Dodaj do ulubionych

Grecki ogrod

27.02.02, 17:47
Pilnie poszukaje jak najwiekszej ilosci materialow na temat ogrodow w stylu
greckim. Znajomy poprosil mnie o pomoc w zaprojektowaniu takowego, ale nie moge
znalezc na ten temat nic! Absolutnie nic!
Pomozcie! Bede dozgonnie wdzieczna za zdjecia, literature (moze byc
anglojezyczna) i t.p.
Z gory wszystkim dziekuje i pozdrawiam najserdeczniej!
Vikuś
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Grecki ogrod 01.03.02, 18:47
      Informacje o historii i rodzajach ogrodów śródziemnomorskich są zawarte w
      książkach – An illustrated History of Gardening – Huxley, oraz kilku innych
      książkach tego autora. Informacje o ogrodach śródziemnomorskich znajdują się
      też w każdej większej książce ogrodniczej. Osobiście nie czytałem aby ktoś
      odgraniczał ogród grecki od śródziemnomorskiego, w literaturze raczej spotykam
      to jako synonimy, a książek o ogrodach śródziemnomorskich i ich urządzaniu jest
      bardzo dużo szczególnie w wydawnictwach Hiszpańskich. Co prawda ogrody w Grecji
      maja trochę inny charakter niż te np. we Włoszech, ale dla nas są prawie
      identyczne. Ich historia jest stosunkowo dobrze poznana nie tylko z zapisków
      ale także w Herkularium i Pompei. Do dziś zachowały się, bowiem wnęki i patia w
      których stoją donice z roślinami. Uprawiano nich głownie zioła i rośliny
      przyprawowe, a także pięknie kwitnące. Nie wiem czy wiecie ale pierwszy katalog
      roślin pochodzi z 700 roku pne i z Babilonii. Wymienione sa w nim 73 gatunki
      pięknie pachnących roślin ogrodowych. Autorzy wyliczają, że na temat
      ogrodnictwa w starożytnej Grecji było około 300 książek, lub jak kto woli
      tekstów pisanych! Zresztą Teoforastus jest nazywany ojcem botaniki, a inny grek
      Dioskurides ojcem zielarstwa. Grecy są również uważani za ojców czegoś co
      dzisiaj nazywamy szklarnią lub poprawniej oranżerią, były to tak zwane
      calidaria miały nawet podgrzewanie, aby zabezpieczyć rośliny przed zimnem.
      Podobne konstrukcje zwane specularia wznosili rzymianie, którzy lubowali się w
      ściąganiu egzotycznych roślin ze swoich kolonii i uprawie ich w przydomowych
      ogrodach. Specularia były częściowo zakryte i oszklone płytkami z miki lub
      krystalicznego talku (szkło było już znane ale nie umiano produkować szyb.
      Sztukę ta opanowano dopiero w XVI wieku, ale dopiero od XVII wieku zaczęto nim
      szklić pomieszczenia dla roślin, no, ale to już całkiem inna historia.
      Zarówno oni jak i grecy nie tworzyli czegoś, co z ręką na sercu możemy nazwać
      ogrodem. Bowiem w tamtych czasach było inne poczucie estetyki. Ja osobiście ich
      ogrody nazwałbym rzeźbiarskimi gdyż dominowały w nich obrabiane kamienie lub
      rzeźby, a rośliny były raczej ich uzupełnieniem. Takie prawdziwe ogrody i
      klomby zakładali Egipcjanie do dziś zachowały się rysunki projekty takich
      ogrodów pochodzące sprzed 3500 pne! Nawet dziś śródziemnomorskie ogrody
      zachowały trochę z klimatu tamtych lat, a szczególnie rośliny uprawiane w
      charakterystycznych pojemnikach. Jak wyglądał kiedyś teren ogrodowy widać np. w
      Asklepios na wyspie Kos.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • vikus Re: Grecki ogrod 13.03.02, 10:44
        Bardzo dziekuje za obszerna odpowiedz! Niestety nadal nie udalo mi sie znalezc
        zadnej ciekawej pozycji (glownie z braku czasu), ale przynajmniej wiem juz
        czego szukac. Jak na razie uruchomilam wyobraznie i wystarczylo, znajomy jest
        bardzo zadowolony ze wstepnego projektu.
        Pozdrawiam najserdeczniej
        vicus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka