14.05.12, 19:26
Proszę o kontakt znawców tematyki - chodzi mi o polskie kwiaty w ogrodzie, polskie odmiany, polskie odmiany owoców, krzewów i tak dalej.

Nawiążę współpracę - wszystko co wpisuje się w tematykę tradycja i nowoczesność - również sposób urządzania i prowadzenia ogrodu, staropolskie zwyczaje itd. itp.
Obserwuj wątek
    • branka8 Re: Polskie 14.05.12, 20:10
      Prawie wszystkie kwiaty polskie występują w ogrodach innych krajów.
      Większość przywedrowala na polskie dwory ze świata.
      Pózniej trafiła do babcinego ogródka.
      Inne kwiaty trafiły do ogródw z okolicznych lasow czy pola.
      Dziewanna, wiesiolek, malwy,sloneczniki, irysy, szarlat,smolinosy,fiolki,nasturcje, gozdziki,piwonie,dalie,wilczomlecz,folksy, przebisniegi,narcyz, konwalie,aster,chryzantema, petunia I.t.p. sa w kazdym ogrodzie europejskim.
      Więc nie wiem jak Tobie pomoc?
      • horpyna4 Re: Polskie 14.05.12, 20:39
        Jeżeli chodzi o owoce, to najlepiej zacząć od sadowników (np. profesora Pieniążka) i szukać odmian wyhodowanych przez nich. Podobnie z roślinami ozdobnymi: niektóre z nowszych odmian są otrzymane np. na SGGW i trzeba zacząć właśnie od tej uczelni.

Co do roślin dziko rosnących (z których przecież wywodzą się odmiany ogrodowe), to warto sprawdzić gatunki pochodzenia obcego, tzw. kenofity. Bo wiele zostało dawno temu zawleczonych przypadkowo z innych kontynentów i zupełnie nie zdajemy sobie z tego sprawy, uważając je za gatunki rodzime. Klasycznym przykładem jest bardzo pospolity rumianek bezpromieniowy, sprowadzony z Ameryki do ogrodów botanicznych. No i rozlazł się z tych ogrodów na Europę...

Najłatwiej jest z drzewami, które długo żyją - dęby, cisy. Czasem w nazwie gatunku jest uwiecznione rodzime pochodzenie, np. modrzew polski, czy brzoza ojcowska.
        • obrobka_skrawaniem Re: Polskie 15.05.12, 20:35
          Na SGGW nie prowadzi sie hodowli roslin ozdobnych tylko zboz i warzyw.
          Rosl. ozd. hoduje Poznan.
          • horpyna4 Re: Polskie 15.05.12, 22:11
            Tak sądzisz? To kto wyhodował moją peonię 'Ursyn Niemcewicz'?
            • obrobka_skrawaniem Re: Polskie 16.05.12, 11:51
              Ja nie sadze. Ja wiem!
              Moje dane dotycza stanu obecnego, a ta peonia (z inf., ktore znalazlam) zostala wyhodow. 40 lat temu. Pewnie w Kat. Roslin Ozdobnych dalej sobie cos dlubia, tak jak w Kat. Sadownictwa, ale jakos o spektakularnych wynikach nie slyszalam. Jesli masz dane o nowych odm. wpisanych do rejestru odmian oryginalnych to sie podziel.
              • horpyna4 Re: Polskie 16.05.12, 12:55
                Ale ja piszę nie o stanie wyłącznie aktualnym, ale o tym, co robili przez długie lata. I jeżeli ktoś szuka polskich odmian, to najlepiej szukać właśnie polskich specjalistów i ośrodków, w któych byli zatrudnieni - nawet jeżeli miałoby to dotyczyć okresu międzywojennego. Bo rozumiem, że o to właśnie chodzi w tym wątku.
                • obrobka_skrawaniem Re: Polskie 16.05.12, 15:52
                  Sa tez kolekcje polskich odmian. Kol. sadownicza prowadzi OB w Powsinie, a kolekcje wykorzystywane w pracach hodowlanych maja osr. hodowlane gl. akademie rolnicze.
                  • trino1 Re: Polskie 18.05.12, 12:08
                    dziękuję za te podpowiedzi, oczywiście proszę o jeszcze !
                    • leeliana Re: Polskie 19.05.12, 11:11
                      Proponuję polskie odmiany powojników. Ojciec Stefan Franczak, jezuita oraz Szczepan Marczyński wyhodowali tego mnóstwo, ponoć są bardziej znani np. w Japonii niż u nas...
                      Szczegóły np. tutaj: Tekst linka
                      • horpyna4 Re: Polskie 19.05.12, 12:39
                        Pamiętam dobrze jezuitę Stefana Franczaka; mówiono o nim "brat ogrodnik", przynajmniej za moich młodych lat (ja z Mokotowa). Moja mama była z nim zaprzyjaźniona, czasem coś wyłudziła.
                        • mamap Re: Polskie 19.05.12, 13:37
                          Irga Ursynow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka