Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

29.05.24, 00:16
Cześć
Szukam imienia dla dziewczynki.
Mam krótkie nazwisko polskie na literkę O.
Bardzo podobają mi się imiona lekkie, zwiewne, eteryczne, puchate jak chmurka big_grin, melodyjne, pełne życia, ale też klasyczne i na pewno nie mdłe.
Mam wrażenie, że w Polsce mamy za mało klasycznych imion żeńskich. Za granicą wybór w możliwościach imienniczych wydaje mi się też większy ( niekoniecznie tutaj klasyki, ale uważam, że w Polsce klasyki fajnie brzmią).
Nie lubię imion z literką R i jedyne chyba, które stanowią wyjątek od reguły to Aurelia i Urszula
Lubię bardzo też imiona skandynawskie, literackie,...
Jestem zakochana w imieniu Zofia, ale odpada z racji tego, że pracuje z 8 ( !!! ) Juliami z rocznika 2000/2001 i jak pomyślę o tym, że moja córka by miała być taka przezroczysta to dziękuje, a szkoda,... Pierwsza 10 ogólnie u mnie odpada... Są też imiona piękne typu Gloria i Florencja, na które brak mi odwagi.
Imiona, które mi się podobają:
Aurelia - piękno, królewskość, jasność, złoto, panienka z dobrego domu
Aniela - niewinność, delikatność, biel, wieś, fajne zdrobnienie Nela, Nel
Jaśmina - nie jestem pewna czy to imię nie będzie za jakiś czas synonimem kiczu jak Arletka, Iwonka, Marzenka, ale jest kwiatowe, świeże,... czy niezbyt obce ?
Leonia - słodkie, cukierkowe, kolor żółty, tylko czy nie zbyt mało popularne i czy 30 letnia Leonia nie będzie zła na mamę ? smile
Łucja - Opowieści z Narnii, wiem, ze popularne coraz bardziej, św Łucja z Fatimy, świeże, rześkie, jaki kolor nie mam pojęcia
Nina - bardzo lubię i to trudna miłość, czy ono jest tak samo popularne w Skandynawii jak w Rosji ?
Jest to imię śliczne i ma wiele cech które lubię, ale tak jak pisałam to miłość bardzo trudna.

Ubolewam bardzo nad tym, że w Polsce jest też mało kobiecych imion na literkę L, którą kocham smile
Żadne z powyższych imion nie urywa... I mam mega problem, chciałabym się zakochać w tym imieniu ... uncertain
Czy mogłybyście z kim, z czym, nawet z jakim kolorem kwiatem itp kojarzą Wam się imiona powyżej ? z jakimi osobami?
I czy moje myślenie jest słuszne ?
I czy macie jakieś fajne imiona spełniające kryterium ? smile)

Pozdrawiam Cieplutko !
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 05:58
      Cześć smile

aafje napisała:

> Lubię bardzo też imiona skandynawskie, literackie,...

Przykłady ciekawych imion literackich to np. Malwina, Ofelia, Ligia, Lilla. Czy coś wpadło Ci w oko?
      Co do imion pochodzenia skandynawskiego, to wydają mi się trochę zbyt "hardkorowe" , zazwyczaj są bardzo rzadkie w Polsce - ale może spodoba Ci się Freja?

> Jaśmina - nie jestem pewna czy to imię nie będzie za jakiś czas synonimem kiczu
      > jak Arletka, Iwonka, Marzenka, ale jest kwiatowe, świeże,... czy niezbyt obce
      > ?

Też mi się wydaje, że za kilkanaście-kilkadziesiąt lat może być odbierane jako kiczowate. Może nie aż tak bardzo, jak te, które wymieniłaś, ale jednak uncertain

> Leonia - słodkie, cukierkowe, kolor żółty, tylko czy nie zbyt mało popularne i
      > czy 30 letnia Leonia nie będzie zła na mamę ? smile

Trudno to przewidzieć, tak naprawdę córka może być też niezadowolona z popularnego imienia. Nie przewidzimy, jaki będzie miała gust. W dorosłości nielubiane imię zawsze można zmienić.

> Nina - bardzo lubię i to trudna miłość, czy ono jest tak samo popularne w Skand
      > ynawii jak w Rosji ?
      > Jest to imię śliczne i ma wiele cech które lubię, ale tak jak pisałam to miłość
      > bardzo trudna.
      >

Niestety jest popularne w Rosji. Może spodoba Ci się Nila zamiast Niny? Brzmi IMO zwiewnie i kobieco.

> I czy macie jakieś fajne imiona spełniające kryterium ? smile)

Oprócz tych, które wymieniłam powyżej, to proponuję jeszcze Kalinę, Leę, Kaję, Alinę, Eligię, Lilię i Dianę.

>
      > Pozdrawiam Cieplutko !

Pozdrawiam również!
      • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 06:07
        A z jakimi kolorami mi się kojarzą?

Diana - ciemnozielony
        Lilia - jasnozielony
        Eligia - jasnobrązowy
        Alina - granatowy
        Kaja - biały
        Lea - jasnozielony
        Kalina - żółty
        Nila - jasnoniebieski
        Leonia - jasnozielony
        Malwina - niebieski
        Ofelia - biały
        Ligia - złoty
        Lilla - jasnozielony
        Freja - pomarańczowy
        Aurelia - biały
        Aniela - szaroniebieski
        Łucja - szary/biały
        Nina - jasnoniebieski
        Jaśmina - żółty
    • annthonka Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 09:17
      Odbiór imion jest bardzo różny, dla mnie Aurelia czy Urszula są imionami twardymi i zdecydowanymi. To samo dotyczy imion skandynawskich.

Jaśmina może stać się sezonówką, może nie tak kiczowatą jak Mariolka czy Arletka, ale jest takie ryzyko.

Aniela, Leonia i Łucja bardzo ładne.

Nina... Może jako zdrobnienie od Antoniny lub Janiny?

Jeżeli ma być delikatne to może jeszcze Liliana, Kalina, Diana, Klara, Blanka, Melania, Adela, Dalia, Nadzieja, Letycja.

Nie przewidzisz, jaki gust będzie miało dziecko, więc tym się nie kieruj.

Każdy człowiek jest inny. Imię nie determinuje cech charakteru, więc to też nie jest dobre kryterium wyboru.

Po prostu nadaj imię, które Cię najbardziej chwyci za serce.
    • miaumia Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 10:05
      Cześć smile

Imion na literę L jest wciąż za mało w Polsce, o w tym się także zgadzamy smile

Najpierw kolory :

Nina, którą uwielbiam, ma w moim odczuciu kolor niebieski, wręcz błękitny, z dodatkiem srebrnej otoczki i obłokowej bieli.
      Nina jest popularna tu i tam, jest to również uniwersalne imię, spotykane w Europie i globalnie.
      U nas pewnie posypią się uprzedzenia odnośnie bycia także skrótem od m.in. Janiny czy Antoniny czy 'rosyjskości' ale w Rosji czy w Skandynawii została tylko zaadaptowana, pochodzi ze starożytnej Niniwy.
      A 'Niny' będące skrótem od w/w imion to dzisiaj wyłącznie starsze Panie, bo dzisiejsza Nina nikogo nie dziwi jako samodzielne imię, a rozsądnym nie kojarzy się wyłącznie wschodnio. Bardzo rzadko też współczesne Antoniny to Niny - przeważnie Tosie, Antosie, Tonie oraz Janki, Jasie, Janeczki, Jany, Janie.

Kwiat Niny to między innymi bławatek i wszelkie o podobnych, delikatnych, podniebnych odcieniach i niewinnych kształtach, również dzwonkowych.

Aurelia - wszelkie złota, jasności, lustrzane prześwity, które mienią się naprzemiennie w solarnej kuli. Połączenie R wraz z L bardzo harmonizuje imię, sprawia, że staje się 'soczyste', a jednocześnie szlachetne.
      Aurelia to orchidea.

Zofia - okrutnie popularna, i ogloszona jako najpiękniejsze imię na świecie.
      Można nadać też jako Zofię i Sofię, lub skandynawską Fię , Sofronię Kolor Zofii to orzeźwiająca mięta, Sofii - ciepły żółcień, a Fii - indygo, kobalt, Sofronii - pomarańczowy że smużkami zieleni, oktarynowy, często też z cząstkami fioletu.
      Zofia, Sofia, Sofronia, Fia to bujne palmy, kalie, juki, kwitnące cały czas kwiaty, o wiecznie zielonym liściu.

Łucja - piękne, choć ostatnio częściej używane imię. Kolor świetlisty, połączone złoto z drobinkami kobaltu.
      Łucja to przeważnie bratek.

Aniela - cudowne, niebiańskie imię, połączenie pulsującej bieli, błękitów i okruszków srebra w lśniącym otuleniu.
      Aniela to głównie konwalia i wszelkie subtelne kwiaty, także dzwonkowe.

Leonia - lemoniadowa, słodka, cytrynowa, lekka, syropowa, miękka.
      Leonia to między innymi stokrotka, kaczeniec, lwia paszcza.

Jaśmina - pachnąco- tulące brzmieniu, wyjątkowo przyjemna, o białej i jednocześnie promiennej barwie. Może mieć elementy pastelowej zieleni, niemowlęcego różu, delikatnej żółci, czasem waniliowego beżu.
      Jaśmina to oczywiście jaśmin.

Florencja - kolejne urocze imię, polecam pomimo obaw. Kolor : nasycony seledyn wymieszany z nano- fioletem. Alternatywą jest zwiewają Florella, Fiorella lub uniwersalna Flora.
      Florencja to również gladiola i każde kwiaty z dzwonkami.

Gloria - fantastyczne imię, pełne blasku i różu oraz sączących się tęczowych kolorów przez środek kuli. Uroczyste, a jednocześnie naturalne i żywe, chłonące. Gloria to m.in. egzotyczne, barwne kaskadowe kwiaty, a także anturium.

Urszula - niesłusznie pomijane obecnie, wyjątkowo przytulne i miłe imię. Można zdrabniać do Szuli, Szulki, Urli, Uszki, Ursy, Urszki, Urszuli i oczywistej Uli, Uleńki, Ulki.
      Kolor Urszuli - miodowo - mandarynkowy. Kwiat Urszuli to np. rumianek, aksamitka, żółte róże.

• paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 10:38
      Nie do końca rozumiem kryteria wyboru 😉.

Trochę więc w ciemno proponuję kilka moich (mniej lub bardziej 😉) ulubionych.
      Felicja
      Marianna (mimo r)
      Stefania
      Rozalia (ma r, może jednak się spodoba?)
      Melania

A może coś prostego?
      Ewa
      Emma
      Z Glorią kojarzy mi się Stella.

Z rozważanych prze ciebie podoba mi się Aurelia, ew Leonia, Łucja.
    • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 10:40
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,177695304,177695304,5_corek_na_litere_L.html

Widziałaś ten watek?
    • miaumia Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 11:54
      Twoje myślenie jest słuszne i ma dobrze osadzone argumenty smile
      Pozdrawiam cieplutko smile

A oto zbliżone imiona :

Podobne do Zofii :

Zoja, Sylwia, Fiona, Stefania, Zorika, Sonia, Fia, Sienna, Sofronia, Zelia, Soraja, Zefir(yn)a, Zenobia, Zoe, Safona, Silwana, Sylwina, Finola, Józefina, Elifia, Fiorella, Fiamma, Flawia, Fiammetta, Wiola, Teofania

Aurelia - Auriola, z podobnie brzmiących : Rozalia, Arcelia, Azalia, Irelia, Gloria, Ariela, Gabriela, Aubriela, Kornelia, Laura, Laurencja, Lorelei, Ilaria,
      Lira, Lukrecja

Nina - Nia, Nawoja, Noemi, Naomi, Nila, Nella, Nel, Nela , Nelia, Nena, Ninella, Ninel, Niniana, Niniwa, Niwia, Nidia, Naila, Noelia, Nita, Nigella, Nana, Naneta, Naja, Nabella, Narina, Nawia, Nijola, Nikola,
      Nolina, Niola, Nula, Nika, Nike, Nessa, Niwona, Nimona,
      Nikita, Nikolina, Nikoletta, Nikandra, Nia

Łucja - Lucjanna, Lucyna, Lucylla, Lucja

Leonia - Leonilla, Lea, Leoncja, Leona, Leandra, Leia, Leontyna, Leokadia, Eleonora, Liana, Lia, Lena, Luna, Ilona, Enola, Alina, Anila, Alana, Lana

Aniela - Anella, Anula, Anelia, Anabella, Alina, Lina, Nella, Nila, Lena, Angelika, Angelia, Angelina, Angela, Ewangelina, Liana, Alena, Alana

Jaśmina - Jasmina, Gelsomina, Ismena, Mina, Janina, Jasna, Jana, Jesienia, Jessenia

Urszula - Szarlotta, Ulla, Ulryka, Natasza, Halszka

Gloria - Allegra, Galla, Glorianna, Florianna, Flora, Laura, Aurelia, Kornelia, Gabriela, Graciela, Gerlinda, Aglaja, Gaja, Gajana, Arcelia, Arlena,

Florencja - Flora, Florianna, Fiorella, Florella, Florina

To są imiona podobne głoskowo, a propozycje podam w następnym komentarzu smile

• mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 13:03
      Jestem za Jaśminą - nie odbieram jej ani jako kiczowate imię, ani jako sezonówkę, no ale to ja smile

Moje propozycje to: Wiola, Malwina, Blanka/Bianka, Idalia, Felicja, Cecylia, Kamila, Emma.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 13:07
        I jeszcze Apolonia smile
    • aequoreavictoria Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 13:11
      Skandynawskie - może Linnea - na L, delikatne i kwiatowe (linnea północna zwana inaczej zimoziołem)

Literackie - Ofelia, Malwina, Lawinia, Kordelia, Telimena

Inne propozycje: Alina, Delfina, Kalina, Florianna, Nadzieja, Ismena, Laurencja, Letycja, Gracja

Gloria miała w 2023 r. 105 nadań, IMO to nie jest dziwne imię.
      • aequoreavictoria Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 13:27
        Jeszcze Apolonia i Tulia.
    • miaumia Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 13:14
      Propozycje skandynawskie bez R raczej ciężko znaleźć, zapis też czasem odbiega od wymowy i wiele imion jest twardych.
      Rozumiem też, że nie chcesz odważniejszych, czyli rzadziej nadawanych. Dodałam różne, także spotykane ogólnie tam i u nas, czy w spolszczonej wersji z a.
      Ogólnie wybór tylko lekko zahacza o skandynawskie, bo te korzenne są zbyt ekstremalne tutaj i za bardzo wyobcowane czy śmiałe w Twoim odczuciu albo zawierają jednak R wink

Linnea
      Smilla
      Elsa
      Lisa
      Elina
      Kaja
      Freja
      Malena
      Malina
      Mina
      Olga
      Sanna
      Lea
      Lorina
      Amalia
      Emma
      Sunniva
      Liv
      Malkorka
      Bolla
      Dalla
      Dotta
      Tofa
      Halla
      Pia
      Tula
      Vanja
      Sissela
      Axela
      Noa
      Sonja
      Ronja
      Nora
      Oda
      Alma
      Drifa
      Lena
      Astrid
      Karina
      Ella
      Ingrid
      Lina
      Mona
      Ina
      Mia
      Marita
      Pernilla
      Ilwa
      Solwejga( w Polsce), Solveig
      Lotta
      Nanna
      Frida
      Iduna
      Fulla
      Notta
      Ida
      Sinnika
      Szarlotta
      Lika ( Lykke)
      Anna- Maria
      Ingella
      Inga
      Alma
      Annalina
      Annella
      Asta
      Atalia
      Ava
      Blenda
      Bibi, Bibianna
      Kajsa
      Silje
      Cilla
      Dagmara
      Desiree
      Diana
      Disa
      Hel
      Halla
      Elwira
      Emelia
      Engla
      Fanny
      Filippa
      Gina
      Gunilla
      Hilma
      Selma
      Irma
      Iselina
      Aina
      Jonna
      Kia
      Laila
      Lillemor
      Liselotte
      Lovisa
      Magna
      Marlena
      Melissa
      Milda
      Mona Lisa
      Nadia
      Naima
      Nova
      Petra
      Rozmaria
      Sandra
      Siva
      Sybilla
      Signa
      Stella
      Svea
      Tekla
      Tea
      Tova, Tove
      Vega
      Wilma/ lub przez V
      Wiwiana / lub przez V
      Wendela/ lub przez V
      Wiola
      Wioletta
      Wiwika
      Saskia
      Ninni

Sporo skandynawskich pominęłam, wymieszałam też stare z nowymi i z ogólnie europejskimi czy światowymi, które są tam też częste.

• miaumia Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 14:21
      Moje propozycje:

Linnea
      Lovisa
      Melissa
      Estella
      Fia
      Lira
      Flora
      Luna
      Freja
      Lawinia
      Sunniva
      Nia
      Niwia
      Neonilla
      Nila
      Ludmiła
      Ludwika
      Ludwina
      Luella
      Lelissa
      Luba
      Lana
      Liwia
      Luka
      Lukrecja
      Lemonia
      Lawinia
      Lola
      Lolita
      Lalla
      Lalita
      Longina
      Lamia
      Letycja
      Lukrecja
      Liana
      Luna
      Luiza
      Lucjanna
      Lucylla
      Lubomira
      Lula
      Lutosława
      Avril
      Lipa
      Lupe
      Linda
      Lilianna, Lilanna
      Lilla, Lilia, Lila
      Lilioza
      Leia, Lia
      Ligia
      Lika
      Leksa
      Lawenda
      Lesława
      Lara
      Larysa
      Laguna
      Laima
      Leandra
      Lotta
      Loretta
      Lorina
      Lorelei
      Laura
      Laurencja
      Licynia
      Linetta
      Luda
      Lunika
      Leslie
      Lizetta
      Lorna
      Laarni
      Laboni
      Lada
      Lacey
      Laelia
      Lahja
      Laila, Leila
      Laine
      Lalagea
      Lalia
      Lali
      Laodika
      Larysa
      Larunda
      Lara
      Lasma
      Latifa
      Leto, Latona
      Laudina
      Laurena
      Laurissa
      Lavanja
      Laverna
      Lavonna
      Lawenda
      Lajana
      Leia
      Leilani
      Leire
      Lelissa
      Lenna
      Lenora
      Luana
      Lovorka
      Lua
      Lucasta
      Lucetta
      Ludolfina
      Lucinda
      Lukne
      Luksa
      Lilith
      Lilou
      Lulu
      Lumi
      Luz

Naomi
      Noelia
      Noemi
      Dalila
      Nila
      Auksenia
      Ksenia
      Maklowia
      Liceria
      Fawila
      Gelsomina
      Cyntia
      Wendela
      Laurela
      Sylwia
      Silwana
      Anabella
      Mabella
      Saskia
      Majola

Kiliana
      Wella
      Lizandra
      Oleandra
      Marika
      Latika
      Natika
      Natalina, Natalia, Natasza
      Niola

Klara
      Eleonora
      Elodia
      Melodia

Liza
      Lita
      Lira

Waleria
      Mela, Melita
      Poliksena
      Apolonia
      Vanilia
      Oliwia
      Oliwetta

Lelislawa, Lela
      Imislawa
      Miłosława
      Leda

Nadzieja
      Elifia
      Lea
      Kaja
      Flawia
      Ofelia
      Diana
      Malwina
      Wiwiana
      Lila
      Kalina
      Kornelia
      Alina
      Liana
      Fiona
      Felicja
      Fiamma
      Flaminia
      Józefina
      Pia
      Rozalia
      Arcelia
      Amalia
      Idalia
      Izabella
      Halszka
      Lucyna
      Julita
      Julianna
      Jowita
      Ewelina
      Paula
      Klaudia
      Koletta
      Glafira
      Aglaja
      Gliceria
      Allegra
      Szarlotta
      Elwira
      Malina
      Damla
      Daniela
      Danika
      Galla
      Ilona
      Malena
      Marlena
      Magnolia
      Mariola
      Almira
      Mariella
      Graciela
      Ariela
      Elektra
      Leandra
      Nikandra
      Maksencja
      Maksymilia/na
      Makaria - pomimo R
      Roksana - pomimo R
      Kamila
      Kamelia
      Karmela
      Avelina
      Aniela
      Stella
      Adrianna
      Ariadna
      Aurika
      Nasturcja
      Anastazja
      Stefania
      Azalia
      Klelia
      Chloe
      Zoe
      Noa
      Melania
      Milana, Miliana, Milla, Milena
      Mika
      Mahalia
      Pelagia
      Gabriela
      Danuta
      Amelia
      Emilia/ nna
      Nidia
      Nadia
      Lidia
      Dafne
      Adelina
      Della
      Dalia
      Mona

• miaumia Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 14:37
        Niektóre propozycje na L są zagraniczne ale wrzuciłam tylko jako porównanie z portali o imionach 'behind the name', żeby pokazać , jak wiele ogólnie jest imion na L smile
    • losninos Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 17:11
      Podrzucam: Lawinia, Lidia, Anastazja, Ofelia, Fiona, Pia.
    • misha.parajanov Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 17:23
      Cześć 🙃

Z imion literackich przychodzi mi na myśl Ofelia, Lilla (literacka i na L, tak jak lubisz 😂), Ligia (też "dwa w jednym").

Odnośnie pozostałych imion... Najbardziej podoba mi się Nina, mam sentyment do tego imienia, ale faktycznie, w Rosji jest dość częsta, nie wiem, jak w Skandynawii. A może Janina zdrabniana do Niny? 🙃

Na drugim miejscu Aniela.

Jaśmina dla mnie neutralna. Nigdy nie odbierałam jej jako "obcej". Czy zrobi się z niej synonim kiczu?... Tego nie wiem 😂

Łucja jest obiektywnie ładnym imieniem. Mnie osobiście mocno się "przejadła". Ale jeżeli Tobie się podoba - dlaczego miałabyś nie nadać?... 😘 A może Lucja zamiast Łucji, rzadziej spotykana i na L?...

Leonia - fajna odmiana od popularnych imion 🙃 Ja osobiście bym nie nadała, bo nie najlepiej mi się kojarzy. Czy córka będzie zła na mamę... Tego nie da się przewidzieć, bo nie da się też przewidzieć, jaki córka będzie miała gust 🙂

O Aurelii nic nie napiszę, bo mam bardzo złe skojarzenia z tym imieniem.

Co do Glorii i Florencji - obie bardzo lubię 🙃

O skojarzeniach z kolorami, kwiatami itp. nie powiem nic, bo nie umiem myśleć o imionach w ten sposób. Tak po prostu mam.

Propozycje (pewnie część się powtórzy):
      - Dalia - kwiatowe
      - Flora - jedno z moich ulubionych, kwiatowe, wiem, że ma "r", ale może jednak?... 🙃
      - Kalina - też z moich ulubionych
      - Diana

Na L: może Lea? Liwia/Lidia?
    • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 20:17
      Najbardziej zwiewnym i powadnym imieniem jest dla mnie Apolonia. Kojarzy mi sie z teczowa przezroczysta i jedwabna tkanina powiewajaca na wietrze w ktorej odbija sie slonce.
      Aurelia jest ladna, ale Aurora jako Jutrzenka podoba mi sie bardziej, bo kojarzy ze wschodzacym sloncem.
      Aniela kojarzy mi sie z bardzo lagodna osoba.
      Jasmina jest dla mnie sezonowka, ale mniej kiczowata niz inne.
      Leonia kojarzy mi sie z piwonia pewnie z powodu podobnego brzmienie. Podoba mi sie to imie. Jest delikatne.
      Lucja jest najtwardszym imieniem z twoich propozycje. Ladna, ale nie zachwyca.
      Nina rowniez ladna. Kojarzy mi sie z wieczorem i tajemniczoscia.
      Zaproponuje Nawoje poniewaz mocno kojarzy mi sie z kwiatami, konwaliami i nadzieja. Minimalnie twardsze, ale bardzo zwiewne i kwiatowe w moim odczuciu.
      Lelislawa jest dla mnie klasycznym polskim imieniem z powodu drugiego czlonu, ale wyjatkowi jak na polskie imie jest rowniez lekka i miekka, Lela, Lelinka, Lejla jako zdrobnienia.
      Z klasycznych, naszych imion dodam Sulislawa i Tolislawe. Sulislawa jest Jak szeleszczace liscie jesienne, a Tolinka kojarzy mi sie z Liliana i pieknymi topolami.
      Dodam moja ukochana Niestanke pomimo, ze na nia trzeba miec odwage jako, ze bylaby jedyna w Polsce. Z tego powodu miedzy innymi kojarzy mi sie z wiosna i odrodzeniem, swiezoscia.
      Zaproponuje Marzanna. Delikatniejsza od Marzenki. Kojarzy mi sie bardzo z przyroda ogolnie, taki masz klasycznym zamiennik Gai.
      Dodam imie Bozana. To jest nasza, Polska wersja Bozeny. Forma Bozena przyszla do Nas z Czech. Kojarzy mi sie z puchatymi baziami najbardziej, ale rowniez wlasnie z boginia przyrody jak Gaja.
      Pieknym I zwiewnym imieniem jest rowniez dla mnie Telimena. Jak dla mnie to kwinesencja klasyki.
      Celestyna rowniez kojarzy mi sie kwiatowo.
      W kierunku skandynawi to Saskia jest sliczna jak dla mnie. Kojarzy sie z przebisniegami.
      Lubie bardzo Brygide, ale nie spelnia warunkow.
      Musze pomyslec nad innymi imionami
    • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 20:33
      Kolejne propozycje
      Danika- oznacza poranna gwiazde. Jakos kojarzy mi sie z zorza polarna
      Na L zaproponuje Leokadie i Leandre. Obydwie sa klasycznymi imionami.
      Delfina, ktora juz ktos zapropnowal rowniez pasuje do waszych wymogow. Klasyczna, delikatna, miekka.
    • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 20:47
      Milana jest najbardziej miekkim imieniem w moim odczuciu, ale takim gladkim bardziej niz puchatym.
      Milochna jest naszym klasykiem pochodzacym z tego samego czlonu - mil. Bardziej miekka od Miloslawy. Ogolnie koncowka - chna jest bardzo miekka wedlug mnie i puchata wlasnie.Milochna, Dobrochna i Radocha sa wedlug mnie bardzo miekkie o pieknych znaczeniach i pozytywnych skojarzeniach
      • 128ju Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 23:33
        To ciekawe, bo mi Dobrochna w ogóle nie kojarzy się z miękkim imieniem. Teraz, po Twoim opisie, jestem w stanie je tak przeczytać w myślach. Jednak jak do tej pory zawsze wymawiałam je twardo. Chyb w innym miejscu dawałam akcent - bardziej na "ch".

Ciekawa też jestem na ile na te skojarzenia ma wpływ antypatia do jedynej znanej mi Dobrochny.
        Dobrawa wydaje mi się być miększym imieniem. Takim gładszym. (Ale nadal bardzo mocnym.)

Za to Miłochna jest przeze mnie też odbierana "miękko i puchato". Chociaż to imię wymaga już sporo odwagi, by je nadać. Mi by nie starczyło wink
        • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 23:57
          Ja rowniez dopiero teraz przecxytalam je jakos twardziej po twoim komentarzu, ciekawe. Czyli Dobrochna jest bardzo plastyczna.
          Dobrawa jest dla mnie twardsza, Dabrowka jest mieksza.
          Milochna wymaga odwagi, ale co roku teraz pojawiaja sie Dobrochny i Radochny. Milochna jest jednak taka slodka.
          • 128ju Re: Imię dla dziewczynki 30.05.24, 10:53
            Aż sobie popatrzyłam na wszystkie "Dobrusiowe" imiona i stwierdzam, że Dobromiła ma szansę być najmilszą z nich smile
            • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 30.05.24, 19:46
              😁
          • miaumia Re: Imię dla dziewczynki 30.05.24, 22:29
            1. Milochna i Radochna <3 !

2. Dobrochna
            3. Dąbrówka
            4. Dobrawa
    • 128ju Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 23:26
      A co sądzisz o imieniu Eliza?
      • 128ju Re: Imię dla dziewczynki 29.05.24, 23:39
        Na L jest bardzo podobna Luiza. Jednak Eliza bardziej pasowała mi do opisu z Twojego posta.
      • aafje Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 09:48
        Dziewczyny mega dziękuje za odzew !
        Po waszych wpisach zakochałam się w imieniu Jutrzenka ! Jest prześliczne i czemu tak mało popularne ?
        W moim nazwisku jest jednak Ż i mi to średnio pasuje plus nie jestem na tyle odważna niestety ...
        Większość z imion, które podałyście jest zbyt właśnie odważna albo niestety budzi skojarzenia różne lub są w rodzinie... Próbowałam się przekonać do Rozalii, ale nie jestem w stanie chociaż uważam je za piękne imię coś mnie w nim uwiera, a zdrobnienie Rozi ( kótre wypowiada mój mąż - jemu imię się podoba) przyprawia mnie o wkurzenie i ciary, a nie chce się wkurzać non stop big_grin
        Imiona, które zostają u mnie na liście na tą chwile:
        Aniela, Łucja, Urszula, Zofia, Aurelia. Dodaje Adele i Antonine ( tutaj mam problem, bo słysze jak mamy mówią przeważnie Antosia, czy te 30 letnie to też będą mówić o sobie Antosia ? ).

Doradźcie proszę, też właśnie patrząc na nazwisko i na wszystko generalnie.

• remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 10:30
          aafje napisała:

> Aniela, Łucja, Urszula, Zofia, Aurelia. Dodaje Adele i Antonine ( tutaj mam pro
          > blem, bo słysze jak mamy mówią przeważnie Antosia, czy te 30 letnie to też będą
          > mówić o sobie Antosia ? ).
          >

Znam Antoninę w mniej więcej tym wieku i wszyscy do niej mówią Tosia lub Tośka.
          Z tych propozycji najbardziej podobają mi się Adela i Łucja - są świetne i postawiłabym na którąś z tych dwóch, gdybym ja wybierała. Zofia zdecydowanie zbyt popularna, Urszula IMO zbyt ciotkowato-babciowata, a Aurelia niezbyt mi się podoba.
        • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 12:10
          A Jak Maz patrzy na Jutrzenke? Nie rezugnowalabym tak szybko z imienia w ktorym sie zakochalas. Jezeli mezowi sie podoba to moze razem bedziecie mieli odwage.
          A co myslisz o imieniu Antonia? Mysle, ze wtedy daloby sie uniknac Tosi.
          • misha.parajanov Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 16:45
            Antonia to świetna propozycja 😍 marzę o małej Antonii już od dawna, ale w rodzinie jest Antonina...
            • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 20:42
              Szkoda,.bo imie sliczne. Moze sie przeprowadza? 😁
              • misha.parajanov Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 20:55
                Przeprowadziła się trzy lata temu - i, jak było widać (byliśmy u niej na kilka dni podczas remontu w zeszłoroczne wakacje), chyba za bardzo polubiła "towarzystwo z osiedla", żeby rozważać kolejną przeprowadzkę 😁
                • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 12.06.24, 22:45
                  😂
        • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 12:50
          Myślę, że dorosłe Antoniny nie muszą być Antosiami. To pewnie zależy- jedna osoba lubi infantylne formy, inna nie.
          Jak byłoby w przypadku twojej córki- można tylko wróżyć 😉.
          Bardzo lubię imiona poręczne w pełnej formie, nie wymagające skracania/ zdrabniania, przy nich unika się takich dylematów 🙂.
          I to kryterium spełnia Łucja, Aurelia, Aniela, także Adela, za którą nie przepadam.
          Zofia będzie Zośka, Zosią, Zochą, pełna forma będzie zapewne rzadko używana.
          Do tego Zośki wychodzą mi z lodówki - dla mnie odpada. Trzeba używać nazwiska, żeby zidentyfikować dziecko.

Kibicuję Aurelii.
          Na drugim miejscu jest u mnie Łucja.
          Reszta mniej lub bardziej poza moimi zainteresowaniami 😉.
        • miaumia Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 16:43
          1. Aniela i Aurelia
          2. Antonia zamiast Antoniny
          3. Adela
          4. Urszula i Łucja

Ja na Twoim miejscu z podanych wybrałabym mimo wszystko Zofię, którą kochasz smile Nie patrząc na popularność.
        • misha.parajanov Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 16:57
          O, Adela! 😍
          Z nowej listy lubię większość imion, z naciskiem na Ulę i Adelkę 🙃 nie jestem jedynie fanką Łucji (przejadła mi się) i Aurelii (bardzo źle mi się kojarzy).

Wobec Jutrzenki mam mieszane uczucia.

Odnośnie Antoniny - mam w rodzinie i rzadko się zdarza, żeby ktoś powiedział do niej Antosia. Najczęściej jest Tosia lub Tośka. Koleżanka z gimnazjum o tym imieniu też funkcjonowała jako Tosia, jedna z nauczycielek w ogóle nie zdrabniała. "Poza rodziną" też rzadko słyszę formę Antosia.

Popieram propozycję Sulimiry - Antonię. To jedno z moich ulubionych imion. Chętnie rozważyłabym dla potencjalnej córki, gdyby nie wspomniana Antonina 😥
        • 128ju Re: Imię dla dziewczynki 31.05.24, 18:08
          Też mam podobnie z Rozalią. Nasza licealna była Rózia - też nie najlepiej 😕

Zofia i Antonina będą paniami Zosiami, Tosiami, podobnie jak są Basie i Asie. Ja wolę imiona używane w pełnej formie na codzień i zdrabniające się na tą samą literę co pełne. Ale to ja 😉

Aniela - mam trochę złe skojarzenia przez moją mamę. Ale jak się ich nie ma, to super smile

Łucja, Urszula, Aurelia, Adela - świetne imiona.
          Łucja zawsze mi się bardzo podobała, teraz by odpadła przez popularność.
          Ulka to świetne, prawie nie spotykane obecnie imię. Nie kojarzy mi się z osobami w żadnym konkretnym wieku. Chociaż wszystkie jakie spotkałam były energicznymi młodymi dziewczynami.
          Aurelia jest bardzo romantyczna. Spróbowałabym tylko wymówić ją głośno kilka razy pod rząd - czy połączenia r i l nie są zbyt męczące dla języka (będzie to najczęściej mówione przez Ciebie słowo).
          Adelę też bardzo lubię od zawsze. I jest bardzo międzynarodowa.
        • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 01.06.24, 12:12
          Wszystkie imiona, które rozważacie, są dla mnie w porządku.

Sama na pewno od rzuciłabym Zosię i Antoninę z uwagi na popularność. Jeszcze co do Antoninę, to dorosła może być Niną po prostu (sama znam taką) albo Tosią (w czym gorsza Tosia od Gosi czy Zosi).

Coraz częstsze są też Aniele i Łucje. Tu pytanie, na ile Wam zależy na rzadkim imieniu. Ja bym tych dwóch już nie nadała, ale nie są to jeszcze imiona wyskakujące z lodówki.

Urszula nigdy nie była moim ulubionym imieniem, ale doceniam.

Ostatecznie zostałaby mi do wyboru Adela lub Aurelia. Kiedyś bardzo lubiłam tę drugą. Dziś już nie zachwycam się aż tak bardzo, ale nadal lubię. Zdecydowanie wolę jednak Adelkę - ostatnio szczególnie mocno chwyciła mnie za serce.

Więc ostatecznie mój głos na Adelę.
        • katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 12.06.24, 21:51
          Mój głos oddaję na Łucję.
          Aniela i Aurelia też są ładne. Urszula dla mnie ciotkowato-babciowata, to jeszcze nie jej czas na powrót. Od Adeli wolę Adelinę, Adela wydaje się niedokończona i kojarzy mi się z piosenkarką Adele. Antonina bardzo ładna w pełnej formie, której nikt nie używa. Minus za popularność. Zofia zbyt popularna.
        • allegra1989 Re: Imię dla dziewczynki 15.06.24, 14:23
          Bardzo ładne imiona rozważacie. Mnie akurat podobają się najbardziej - Aurelia lub Urszula.

• katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 12.06.24, 21:57
      Moje propozycje:
      Adelina
      Letycja
      Gaja
      Ida
      Kalina
      Kornelia (jest r, ale dla mnie to imię jest romantyczne)
      Konstancja
      Luiza
      Apolonia
      Matylda
    • miaumia Re: Imię dla dziewczynki 15.06.24, 17:20
      Podobna do Aurelii jest także Auriola ( imię rzadko używane, odmiana Aurelii ale polecam, jeśli ktoś byłby zainteresowany).
      Zbliżone do niej głoskami:
      Aura, Aurora, Aurea - ale za dużo R
      Ariella
      Lorelei
      Maura
      Laurencja
      Laurella
      Irelia
      Ilaria
      Allegra
      Aubriella
      Gabriela
      Waleria
      Gloria
      Dilara
      Marlena, Marla
      Arlena
      Arleta
      Szarlotta
      Scarlett
      Koralia
      Mariola
      Mirella
      Elwira
      Karolina
      Karola, Karla
      Karlotta
      Darlena, Darla
      Galadriela
      Flora
      Fiorella
      Florella
      Klara
      Klarysa
      Lara
      Laura
      Jarmiła
      Karmela
      Karmilla
      Milagros
      Rozalia
      Mariella
      Marinela

• aafje Re: Imię dla dziewczynki 21.06.24, 23:39
        Dziękuję za odpowiedzi ... ja już sama nie wiem co z tym imieniem... Mam wrażenie, że mi się nagle wszystkie przestały podobać... I tak jak podobają mi się imiona wymyślne, tak dziecku nie dam. Chciałabym jednak żeby to była klasyka, chociaż klasycznych jest za mało... Myślałam o tej Anieli, ale już sama nie wiem czy to ok, może to będzie ostra dziewczyna i Aniela do niej nie będzie pasowało ... chociaż wtedy zawsze można mówić Nel, Nela... Wszystkie imiona, które kiedyś mi się podobały nagle stały się modne xD jak mnie to wkurza big_grin Zosi jak ktoś mi wyżej pisał, żeby dać mimo popularności nie dam. Jak mnie wkurzają wszędobylskie Anny i Julie ( mimo piękna tych imion). Imię Liliana ... też fajne i też popularne, a mi się przy wymawianiu LILA łamie język i seplenię. Jak żyć ? big_grin a jakie są wasze ulubione imiona klasyczne ( takie z pierwszej 100 też ), z trzy propozycje i będzie super smile mąż nie chce Adeli, więc odpadła, proponowałam też Adelajdę to się zaczął śmiać. Eliza mi się bardzo podoba również jak któraś z Was pisała. I Eliza i Luiza. Sorka za chaos wypowiedzi, ale mam totalny chaos w głowie na temat tych imion ....
        • aafje Re: Imię dla dziewczynki 21.06.24, 23:42
          Eliza i Luiza, chciałam tutaj dodać, że są ładne, dostojne, ale Eliza ma coś smutnego, a Luiza wyniosłego... , więc to też chyba nie to... zazdroszczę tym z Was, które są zakochane w jakimś imieniu i na sto procent ono ma być dla waszego dziecka lub macie je w sercu z przekonaniem o jego pięknie. Ja tak kiedyś myślałam o imieniu Weronika i Alicja jako dziecko. ...
          • katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 24.06.24, 19:15
            aafje napisała:
            Eliza ma coś smutnego, a Luiza wyniosłego...

To prawda, też to czuję! Oba imiona ładne, ale coś w nich jednak zgrzyta.
        • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 22.06.24, 01:19
          Jezeli masz taki metlik w glowie to moze warto na chwile odpoczac od wyboru imienia.
          Imiona z pierwszej setki, ktore lubie: Helena, Klara, Rozalia, Aniela, Gaja, Wanda, Kalina, Apolonia, Lidia, Urszula, Milana, Daria, Jagna, Celina, Felicja i Adelina
          Z drugiej setki wiec nadan pnizej 200 rocznie: Aurora, Dagmara, Florentyna, Melisa, Lucyna, Irena i Danuta
          • misha.parajanov Re: Imię dla dziewczynki 22.06.24, 11:18
            Popieram Rozalkę, Kalinkę, Apolonię i Felicję wink Kalina od niedawna za mną "chodzi" tongue_out

Z drugiej setki - Florentynka rządzi tongue_out

Odnośnie Elizy i Luizy... Elizę słyszę na co dzień (moja mama ma tak na imię) i jakoś nie widzę/nie słyszę w niej nic smutnego tongue_out Wręcz przeciwnie tongue_out Z Luizą mam problem, bo znam osobiście tylko jedną osobę o tym imieniu i jej nie lubię, więc nie umiem obiektywnie go ocenić.

A czy teraz Weronika i Alicja wchodziłyby w rachubę? Jeśli tak, to polecam Weronikę wink
        • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 22.06.24, 13:50
          Przejrzyj ranking z poprzedniego roku. Może coś Wam jeszcze wpadnie oko.

A Anielka do zwariowanej chlopczycy jak najbardziej mi pasuje - może dlatego, że sama taką znam wink
        • katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 24.06.24, 19:25
          "Bezpieczne", klasyczne imiona:
          Kornelia
          Łucja
          Antonina
          Helena
          Jeśli nie przeszkadza Ci popularność imion 15-25 lat temu, to:
          Karolina
          Natalia

I może jeszcze dorzucę Agatę.

Co myślisz o tych propozycjach?
          Weronika
          Wiktoria
          Aleksandra
          • katarzynkaa Re: Imię dla dziewczynki 24.06.24, 19:28
            Te ostatnie trzy miały być obok Karoliny i Natalii.

Klasycznym imieniem jest też Róża.
          • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 24.06.24, 22:20
            Hej, a Barbara albo Diana? Wydają się klasyczne i bezpieczne.
    • anuta83 Re: Imię dla dziewczynki 22.06.24, 09:39
      Hej , wiem, że nie spełnia wszytkich kryteriów , ale polecam Weronikę - wg mnie elegancki klasyk smile
      • aafje Re: Imię dla dziewczynki 27.06.24, 18:16
        Diana jest klasyczna ? Nie myślałam tak o niej nigdy.
        Barbara mi się podoba bardzo, ale mąż nie chce. Ma ciocie o tym imieniu i takim nazwisku jak my.
        Weronika na tą chwile wydaje mi się, że ciotkowata się robi smile Dla dzieci rocznik 2025 Weroniki to będą ciocie... jak dla mnie Beata czy Dorota... tak samo Natalia, Agata, Daria..
        Antonina i Aniela fajne... I chyba pomiędzy tymi dwoma zostanie.
        Które lepsze ? Patrząc na nazwisko na O, krótkie. Niestety nie podam pełnego, bo średnio na forum big_grin
        • paula.anna Re: Imię dla dziewczynki 27.06.24, 19:39
          aafje napisała:

> Diana jest klasyczna ? Nie myślałam tak o niej
          > nigdy.

Ja w sumie nie wiem, co to dokładnie znaczy klasyczne imię 🤔. To chyba dość subiektywne.

> Antonina i Aniela fajne... I chyba pomiędzy tymi
          > dwoma zostanie.
          > Które lepsze ? Patrząc na nazwisko na O,
          > krótkie.

Do krótkiego nazwiska wolę dłuższe imię, czyli Antoninę.
          Dopiero niedawno dowiedziałam się o anielskich skojarzeniach z Anielą 🙈. To nigdy nie było imię z mojej czołówki, do tego te anioły...
          Antonina wg moich standardów jest nieco zbyt często nadawana, jednak i tak wolę ją od Anieli.
        • remigia1 Re: Imię dla dziewczynki 27.06.24, 19:55
          aafje napisała:

> Antonina i Aniela fajne... I chyba pomiędzy tymi dwoma zostanie.
          > Które lepsze ?

Ja wybrałabym Antoninę z tej dwójki. Aniela wydaje mi się nieco zbyt mdła brzmieniowo. Poza tym jest teraz dużo dziewczynek o imieniu Nela i Aniela mogłaby być z nimi mylona, gdyby używała tego zdrobnienia.
        • sulimira Re: Imię dla dziewczynki 27.06.24, 23:22
          Przy krotkim nazwisku bardziej melodyjnie brzmi dluzsze imie. Antonine lubie i sama ja rozwazalam. Ma wiele zdrobnien, jest bardzo plastycznym imieniem, a to dla mnie wazne. Mysle, ze lepej do nazwiska bedzie pasowac.
          Moze zamiast Weroniki, Berenika?
        • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 03.11.24, 16:28
          aafje napisała:

> Antonina i Aniela fajne... I chyba pomiędzy tymi dwoma zostanie.
          > Które lepsze ? Patrząc na nazwisko na O, krótkie. Niestety nie podam pełnego, b
          > o średnio na forum big_grin

Hej!
          I na czym stanęło?
          Jeśli bardzo krótkie, np. jednosylabowe, to postawiłabym na Anielę.
          A z ładnych imion na "l" nie padła w wątku chyba propozycja Licynii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.