Dodaj do ulubionych

Cebulowe - kilka pytań.

09.09.12, 19:40
1. Ubiegłej jesieni wysadziłam do skrzynek i donic masę cebul: tulipanów, szafirków, przebiśniegów, krokusów, hiacyntów i innych. Zakwitły wiosną, a po przekwitnięciu przeniosłam je w miejsce, gdzie nie straszyłyby żółknącymi liśćmi. No i... zapomniałam o nich na amen. Wczoraj mi się przypomniało, gdy u ogrodnika zaczęła się sprzedaż cebul wiosennych. Co powinnam z tymi moimi cebulami zrobić? Wykopać ze skrzynek i dać im odpocząć, a potem znów zakopać? Jeśli tak, to kiedy je na nowo zakopać? Czy po prostu zacząć podlewać tak, jak są, w obecnych pojemnikach i czekać, aż wyjdzie zielone?
2. Sadząc cebulowe w gruncie, jakie rośliny dosadzacie do nich jako zasłaniające żółknące i więdnące później w sezonie liście cebulowych? Hosty i inne przysmaki ślimacze odpadają.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Cebulowe - kilka pytań. 09.09.12, 20:09
      teraz to już nie wyjmuj, bez sensu.
      teraz to podlewaj, żeby się ukorzeniły przed zimą.

co do zasłaniania żółknących liści to pomysłu nie mam, wykopuję cebule i tyle.
      • enith Re: Cebulowe - kilka pytań. 09.09.12, 21:17
        > teraz to już nie wyjmuj, bez sensu.
        > teraz to podlewaj, żeby się ukorzeniły przed zimą.
        To mi pasuje. Mniej roboty, mniej babraniny :-)

> co do zasłaniania żółknących liści to pomysłu nie mam, wykopuję cebule i tyle.
        Cebule zostawia się w ziemi tak długo, aż liście same zamrą po to, żeby nabrały energii do kwitnięcia w kolejnym sezonie. O ten okres zamierania mi chodzi. Myślałam o bylinach, które zaczynają kiełkować wtedy, gdy większość cebulowych powoli kończy kwitnienie i wygląda niezbyt ciekawie.
        • horpyna4 Re: Cebulowe - kilka pytań. 10.09.12, 07:33
          Nie wiem, czy są gatunki bylin wychodzace z ziemi dopiero po kwitnieniu tulipanów. Jedną z dość późno ruszających wiosną jest wiesiołek missouryjski, ale nie każdemu pasuje jego rozczochrany pokrój.

Wydaje mi się, że najlepiej wypełniać tulipanowe miejsca roślinami jednorocznymi. Jeżeli nie wykopuje się cebul, to mogą być to rośliny wysiewane wprost na miejsca stałe. Do takich należą m.in. nagietki, nasturcja, chaber bławatek, czarnuszka, kosmos... i jeszcze trochę innych.

Jeżeli wykopuje się cebule, to można od razu wsadzać na ich miejsce jednoroczne z rozsady. Też jest ich sporo, choćby werbena, lobelia, czy aksamitki.
    • budzik11 Re: Cebulowe - kilka pytań. 10.09.12, 10:25
      Nr 3/2012 "Mój piękny ogród", str. 11 - art. pt "Płynna zmiana obsady" - proponują piwonię chińską i bodziszek wspaniały - byliny dopiero kiełkują, kiedy tulipany kwitną w najlepsze, a kiedy już przekwitają i zamierają - piwonia i bodziszek są w pełnym rozkwicie i zasłaniają usychające liście.
    • turnesolka Re: Cebulowe - kilka pytań. 10.09.12, 19:25
      gdzieś widziałam że można nad cebulami sadzić tymianek
      • moo-n Re: Cebulowe - kilka pytań. 10.09.12, 22:13
        Sadzę cebulowe małymi grupami i sąsiednie, niskie byliny szybko zakryją puste miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka