Dodaj do ulubionych

Grab problem

21.07.12, 15:28
W ubiegłym roku posadzony Grab kolumnowy. Niestety w tym roku zaczął mi marnieć. Wrażenie tak jakby usychał. Nie wypuszcza nowych liści, a te stare są suche i przebarwione.

lh6.googleusercontent.com/-3sZqSb7kV2U/UAp97kNdtcI/AAAAAAAAAps/A8Tp7_G8rus/s720/P1150685.JPG?gl=PL
Proszę o pomoc co to może być i jak temu przeciwdziałać
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Grab problem 23.07.12, 08:41
      Nie piszesz nic o glebie.Nie wygląda mi to na chorobę.Brak przyrostów wskazuje raczej na jakieś niedomagania systemu korzeniowego, słabe ukorzenienie.Może nieodpowiednia gleba? Zwięzła zbyt gliniasta i przez to zbyt mokra utrudniająca właściwe ukorzenienie, albo zamieranie części korzeni.
      • dark_at Re: Grab problem 23.07.12, 14:48
        faktycznie drzewka zostały posadzone jako dość duże okazy - około 2m. Ziemia jest ciężka (glina zaczyna się po 30 cm ). No i to jest ta część działki gdzie mam wrażenie że ziemia najbardziej trzyma wilgoć. Ponadto pojawiają się u mnie nornice.
        Chciałem się tylko upewnić czy to nie jest przypadkiem pordzewiacz grabowy bo już nawet kupiłem środek. Gdzieś w necie czytałem że odmiana kolumnowa ( a taką mam ) jest na nią narażona (tzn. w szkółkach to obserwują )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka