kasia_de 06.03.12, 18:40 mam parę krzaków do przeniesienia w inne miejsce i dylemat czy już można? a może za późno? bo ziemia zmarznięta a na krzakach już dorodne pąki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: przesadzać? 06.03.12, 19:33 Jak ziemia rozmarznie. A co to za krzaki? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 To zależy 07.03.12, 00:00 Jeśli ziemia zamarznięta płytko [2-3 cm, nie sięgające poziomu korzeni kandydata do wędrówki], to przeniósłbym, ale gibko. W wykopany i niezmrożony wykop - plus zaściółkowanie na koniec czymś, co zapobiegnie zmrożeniu wykopalisk w głąb. Nie podlewałbym, zostawiłbym to naturze. Dziś przekopywałem [PRZEKLINAM WAS gromko, nasionnice] pod czereśnią - bo zapowiada mój niezawodny meteorolog tej nocy u nas minus dziesięć - a stężałe było właśnie na te 2-3 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: To zależy 07.03.12, 07:39 Raczej głęboko, były przecież dość silne mrozy przed ostatnim dużym śniegiem. Ale jak rozmarznie, to można spokojnie przesadzić z bryłą ziemi, nawet jak krzak puści listki. I wtedy trochę podlać. Zresztą nie ma co wróżyć z fusów, przecież i tak trzeba wykopać nowe dołki na krzaki. Więc będzie wiadomo, jak ziemia jest zamarznięta i czy w ogóle da się wbić szpadel. Bo to jest podstawowym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: To zależy 07.03.12, 09:40 Wcześnie wegetujące krzewy np.forsycje, tawuły najlepiej przesadzać jesienią.Teraz musisz liczyć się z tym, że osłabisz krzewy tym bardziej gdy są to już większe egzemplarze.Wtedy lepiej zrezygnować z kwiatów i przyciąć je po przesadzeniu.Ale ja uważam, że tego typu (szybko rosnące i starzejące niestety i łatwo dostępne) krzewy lepiej sadzić młode niż szarpać się ze starymi krzakami. Odpowiedz Link Zgłoś