Dodaj do ulubionych

czym obsadzić rów?

06.09.12, 13:23
mamy przed sklepem rów zarasta zielskiem, krzakami, ludzie śmieci wyrzucają, w tym roku ciągle pryskaliśmy na zielsko, z ziemi wystają kikuty poobcinanych krzaków , chciałabym ten rów czymś obsadzić, przynajmniej u góry, żeby mi zielsko nie rosło, chociaż trochę, chociaż przy samej siatce, ale nic pnącego bo zasłaniałoby widok, coś raczej płożącego, mogą być kwiaty, lub coś wieloletniego, jakies krzewinki, poradźcie coś, dodam, że mogę sadzić tylko miejscami ze względu na wystające korzenie których nie da się usunąć, nie ma jak
Obserwuj wątek
    • enith Re: czym obsadzić rów? 06.09.12, 19:24
      Jeśli stanowisko słoneczne to może płożące lub nisko i szeroko rosnące jałowce? Posadzone dość gęsto zaduszą chwasty, choć oczywiście przed wrzucaniem wam przez przechodniów śmieci do rowu nie ustrzegą. Świetna na obsadzanie rowów i zboczy jest też irga, ta rosnąca blisko ziemi. Zaczynasz od kilku krzewinek tu i tam, a ona sama ukorzenia pędy i w parę lat masz zielony kobierzec. Uwaga, bywa ekspansywna, ale można ją ostro ciąć i nic się jej nie dzieje.
    • budzik11 Re: czym obsadzić rów? 06.09.12, 19:55
      Może kwiaty jednoroczne? Różne odmiany aksamitek, słoneczniki, portulakę, nemezję? Wygląda estetycznie i kolorowo, pracy przy tym niewiele, tyle, co wysianie.
      Ale jeśli chcesz coś płożącego - ja mam wspomnianą irgę, barwinek, pstrolistkę sercowatą, berberys Green Carpet, golterię (też się fajnie rozrasta, kwitnie podobnie do konwalii i ma czerwone owocki).
      • framaga32 Re: czym obsadzić rów? 06.09.12, 20:20
        CHYBA TO WSZYSTKO POMIESZAM, TAK MI SIĘ WYDAJE, NASADZĘ RÓŻNOŚĆI, BĘDZIE ŁADNIE I KOLOROWO, ale czekam też na inne propozycje
    • felisdomestica Re: czym obsadzić rów? 07.09.12, 11:11
      Jeśli rów jest odwadniający, to nie można go niczym obsadzać. Wręcz przeciwnie, należy go czyścić z roślin i systematycznie kosić.
      • framaga32 Re: czym obsadzić rów? 07.09.12, 18:18
        to nie jest w mojej gestii, ci co mają to robić wcale tego nie robią, ale my czyścimy ten rów bo dawno by był niedrożny, ja nie chcę nic sadzić w rowie, chcę posadzić u góry na odcinku od płotu do rowu, nic więcej,
    • noname2002 Re: czym obsadzić rów? 07.09.12, 17:37
      Konwalie?
    • grig111 Re: czym obsadzić rów? 07.09.12, 20:26
      Proponuję róże okrywowe - wrażenia estetyczne gwarantowane.
    • klara551 Re: czym obsadzić rów? 11.09.12, 01:13
      Jeżeli ludzie robią ze skarpy śmietnik to posadź byliny które zimą tracą liście bo wtedy późną jesienią czy wczesną wiosną można wszystkie śmieci po prostu wygrabić. Takie rośliny to konwalie,rozchodniki olbrzymie,kosaćce syberyjskie,liliowce,funkie,rudbekie,margerytki,paprocie,żurawki,piwonie.Z roślin płożących typu irga,jałowce,bluszcze ciężko usuwa się śmieci.
    • jagoda5 Re: czym obsadzić rów? 12.09.12, 14:52
      Ja mam spory rów na działce i też posadziłam na zboczach irgi ale póki co nadal jest sporo pracy z odchwaszczaniem i jeszcze trzeba tak to robić, aby irg nie zniszczyć. Jednak na części rowu, u szczytu posadziłam winobluszcz . Pnącza kieruję do rowu i nawet ja jakiś chwast wyrośnie to go nie widać w plątaninie winobluszczu. Można też bluszcz posadzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka