Dodaj do ulubionych

opryski wiosenne drzew liściastych i iglaków

11.03.02, 23:15
w jaki sposób i jakimi środkami zabezpieczyć rośliny przed chorobami ,owadami
pasożytniczymi i grzybami.Działka jest dość mokra a mam thuje ,jałowce,świerki
i kilka drzewek owocowych (wiśnie )Literatura dostępna ,jest dla osób
doświadczonych a ja wszystkie rośliny. posadziłam w zeszłym roku. Co zastosować
w marcu i kwietniu.Latem zczerniały zupełnie dwie jarzębinki.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: opryski wiosenne drzew liściastych i iglaków 16.03.02, 18:10
      Witam na forum Gazety!
      Niestety nie ma żadnych środków o ogólnym uniwersalnym stosowaniu. Rośliny
      opryskujemy zupełnie innym preparatami zależnie od rodzaju choroby. W handlu
      są jeszcze preparaty o bardziej ogólnym stosowaniu takie jak np. Miedzian, czy
      Kaptan, ale obecnie coraz częściej stosuje się opryski konkretnymi środkami
      zwalczającymi bardzo wąskie spektrum gatunków grzybów. Zwykle należących do
      jednej rodziny lub mających podobne cykle rozwojowe czy budowę zarodników. To
      samo dotyczy drzew owocowych jak i iglastych. Szkodniki są zwalczane również
      wybiórczo działającymi środkami i np. środki zwalczające porzędziorki są w
      zasadzie nieszkodliwe dla opuchlaka. Dlatego tak ważne są nowe nowocześnie
      wydane i przystępnie napisane książki o ogrodnictwie. Powinny one podawać nazwy
      nowych, a nie starych preparatów owado i grzybobójczych wraz z tabelami w
      jakich proporcjach je rozcieńczamy. Dla większości nawet tych doświadczonych
      ogrodników stężenie 0,045% niewiele mówi. W książkach nie może być też cytatów
      typu rośliny opryskujemy związkami zawierającymi benzymidazol!lub pochodne
      guanidyny, a najlepiej aby miały ditiokarbaminiany, a super gdy będą miały
      związki anilinopirymidonowe. Ha! jak to wszystko przeczytacie, to na pewno nic
      nie zrobicie, bo nawet ja jestem tu bez Internetu bezsilny. Niestety takie
      teksty to normalka w książkach ogrodniczych.
      Zczernienie jarzębiny jest powodowane bardzo groźną chorobą - zarazą ogniową,
      dla bezpieczeństwa porażone rośliny wyrzucamy, jest ona uważana za
      najgroźniejszą chorobę drzew ziarnkowych. Jednoroczne, niezdrewniałe pędy
      brunatnieją (wraz z liśćmi), a ich wierzchołki wyginają się na bok. Obumarłe
      pędy i liście sprawiają wrażenie spalonych.
      Niestety wszystkie rośliny chorują mniej lub bardziej poważnie, dlatego
      koniecznością jest dobry podręcznik chorób roślin z dokładnymi i szczegółowymi
      zdjęciami ich objawów! To podstawa aby uniknąć poważnych kłopotów.!!!
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka