Dodaj do ulubionych

Walczymy z nudą

02.09.11, 17:05
Młoda emerytka się nudzi. To znaczy dotychczas cały dzień spędzała w pracy i była zajęta, a teraz musi wymyślać milion zajęć żeby zabić czas. wszystko przeczytała, tv nie lubi, nie ma zdolności manualnych i niewielki ogródek. może wymyślicie mi jakieś katorżnicze zajęcie ogrodowe żaby zajęło mi sporo czasu? (błagam, tylko nie bonsai ;)
Obserwuj wątek
    • marta_1961 Re: Walczymy z nudą 02.09.11, 22:05
      Ojej, może to być na przykład baaardzo drobiazgowe plewienie chwastów. Można też przekopać grządkę pod nowe rośliny. Można wziąć kartkę papieru , kredki i zaplanować tę nową grządkę. Nie potrzebne są do tego umiejętności manualne, bo nie o to chodzi, żeby to było dzieło sztuki przecież. Wystarczy pościć wodze wyobraźni. Nie jest też konieczna realizacja tych wyobrażeń - ot zabawa :) Można też zrobić dokładny plan ogrodu, pomierzyć płoty i grządki. Chociaż pewnie masz już taki plan :)
      Pozdrawiam
      Marta
      • Gość: basia4ab Re: Walczymy z nudą IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 14:59
        Witam serdecznie.Ja nie wiem co to znaczy "walczyć z nudą".Ja mam zawsze pełne ręce roboty, chociaż jestem chora.Praca w ogrodzie wypełnia mi czas,odpręża mnie.Lubię zmieniać rabatki z kwiatkami.Można o tej porze robić przetwory na zimę,zbierać grzyby, później je suszyć.Można gotować wspaniałe dania,piec ciasta i brać udział w konkursach kulinarnych.Można czytać dobre książki,chociaż ja czytam więcej w zimie,bo teraz nie mam czasu. Dużo spacerować,cieszyć się przyrodą,każdym dniem przeżytym.Można jeszcze zrobić grilla i zaprosić znajomych. Wiele jest zajęć by się nie nudzić, tylko trzeba je dostrzec i chcieć je dostrzec, to nudy nie będzie.Basia
    • marta_1961 Re: Walczymy z nudą 03.09.11, 20:27
      A! Możesz jeszcze robić zdjęcia :) I co to znaczy, że wszystko przeczytane?? Jest tyle książek, są biblioteki, księgarnie. A o tym co czytać dowiesz się np. tu: Dobra lektura :-D
    • jolcia54 Re: Walczymy z nudą 04.09.11, 22:02
      Jak można się nudzić,teraz kiedy ma się czas tylko dla siebie.Ja nie wiem co to nuda,mimo,że nie oglądam telewizji,nie dziergam serwetek i nie uprawiam katorżniczej pracy w ogrodzie.Znalazłam swoje powołanie w robieniu zdjęć.Cały czas doskonale się w tej umiejętności.Dużo czytam na ten temat,uczę się.Lubię podróżować i wykorzystuje to do robienia zdjęć.Między jednym wyjazdem a drugim wpadam do ogrodu,obrabiam go i znowu wyjeżdżam.Mam znajomych rozsianych po całej Polsce.Ja jeżdżę do nich,oni przyjeżdżają do mnie.Nie mam czasu na nudę.Trzeba tylko znaleźć sobie zajęcie.
      • karyteme Re: Walczymy z nudą 04.09.11, 22:27
        Ja podobnie, jak Jolcia biegam z aparatem, i ciągle coś doczytuję na ten temat. Zapisałam się do Akademii Trzeciego Wieku, chodzę na ciekawe wykłady, ostatnio byłam na spotkaniu z Jerzym Stuhrem:brawo: Poza tym zapisałam się do sekcji decoupage, od października będę kontynuować 3 semestr.Nie mam wolnego czasu, dom, zakupy, ogród i moje pasje powodują, że doba jest za krótka....
        pozdrawiam serdecznie i życzę znalezienia wciągającego zajęcia;-)
    • clematis-mg Re: Walczymy z nudą 04.09.11, 22:43
      Jeśli jeszcze nie masz w ogrodzie oczka wodnego lub małego stawiku albo jakiejs fontanny , to zaplanuj i jeszcze w tym sezonie możesz poczynić większość prac przygotowawczych a dokończyc wiosną. Szum wody wpływa kojąco również na maluszki.
      Pozdrawiam
    • dixee Re: Walczymy z nudą 05.09.11, 15:16
      Dziewczyny jesteście fantastyczne! Dziękuję za tak szybką odpowiedź, wspaniałe rady. chciałabym wytłumaczyć, że ja od pracy byłam wręcz uzależniona, zajmowała mi dużo czasu, lubiłam ją. Tak się stało, że na emeryturę przeszłam wcześniej niż myślałam. Dziś wiem, że może mi to dobrze zrobić, bo pracocholizm wykańcza. teraz może zacznę myśleć o sobie. Dotychczas zaglądałam na e-ogordy jako gość. podglądałam trochę, ale całkiem miło się u was zrobiło. chciałabym robić zdjęcia, ale ja nawet krzywą wieżę sfotografuję tak, że będzie w pozycji leżącej :D Pozdrawiam Was serdecznie :)
      • marta_1961 Re: Walczymy z nudą 06.09.11, 08:02
        "nawet krzywą wieżę sfotografuję tak, że będzie w pozycji leżącej" - no to świetnie! Jest ciekawiej, niestandardowo. I tak trzymaj. Twój punkt widzenia jest na pewno wyjątkowy i nie gorszy od innych :)
        • salenna Re: Walczymy z nudą 15.09.11, 10:50
          popieram martę - nie trzeba się oglądać na innych, tylko robić po swojemu. inaczej nie powstałoby nic innego, oryginalnego :D
          ps. napisz jak ci idzie i na co w końcu się zdecydowałaś :)
    • lomilome Re: Walczymy z nudą 11.10.11, 16:35
      mam nadzieję, ze się już nie nudzisz, ale przy takiej pogodzie niełatwo. ja znalazłam nowy sposób na zabijanie wolnego czasu, jeśli takowy posiadam. zaczęłam szyć. to jest naprawdę fajne. przerabiam ciuchy z lumpeksów i takie, które na mnie nie pasują, a zalegają w szafie. zajęcie na kilka godzin gwarantowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka