09.05.12, 21:11
znowu są;/
i żrą to czego (czyt. zielska) żreć nie mają ;/ i ryją:( co mam zrobić??? skutecznie!
Obserwuj wątek
    • alexsc Re: krety;( 09.05.12, 21:12
      eee no co ja napisałam! chodzi o to że zjadają moje plony...
      • irenazu Re: krety;( 10.05.12, 14:39
        Krety nie niszczą plonów bo one są mięchożerne. One co najwyżej niszczą estetykę trawnika. A o sposobie na wygonienie ich napiszę za jakieś 30 min. bo jestem zajęta.
        • irenazu Re: krety;( 10.05.12, 20:31
          Trochę dłużej mi zeszło ale już dzielę się moim skutecznym sposobem na krety. W świeże kopce zakopuję lekko śmierdzące śledzie. Kupuję świeże tuszki lub filety i trzymam w ciepłym miejscu ze 2-3 dni. Jak już złapią "zapach" to do kopca lub tunelu i przykrywam ziemią. Zabieg taki trzeba powtórzyć ze 2-3 razy w sezonie ale kretów nie mam. Czasami jakiś zabłąkany spróbuje u mnie zamieszkać ale latem nie jest to problem bo w zasadzie po jednym dniu już można zakopać delikwenta. Od kilku lat to najskuteczniejsza metoda. A wypróbowałam wszystko co dostępne na rynku. Łącznie z brzęczkami i petardami unicestwiającymi biedactwa.
          • joanna1984k Re: krety;( 11.05.12, 21:52
            U nas pomógł solar-odstraszacz kretów:)Jak narazie działa, Próbowalismy tez nasypywac karbit do tunelu i wydobywający sie gaz-dym przeganiał dziada:)
            Ps. sasiad wsadził kiedys petarde i też pomogło:)
          • wadera3 Re: krety;( 12.05.12, 09:13
            Mój brat na wiejskiej działce próbował wszystkiego, od brzęczyków poprzez karbid, petardy, trutki smrody itp. krety robią co chcą. Na warszawskiej działce stosowałam :"śledzie, kocie żwirki(zużyte), kocią sierść, ludzkie włosy, i też nic.
            Akurat nie o estetykę mi chodzi, tylko o to, że kret podkopując roślinę niszczy korzonki, i nie ma dla mnie (i rośliny) znaczenia czy on je podgryza czy nie. Roślina ginie.
            W zeszłym roku, w miejscu sadzenia cebulowych, wkopałam siatkę ogrodniczą, i dopiero nad nią wsadziłam cebule - tulipany i narcyzy oraz szafirki - przeżyły, kret zrezygnował , ale tam gdzie siatki nie ma.....brrrr...
            Raz mi nawet podkopał krzaczek porzeczek.
    • rajogrodnika Re: krety;( 30.05.13, 13:26
      rajogrodnika.pl/bros-plyn-na-krety-500-ml-p-156.html
      rajogrodnika.pl/pozegnanie-z-kretem-950-ml-p-360.html
      Polecam
    • ann.86 Re: krety;( 16.03.15, 08:29
      Moja mama kiedyś słyszała od pewnej osoby, że do dziury kretowiny wkłada się sierść psa i zasypuje, sprawdziłyśmy i kretowin w tamtym roku było mniej... przeniosły się dalej, do sąsiadki.
      • asta6265 Re: krety;( 20.03.15, 18:02
        Najlepszy sposób na kreta to dobry łowny kot, lub pies - u mnie moja psina dopadła krecika i przyniosła w pysku do Pańci:)
        • ann.86 Re: krety;( 25.03.15, 13:02
          Gratuluje pieska :) Mój kopie w kretowinach ale kreta jeszcze nie znalazł ;)
    • dar61 konkrety, sekrety 24.03.15, 23:02
      Shaun the sheep, Mountains Out of Molehills:
    • przemek1253 Re: krety;( 10.12.15, 11:01
      Witam! Ja stosuję sprawdzony i dobry środek na kreta- Difenor (Difenor.pl). Jest sprawdzony, skuteczny, łatwy w aplikacji, tani i humanitarny dla zwierzątek. Polecam odwiedzić stronę i przeczytać to i owo ;)
    • candy852 Re: krety;( 02.03.16, 12:38
      Ja od zawsze borykałam się z tym problemem. Probowalam wszelkiego roadzaju odstraszaczy i srodkow chem i nic z tego :( Z mężem zaplanowaliśmy sobie dwa lata temu ogrod, ale co z tego jak one ciągle ryją, koleżanka poleciła siatkę na krety, ja zamwówiłam dokladnie taka:
      www.rabatka.pl/i855_Siatka_poprzeczna_na_krety_stalowa_zgrzewana__25m.html
      . Przed rozpocząeciem prac pod ziemią zakopaliśmy taką siatkę i w ciągu dwóch lat jak do tej pory ani jednego kopca :D (odpukac :P) Fakt trzeba zainwestować troche, ale nie mamy jakiegos duze trawnika, takze koszt byl do zniesienia, najwazniejsze ze mozemy cieszyc sie pieknym ogrodem. Naprawde polecam swietny sposob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka