alexsc 09.05.12, 21:11 znowu są;/ i żrą to czego (czyt. zielska) żreć nie mają ;/ i ryją:( co mam zrobić??? skutecznie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexsc Re: krety;( 09.05.12, 21:12 eee no co ja napisałam! chodzi o to że zjadają moje plony... Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: krety;( 10.05.12, 14:39 Krety nie niszczą plonów bo one są mięchożerne. One co najwyżej niszczą estetykę trawnika. A o sposobie na wygonienie ich napiszę za jakieś 30 min. bo jestem zajęta. Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: krety;( 10.05.12, 20:31 Trochę dłużej mi zeszło ale już dzielę się moim skutecznym sposobem na krety. W świeże kopce zakopuję lekko śmierdzące śledzie. Kupuję świeże tuszki lub filety i trzymam w ciepłym miejscu ze 2-3 dni. Jak już złapią "zapach" to do kopca lub tunelu i przykrywam ziemią. Zabieg taki trzeba powtórzyć ze 2-3 razy w sezonie ale kretów nie mam. Czasami jakiś zabłąkany spróbuje u mnie zamieszkać ale latem nie jest to problem bo w zasadzie po jednym dniu już można zakopać delikwenta. Od kilku lat to najskuteczniejsza metoda. A wypróbowałam wszystko co dostępne na rynku. Łącznie z brzęczkami i petardami unicestwiającymi biedactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1984k Re: krety;( 11.05.12, 21:52 U nas pomógł solar-odstraszacz kretów:)Jak narazie działa, Próbowalismy tez nasypywac karbit do tunelu i wydobywający sie gaz-dym przeganiał dziada:) Ps. sasiad wsadził kiedys petarde i też pomogło:) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: krety;( 12.05.12, 09:13 Mój brat na wiejskiej działce próbował wszystkiego, od brzęczyków poprzez karbid, petardy, trutki smrody itp. krety robią co chcą. Na warszawskiej działce stosowałam :"śledzie, kocie żwirki(zużyte), kocią sierść, ludzkie włosy, i też nic. Akurat nie o estetykę mi chodzi, tylko o to, że kret podkopując roślinę niszczy korzonki, i nie ma dla mnie (i rośliny) znaczenia czy on je podgryza czy nie. Roślina ginie. W zeszłym roku, w miejscu sadzenia cebulowych, wkopałam siatkę ogrodniczą, i dopiero nad nią wsadziłam cebule - tulipany i narcyzy oraz szafirki - przeżyły, kret zrezygnował , ale tam gdzie siatki nie ma.....brrrr... Raz mi nawet podkopał krzaczek porzeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
rajogrodnika Re: krety;( 30.05.13, 13:26 rajogrodnika.pl/bros-plyn-na-krety-500-ml-p-156.html rajogrodnika.pl/pozegnanie-z-kretem-950-ml-p-360.html Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ann.86 Re: krety;( 16.03.15, 08:29 Moja mama kiedyś słyszała od pewnej osoby, że do dziury kretowiny wkłada się sierść psa i zasypuje, sprawdziłyśmy i kretowin w tamtym roku było mniej... przeniosły się dalej, do sąsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: krety;( 20.03.15, 18:02 Najlepszy sposób na kreta to dobry łowny kot, lub pies - u mnie moja psina dopadła krecika i przyniosła w pysku do Pańci:) Odpowiedz Link Zgłoś
ann.86 Re: krety;( 25.03.15, 13:02 Gratuluje pieska :) Mój kopie w kretowinach ale kreta jeszcze nie znalazł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 konkrety, sekrety 24.03.15, 23:02 Shaun the sheep, Mountains Out of Molehills: Shaun the Sheep 18 Mountains Out Of Molehills Odpowiedz Link Zgłoś
przemek1253 Re: krety;( 10.12.15, 11:01 Witam! Ja stosuję sprawdzony i dobry środek na kreta- Difenor (Difenor.pl). Jest sprawdzony, skuteczny, łatwy w aplikacji, tani i humanitarny dla zwierzątek. Polecam odwiedzić stronę i przeczytać to i owo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
candy852 Re: krety;( 02.03.16, 12:38 Ja od zawsze borykałam się z tym problemem. Probowalam wszelkiego roadzaju odstraszaczy i srodkow chem i nic z tego :( Z mężem zaplanowaliśmy sobie dwa lata temu ogrod, ale co z tego jak one ciągle ryją, koleżanka poleciła siatkę na krety, ja zamwówiłam dokladnie taka: www.rabatka.pl/i855_Siatka_poprzeczna_na_krety_stalowa_zgrzewana__25m.html . Przed rozpocząeciem prac pod ziemią zakopaliśmy taką siatkę i w ciągu dwóch lat jak do tej pory ani jednego kopca :D (odpukac :P) Fakt trzeba zainwestować troche, ale nie mamy jakiegos duze trawnika, takze koszt byl do zniesienia, najwazniejsze ze mozemy cieszyc sie pieknym ogrodem. Naprawde polecam swietny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś