenphilia! 26.03.14, 21:51 Chyba nie wiesz o czym piszesz. Pracowałaś w Gardenphilii i uważasz naprawdę, że jest fajna? Przecież na tym się nie da nic profesjonalnie zrobić i tnie się cały czas. To żart. Przestańcie naciągać ludzi na ten beznadziejny program. Rysowanie jest "na oko", narzędzia są żałosne, nie ma nawet funkcji kopiuj wklej. Można w nim zrobić jedynie przybliżoną mniej więcej wizualizację, dla mało rozgarniętego klienta, ale pod warunkiem że działka jest płaska, że się ma duuuużo cierpliwości i nie rozwali sie wcześniej monitora z nerwów na zacinający się program. Dużo by mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorismaj Re: program do projektowania ogrodów IP: *.182.162.76.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.10.13, 14:14 Już niedługo ruszy VirtualGarden i będzie można zaprojektować ogród w trzech wymiarach, online. Nie będą potrzebne do tego żadne kursy :-) wystarczy dostęp do internetu i typowa przeglądarka internetowa. Bądźcie czujni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rk_architektura_krajobrazu Re: program do projektowania ogrodów 16.01.15, 21:35 Potwierdzam opinię o Gardenphili- jest to w tym momencie raczej amatorski program. Zresztą żaden program nie zastąpi wiedzy i doświadczenia projektanta. Większość profesjonalistów nie korzysta z programów służących tylko i wyłącznie do projektowania ogrodów. Programy takie posiadają swoje bazy roślin i materiałów ale zwykle nie mają możliwości dodawania nowych materiałów użytkownika . Większość projektantów ogrodów korzysta z kombinacji programów autocad, sketchup i photoshop. Na stronie projekty ogrodów można zobaczyć wizualizacje ogrodów wykonane za pomocą tych programów. Odpowiedz Link Zgłoś
elinaa32 Re: program do projektowania ogrodów 27.01.15, 14:39 zainstalowałam sobie ostatnio taki program i muszę przyznać, ze jak na moje możliwosci to zupelnie czarna magia... Jednak projektowanie ogrodów wcale nie jest tak proste, jak mi się do tej pory wydawało! Odpowiedz Link Zgłoś
komorowska72 Re: program do projektowania ogrodów 06.02.15, 02:35 takie programy to nieporozumienie i strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś