Cześć
Szukam imienia dla dziewczynki.
Mam krótkie nazwisko polskie na literkę O.
Bardzo podobają mi się imiona lekkie, zwiewne, eteryczne, puchate jak chmurka

, melodyjne, pełne życia, ale też klasyczne i na pewno nie mdłe.
Mam wrażenie, że w Polsce mamy za mało klasycznych imion żeńskich. Za granicą wybór w możliwościach imienniczych wydaje mi się też większy ( niekoniecznie tutaj klasyki, ale uważam, że w Polsce klasyki fajnie brzmią).
Nie lubię imion z literką R i jedyne chyba, które stanowią wyjątek od reguły to Aurelia i Urszula
Lubię bardzo też imiona skandynawskie, literackie,...
Jestem zakochana w imieniu Zofia, ale odpada z racji tego, że pracuje z 8 ( !!! ) Juliami z rocznika 2000/2001 i jak pomyślę o tym, że moja córka by miała być taka przezroczysta to dziękuje, a szkoda,... Pierwsza 10 ogólnie u mnie odpada... Są też imiona piękne typu Gloria i Florencja, na które brak mi odwagi.
Imiona, które mi się podobają:
Aurelia - piękno, królewskość, jasność, złoto, panienka z dobrego domu
Aniela - niewinność, delikatność, biel, wieś, fajne zdrobnienie Nela, Nel
Jaśmina - nie jestem pewna czy to imię nie będzie za jakiś czas synonimem kiczu jak Arletka, Iwonka, Marzenka, ale jest kwiatowe, świeże,... czy niezbyt obce ?
Leonia - słodkie, cukierkowe, kolor żółty, tylko czy nie zbyt mało popularne i czy 30 letnia Leonia nie będzie zła na mamę ?

Łucja - Opowieści z Narnii, wiem, ze popularne coraz bardziej, św Łucja z Fatimy, świeże, rześkie, jaki kolor nie mam pojęcia
Nina - bardzo lubię i to trudna miłość, czy ono jest tak samo popularne w Skandynawii jak w Rosji ?
Jest to imię śliczne i ma wiele cech które lubię, ale tak jak pisałam to miłość bardzo trudna.
Ubolewam bardzo nad tym, że w Polsce jest też mało kobiecych imion na literkę L, którą kocham

Żadne z powyższych imion nie urywa... I mam mega problem, chciałabym się zakochać w tym imieniu ...

Czy mogłybyście z kim, z czym, nawet z jakim kolorem kwiatem itp kojarzą Wam się imiona powyżej ? z jakimi osobami?
I czy moje myślenie jest słuszne ?
I czy macie jakieś fajne imiona spełniające kryterium ?

)
Pozdrawiam Cieplutko !