Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrodu

IP: *.adampolnet.com 12.03.12, 10:11
witam państwa
zbliża sie wiosna okres nasadzeń roślin itp ... mój ogród jest bardzo ubogi w roślinność ,ale bardzo bym chciał to zmienić....sam próbowałęm zaprojektować swój ogród ale pomyślałem że bardzo fajne pomyśły ma społeczność na forach .. dam pare zdieć które pokaża wam teren wokół domu ... mam nadzije żę jakieś fajne pomysły wam przyjda do głowy i podzielicie sie ze mną ;) ..prosze o wasze inwencje

zapodaj.net/f8567bf892c6.jpg.html
zapodaj.net/a98d6353cf52.jpg.html
zapodaj.net/bf54dcfbc16a.jpg.html
zapodaj.net/60bb5ed4169b.jpg.html
Obserwuj wątek
    • aurelia.palczewska Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 14.03.12, 11:18
      Potrzebowałabym zdjęć domu i ogrodu z perspektywy człowieka. Widzę,że jest to dość nowy dom,więc na pewno ma Pan gdzieś projekt, a w nim jest projekt zagospodarowania terenu-proszę o skan tej mapki. Do tego Państwa preferencje dotyczące ogrodu,
      - czy w ogrodzie ma się znaleźć miejsce do biesiadowania, jeśli tak,to czy to ma być altana, czy stały grill
      - czy chcieliby Państwo oczko wodne
      - czy ma się znaleźć mały plac zabaw dla dzieci-jeśli dla chłopca-przyda się miejsce n boisko, jeśli dla dziewczynki-mały domek do zabaw
      - czy ma być warzywnik?
      ewentualnie jakieś obrazki elementów ogrodu,które szczególnie przypadły państwu do gustu, np. altana, kształt oczka wodnego,ogrodzenie.
      Dopiero po tych podstwowych informacjach można stworzyć koncepcję :-)
      • Gość: dkyouone Re: ;) IP: 194.28.13.* 18.03.12, 15:28
        dziękuje że sie pani wgl zainteresowała ;) jestem bardzo wdzięczny ...
        jest to dosyć duży ogród z wysokimdomem .... na chwile obecną nie posiadam takiego projektu;/...zależy mi żeby na początek zakrzewić taką duża przestrzeń ,bo dokucza mi już ta pustka.... o żadnym małym stawku ,ani altance na razie nie myśle .... przedewszystkim moim priorytetem jest żeby ten ogródek troche zalesić żeby nie bym taki pusty ,ale ooczywiście bez przesady ..... jak widać na wcześniejszych zdieciach jest posadzony żywopłot młody z thuji "szmaragd".... mam nadzieje że pani spojrzy na to jeszcze i doradzi mi pare fajnych pomysłow .... zdięcia wkleje wieczorem ,bo na chwile obecną nie posiadam .... pozdrowienia
      • Gość: dkyouone Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod IP: 194.28.13.* 19.03.12, 10:45
        zdięcia domu i podwórka ... na 7 zdięciu jest miejsce na śmieci które chciał bym jakoś ukryć ..

zapodaj.net/d381bf0fc10e.jpg.html
        zapodaj.net/476b8bf68834.jpg.html
        zapodaj.net/a48f7933e8ae.jpg.html
        zapodaj.net/86f2ad575524.jpg.html
        zapodaj.net/b2abc8569a3a.jpg.html
        zapodaj.net/897e6171b88a.jpg.html
        zapodaj.net/29d50e2b110b.jpg.html
      • Gość: kubaa34 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.12, 20:17
        Polecam zakupić do takiego ogrodu stół cateringowy:
        allegro.pl/listing/user.php?us_id=23191981
        Przyda się na większe przyjęcia, a przy okazji jest składany, więc bez problemu schowasz go w garażu.
    • egry projekt ogrodu 20.03.12, 08:09
      Ten ogród nie wyląda na spory. Trzeba dodać coś wyższego: drzewa liściaste (mogą być kolumnowe np. buki, ew. śliwy ozdobne np. Pissardi), wyższe iglaste np. świerk serbski, krzewy jako element pośredni a na dole byliny.
      Ale planowanie ogrodu zaczyna się od koncepcji całości, a nie od wymyslania co by tu wsadzić.
      Czyli plan jest konieczny i nawet projektant, który doradza na forum dobrowlnie i charaytatywnie bez planu będzie działąl po omacku. Jak planu nie ma to go trzeba sporządzić samodzielnie (kartka i ołowek wystarczy) nanieść dom, rośliny które rosną oraz kierunki świata. Napisać jak jest gleba i czego się oczekuje od ogrodu (ew. ile czasu się poświęci na jego pielęgnację).
      Podrawiam
      EG
    • robertroskosz1968 Re: Jeśli nie ogród, to co? 25.03.12, 15:28

Witam polecam na wiosnę rokoko-mojewntrzeblogspotcom.blogspot.com/:-D
    • Gość: Ania226 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 23:53
      Pod czas projektowania nie zapomnij o sieci do nawadniania trawnika. Później cięzko będzie coś zmienić,A przekopywać cały trawnik żeby zakładać nawadnianie mija się z celem.
    • blanka_mi Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 27.06.14, 20:36
      A może spróbuj poprosić projektanta ogrodów o radę. Mi fajnie zrobili ogród ludzie z Nefelit, jak już gdzieś wcześniej w spomniałam. Myślę, że sama nigdy bym na takie rozwiązania nie wpadła, jakie oni mi zaproponowali. Mam prawie krajobraz górski w ogrodzie, cudo!
    • czerwono_czarny Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 31.07.14, 10:53
      a nie lepiej znaleźć jakąś dobrą fimę, która się tym zajmie? mi ogród projektowała BłahutWojas Garden Desing :) i mam wspaniały ogród teraz
      • elinaa32 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 05.11.14, 13:39
        Ja jednak jestem za tym, aby zlecać takie prace innym. no, chyba że ktoś się naprawdę zna na rzeczy. Bałabym się jednak, że wyrzucę pieniądze na coś, co okaże się niewypałem. inna sprawa, że nie wyobrażam sobie później czasochłonnej pielęgnacji, a wydaje mi się że projektant jest w stanie tak dobrać krzewy/kwiaty itp żeby nie wymagały dużego nakładu pracy. Projektowanie ogrodów wcale nie jest takie proste, jakby mogło się wydawać:)
    • kochammaki Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 25.11.14, 10:34
      Kurcze, zdjęcia niedostępne.
      Jeśli jesteś zainteresowana profesjonalnym projektem ogrodu może zgłoś się do firmy projektującej. Ja polecam Green Support. To w okolicach Szczecina, ale może ze zdjęć sobie poradzą.
    • elinaa32 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 27.01.15, 14:01
      ja jednak wolę klasykę :) i cieszę się, że nie wzięłam się za swój ogród sama - ciężko mi było się przekonać do pomysłów projektanta, jednak postanowiłam zaufać i to było najlepsze co mogłam zrobić. Jakby ktoś szukał firmy, która zapewnia usługi ogrodnicze na wysokim poziomie, myślę że mogę z czystym sumieniem polecić 'swoją'

Gość portalu: dkyouone napisał(a):

> witam państwa
      > zbliża sie wiosna okres nasadzeń roślin itp ... mój ogród jest bardzo ubogi w r
      > oślinność ,ale bardzo bym chciał to zmienić....sam próbowałęm zaprojektować swó
      > j ogród ale pomyślałem że bardzo fajne pomyśły ma społeczność na forach .. dam
      > pare zdieć które pokaża wam teren wokół domu ... mam nadzije żę jakieś fajne po
      > mysły wam przyjda do głowy i podzielicie sie ze mną ;) ..prosze o wasze inwencj
      > e
      >
      > zapodaj.net/f8567bf892c6.jpg.html
      > zapodaj.net/a98d6353cf52.jpg.html
      > zapodaj.net/bf54dcfbc16a.jpg.html
      > zapodaj.net/60bb5ed4169b.jpg.html
    • beardednutmoon Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 14.03.15, 21:01
      Sądzę że ta firma pomoże ci bardzo dobrze : sztuka-ogrodowa.pl/
      • ogrodnictwo-torun Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 16.03.15, 17:22
        Projektowanie ogrodów to trudna sztuka dobrze wcześniej trochę poczytać
    • arekkowalczyk Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 08.05.15, 14:56
      i jak, udało ci się coś stworzyć ciekawego? Przejrzałem komentarze to masę fajnych pomysłów, super! Cieszę się, że jest tylu kreatywnych ludzi :) Projektowanie ogrodów to świetna sprawa, ale wymaga masy czasu no i nie nie ukrywajmy - wiedzy. Lepiej 5 razy zapytać niż zrobić coś, co będzie trzeba poprawiać
    • monikakuznica Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 17.09.15, 10:41
      Miałam problem ze swoim ogrodem - marzyłam o roslinach, kupowałam, a one padały (mam kiepską ziemię) i cykl się powtarzał. Zeszłej wiosny doszłam do wniosku, że po prostu zgłoszę się do firmy projektującej ogrody, biorąc pod uwagę moje nieudolne próby koszt wcale nie był wysoki, a jak się okazało wiele z roślin, które usilnie próbowałam hodować nie nadaje się na mój grunt :/ skorzystalam z www.justi-garden.pl/ i jestem bardzo zadowolna - w końcu mój ogród wygląda bajecznie, a każdy wieczór czy poranek w nim to przyjemność :D :-D polecam sprawdzić :)
      • mozart1986 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 28.10.15, 11:53
        Jeśli szukasz profesjonalistów to mogę Ci polecić firmę Deco-ogrody, która zajmuję się kompleksową obsługą ogrodów. Adres strony: www.deco-ogrody.pl/
      • antbramka Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 06.11.15, 12:58
        Faktycznie zdaje się, że coraz bardziej popularne stają się profesjonalnie zakładane ogrody.Wrocław jest na to doskonałym przykładem, nie wiem czy ludziom nie chce się samemu urządzać ogrodu czy po prostu nie mają czasu i wiedzy na ten temat? Osobiście kompletnie nie znam się na roślinach i zanim nauczyłbym się tego wszystkiego co jest mi potrzebne do założenia ogrodu minelo by tyle czasu, ze zapomnialabym po co to robie :D
        Oczywiscie zartuje, ale wydaje mi sie, ze jest to o wiele wygodniejsze rozwiazanie :brawo:
    • mloda.jagoda Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 09.11.15, 17:00
      Sprawdzonych fachowców od projektowanie ogrodów - zobacz. Robili u mnie ogród i wszytko było super!
    • jani22 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 22.11.15, 23:25
      Super, dzięki za wszystkie rady :)
      • mozart1986 Re: prosze o pomoc w projektowaniu sporego ogrod 24.01.16, 10:18
        Jeśli brakuje Ci inspiracji to możesz popatrzeć na projekty ogrodów firmy garden - praki: garden.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka