amityr 25.02.12, 16:21 Kurcze olek ,moje truskawki. Cyba mi padły. Wszystkie liście brązowe jak heban.Korzenie były pod agrowłókniną . Może odbiją.A jak u was Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Truskawki 25.02.12, 19:15 odbiją, odbiją, nie martw się. mam od pięciu lat truskawki i poziomki w donicy, stoją cały czas na zewnątrz, niczym nie przykrywam, wytrzymują mrozy. co roku odbijają i pięknie owocują :) Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Truskawki 26.02.12, 14:56 Jak trochę obeschnie obetnę te liście,żeby jakiś grzyb się po tym nie wdał. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Truskawki 26.02.12, 16:11 Obetnij suche liście, ale uważaj na zawiązki nowych, nawieź, najlepiej kompostem, lekko spulchnij ziemię pomiędzy nimi, żeby wymieszać ją z nawozem. Kiedy się ładnie rozrosną i będą tuż przed kwitnieniem, wyściel ziemię pomiędzy nimi ściętą trawą, wtedy na pewno już będziesz kosić trawnik (o ile go masz :-)). Tej trawki nie widać spomiędzy liści, a utrzymuje wilgoć i nie pozwala się brudzić owocom. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Truskawki 26.02.12, 16:57 Nie czytałaś co napisałem. Truskawki są posadzone na agrowłókninie lub inaczej w otworach w agrowłókninie.Ale dzięki. Może inni skorzystają z porady. Odpowiedz Link Zgłoś
maglinka Re: Truskawki 26.02.12, 17:44 "Wszystkie liście brązowe jak heban." Heban jest czarny Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Truskawki 27.02.12, 19:12 Oczywiście masz rację. Nie wiem skąd mi ten heban przyszedł do głowy i jeszcze takiego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Truskawki 29.02.12, 17:24 maglinka napisała: > Heban jest czarny Heban jest ciemnobrązowy. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Truskawki 29.02.12, 17:18 Mam rozumieć, że nie nawozisz i nie spulchniasz? Włókninę można właśnie teraz wygodnie zdjąć i nałożyć po czynnościach pielęgnacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Truskawki 02.03.12, 19:29 Tobie ty masz głowę. No jasne.Ale ciemniak ze mnie. Będę mógł teraz spulchnić glebę . Jak zaczną odbijać ,to położę z powrotem. Na najprostsze najtrudniej wpaść. Niech tylko trochę przeschnie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Truskawki bezobsługowo 02.03.12, 21:12 Ile lat w tym samym miejscu chcą forumianki jeden krzew truskawki trzymać? Nie wygodniej, niż tarmosić się z plandeką ściółkującą i przykopywać przy korzeniu, łatwo (bo płytki) uszkadzalnym, nawóz po prostu startowo wkopać? Mnie zawsze łatwiej było przygotować jw. zagonek pusty, umacić, obsadzić - i zapomnieć o nim, nawet na najuboższej ziemi, ziemi, której się żadna truskawka i poziomka nie boi. Słoma może się sprawdzi na wielgachnych zagonach - w uprawie amatorskiej starcza plandeka albo w pasy boczne ułożona, albo łatwiejszy wariant - nacinana. Odpowiedz Link Zgłoś