13.06.11, 14:22
Czy jaśmin można formowac? Niepokojąco zaczyna się rozrastac w malutkim ogródku. Jest młodziutki i bardzo nędznie kwitnie. Gdyby można było przycinac to niech sobie będzie, ale jeśli nie, to zupełnie niepotrzebny mi jest duży krzak niekwitnący.
Obserwuj wątek
    • edziakrys Re: Jaśmin 13.06.11, 22:26
      Mniemam iż to jaśminowiec wonny a nie jaśmin nagokwiatowy?

Jaśminowiec wonny kwitnie na przełomie maja i czerwca. Pędy z przekwitłymi kwiatami przycina się nad wyrastajacymi bocznymi gałązkami. Silne, młode pędy wyrastające u podstawy krzewu można skrócić o połowę, słabsze wyciąć.

• wanda43 Re: Jaśmin 16.06.11, 09:33
        Czy one oba pachną? W lesie za chalupa rosnie ogromniasty krzak teraz caly zsypany kwiatami. Wyglada mi to na jaśmin, ale wcale nie pachnie. Moze zdziczał, albo co?
        • horpyna4 Re: Jaśmin 16.06.11, 10:13
          Jaśminowców jest ok. 40 gatunków i w dodatku praktycznie wszystkie zimują w naszym klimacie. Pozostaje więc tylko kwestia zdobycia odpowiedniego gatunku dla danego ogrodu.

Nie wszystkie jaśminowce pachną. Nie pachnie np. jaśminowiec bezwonny, jaśminowiec wielkokwiatowy, czy jaśminowiec Magdaleny. Słabo pachnące to jaśminowiec japoński, czy jaśminowiec pekiński. Silnie pachnie jaśminowiec wonny i jaśminowiec drobnolistny.

Nie wszystkie pachnące gatunki mają typowy "jaśminowy" zapach. Jaśminowiec drobnolistny, a zwłaszcza jaśminowiec plamisty, pachną nieco inaczej (też przyjemnie).

No i zasadnicza sprawa - wielkość krzewu. Niestety, najczęściej uprawiane są silnie rosnące gatunki, zupełnie nie nadające się do małych ogródków - wiele gatunków dorasta do 3, a nawt 4 m. Należałoby polecić raczej dorastające do 1,5 m jaśminowce: plamisty i drobnolistny, czy do 2 m: pekiński, sercolistny, lub japoński (chociaż ten ostatni dość szeroko się rozrasta).
          • an.ta Re: Jaśmin 16.06.11, 22:52
            Nie wiedziałam, że jest tyle gatunków jaśminu. Swój będę podcinała i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ładnie pachnie. Mam w ogródku, jak już pisałam bardzo małym, kilka niewypałów. Ja jestem kobieta blokowa, stosunkowo niedawno przeniesiona do domku z ogródkiem i stąd moja niewielka wiedza. Posadziłam aronię która nigdy mi nie zakwitła. Posadziłam tz. kiwi które tylko kwitnie, ale nigdy nie ma owoców. Do kiwi dokupowałam następne krzaczki płci przeciwnej, bo mają byc damsko męskie i dalej mam tylko kwiatki. Już nie wspomnę, że nasieję, nieoznaczę i potem nie pamiętam co nasiałam. Dopiero jak urośnie większe to próbuję rozszyfrowywac co też to jest :D
            • yoma Re: Jaśmin 27.06.11, 16:19
              > nasieję, nieoznaczę

Się przejmujesz. Łońskiego roku nasiałam, oznaczyłam i ślimaki zeżarły wszystkie etykietki. Jedno to chyba jakieś chabry, a co z całą resztą? :)
    • yoma Re: Jaśmin 14.06.11, 12:26
      Nędznie kwitnie, bo młodziutki; one kwitną na pędach dwuletnich i starszych (jeśli mówimy o jaśminowcu oczywiście).

Z tego też powodu formować oczywiście można, tylko lepiej po połowie. Jednego roku formujesz pół krzaka, a drugie pół kwitnie, drugiego roku odwrotnie. I uprzedzam, że po takim formowaniu uwielbia odrastać jak szczypiorek w doniczce.

Istnieją odmiany karłowe, bardzo wolno rosnące.
      • bei Re: Jaśmin 17.06.11, 07:02
        Nasiałam-nie oznaczyłam:)
        -
        a ja posadziałam i zapomniałam co:)

Co do jaśminowców- to są tez mianiatury, te dorastają do 100 cm wysokosci i z 80 rozłożystości. Tylko nie pamiętam nazwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka