Dodaj do ulubionych

Jest 15 maja

15.05.12, 16:34
a moj grudnik i wielkanocnik szykują sie do kwitnienia. Sfiksowaly chyba!https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mb/yj/nbef/nNMjQc3d2drkpPYUkB.jpg
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Jest 15 maja 15.05.12, 17:40
      Bo w tym roku wszystko kwitnie, że najstarsi górale nie pamiętają. Chyba faktycznie koniec świata się zbliża.
      • wrexham Re: Jest 15 maja 16.05.12, 10:26
        powiedz to mojemu złotokapowi - jeden kwiatkowy strączek, bardzo mizernej kondycji :(
        czyli koniec świata odwołany ;)
        • yoma Re: Jest 15 maja 16.05.12, 14:24
          A tak. Zapomniałam napisać, że nie dotyczy złotokapów :)
          • qubraq Re: Jest 15 maja 16.05.12, 15:50
            Czyli świeto polskiej niezapominajki :-)
          • dar61 I ... 16.05.12, 23:08
            ... złotlinów!
            • wrexham Re: I ... 17.05.12, 09:54
              ... złotlinów!
              no, to było poniżej pasa.... (tu rozdzierający serce szloch)
              • wrexham o pardon 17.05.12, 09:56
                uderz w stół...
                myślałam, że się dar61 naśmiewa z moich porażek złotokapowych, a, że mi się złotokap ostatnio ze złotlinem..., to i wyszło jak wyszło... ;)
                • dar61 vice ... 17.05.12, 12:30
                  ... versa.
                  {W.}:

https://republika.pl/blog_st_3491722/4095312/tr/roza.jpg
                  • wrexham Re: vice ... 17.05.12, 13:49
                    możesz się śmiać, ale ja nie ścinam kwiatów, bo mam właśnie takie jak w "poemie" zacytowanej odczucia; może w inne słowa bym je ubrała, bo poetycka nigdy nie byłam, ale nastrój ten sam;

tylko nie chwyciłam [ż]aluzji - ba jakaś pewnikiem była? ;)
      • wanda43 Re: Jest 15 maja 16.05.12, 12:30
        Tym bardziej dziwne, ze grudnik kwitł w grudniu bardzo obficie, a wielkanocnik w marcu tez calkiem ladnie.
        • yoma Re: Jest 15 maja 17.05.12, 10:51
          Toż mówię, że koniec świata. Wiedzą, że to ich ostatnie kwitnienie... [grobowo]
          • wrexham Re: Jest 15 maja 17.05.12, 12:04
            przeeeeestań, zajrzyj lepiej na wątek z daliami i zobacz co ci wyrośnie :)
            w zeszłym roku moje tak kwitły i co? nie było końca świata (wywalony jęzor);
            • yoma Re: Jest 15 maja 17.05.12, 12:49
              A miałam ci napisać, że dalie ruszyły, coś im wystaje :)

A poważnie, odkąd pamięcią sięgam, to mi tak nie kwitło jak w tym roku. Nawet wiśnie samosiejki. Nawet jabłonka, co ją nie wiem kto posadził (zresztą może też samosiejka), w środku "lasu", zacieniona kompletnie. Wszystko z wyjątkiem złotokapu :)
              • wrexham Re: Jest 15 maja 17.05.12, 13:56
                no to nie wiem - może u ciebie jakiś mikrokoniec botaniczny o zasięgu lokalnym się szykuje, bo u mnie nie kwitnie dosłownie nic - ani forsycja, ani krzewuszka, ani złotlin, ani rozwar;
                o złotokapie litościwie nie wspomnę ;)
                za to notuję pewne sukcesy (choć nie takiej natury, jakbym chciała) w kompostowniku: do życia rwą się mianowicie ziemniaki wyrastające z obierek, oraz szczypiorek z wyrzuconej starej cebuli :(
                • yoma Re: Jest 15 maja 17.05.12, 14:22
                  Wykop rów, przesadź ziemniaki; własne ziemniaki są debeściaki :) Poważnie.
                  • wrexham Re: Jest 15 maja 18.05.12, 09:06
                    ale ja wiem :)
                    w zeszłym roku wykopałam i przesadziłam do dużej skrzynki; i miałam ziemniaki na zupę :)
                    powiedz lepiej, jak tak te dalie wylaźnięte z ziemi?
                    bo u mnie było dzis nad ranem minus jeden i sie bardzo boję...
                    • horpyna4 Re: Jest 15 maja 18.05.12, 09:47
                      Części podziemne dalii znoszą lekkie mrozy. Pamiętam lekką zimę (lata 60?), kiedy to przezimowały i wyrosły jakieś niedokopane szczątki dalii, a także montbrecja i szczawik Deppego. Przymrozki najwyżej mogą częściowo zwarzyć pędy, ale przecież można je przyciąć.
                    • yoma Re: Jest 15 maja 18.05.12, 12:03
                      Nadal są wylaźnięte, ani mniej, ani więcej. I pomidory przeżyły, znakiem tego na minusie nie było.
                      • wrexham Re: Jest 15 maja 18.05.12, 12:18
                        u mnie było na minusie - słoneczniczki były zwarzone - wisiały smętnie, a jak pomacałam, to liście sztywne całe od lodu :(
                        buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......
                        dalie te co wczoraj sadziłam, miały trochę białych pędów, które wystawały nad ziemię i o te pędy sie boję; i tak zrobiłam masakrę bo przy dzieleniu karp pourywałam chyba 3/4 tych pędów - puszczą nowe?
                      • dar61 plus-minus 18 maja 18.05.12, 12:33
                        {Yoma}:

... na minusie nie było ...

Wczoraj kole północka, nieco strwożon spadkiem temperatury i bezchmurnym niebem, zaniosłem ci ja termometr min-maks i położyłem u stóp pomidorów. Zanotował coś koło +5 stp. Inny, na oknie ode północy, zakonotował minus 2,9.
                        Pomidory w gruncie stoją, stoją, stoją, minusa się nie boją.

Pankracego, Serwacego, Bonifacego ... Kacpra, Melchiora, Baltazara
                        • wrexham Re: plus-minus 18 maja 18.05.12, 12:59
                          mnie też to bezchmurne niebo zaniepokoiło, ale wrexhamowy powiedział, że sprawdzał w internecie, i że będzie 5 na plusie; jak nic, nie chciało mu się donic z daliami targać do garażu; następnym razem zaufam intuicji...
                          • yoma Re: plus-minus 18 maja 18.05.12, 19:42
                            Znakiem tego, co Dar powiada, dalie pomidorami obstawiać należy, bo pomidory grzeją :)
                          • dar61 plus-minus 19 maja 18.05.12, 21:26
                            Jeśli {Wrexhamowy} korzysta z tej strony prognostycznej:

www.meteo.pl/
                            to ją zachwalam i od wielu lat ją sprawdzając znam jej 90-% prawdomówność.
                            Można tam znaleźć dowolną lokalizację na pół Europy [po miejscowości lub klikając w wybrany punkt na mapach] i w 2 wariantach czasowych - na 2 i na 4 doby w przód.
                            Stronka ta u mnie prognozuje tej nocy nie mniej niż 5 stopni na plusie.
                            Ale ogórki, com je w grunt ryzykancko posadził tydzień temu, kiedy w nocy nie było mniej niż +10, przeżyły w 20 procentach.
                            Będę musiał ryzykować na nowo.
                            Dalie sobie poradziłyby.
                            • leeliana Re: plus-minus 19 maja 19.05.12, 10:05
                              dar61, łączę się z Tobą w żalu po ogórkach, u mnie, mimo kapturkowania przejrzystymi kloszami przeżyły nieliczne, będzie powtórka z rozrywki (sadzenia). Głupia byłam, trzeba było poczekać jeszcze tydzień. No i nie kupować rozsady wyłuskanej z minidoniczek...
                              Poza tym podmarzły mi końcówki listków agapantów, a termometry i prognozy nie zanotowały przymrozków. Wyjątkowo przyziemnie zimno było...
                        • kocia_noga Re: plus-minus 18 maja 18.05.12, 20:16
                          Fakt. U mnie przymrozek musnął tylko czubki najwyższych ziemniaków. Bardziej przyziemne stwory, anwet begonie, niczego nie poczuły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka