17.03.02, 09:06
Witam bardzo serdecznie
Bardzo proszę o parę wskazówek na temat uprawy tej roślinki, z wyglądu przypominającej borówkę brusznicę. Ostatnio zostałam szczęśliwym posiadaczem dwóch roslinek, niestety w sklepie w którym dokonywałam zakupu nawet ustalenie nazwy było problemem.
Z góry dziękuję
Katula
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Muraja 18.03.02, 07:18
      --------------------------------------------------------------------------------
      Murraja to doskonałe roślina do mieszkań, jest spokrewniona z cytrusami, ale
      rośnie w innych strefach klimatycznych i nie musi przechodzić zima przerwy
      spoczynkowej tak wyraźnej. Murraja pochodzi od nazwiska Johann’a Andreas’a
      Murray’a. Szwedzkiego lekarza i profesora botaniki na uniwersytecie w
      Gottingen. Był on uczniem samego Linneusza i wsławiła się opisując wiele
      rodzajów roślin wg sporządzonego przez swego nauczyciela nowego podziału świata
      roślin i zwierząt.

W uprawie doniczkowej najczęściej spotykana jest muraja carry i jaśminowa. Są
      to niewielkie drzewa osiągające w uprawie doniczkowej najwyżej metr wysokości
      ich owoce podobne do niewielkich pomarańczy są niejadalne, ale za to niezwykle
      ozdobne. Liście muraji carry służą jako jeden ze składników do wyrobu tej
      popularnej wschodniej przyprawy natomiast Murraja jaśminowa ma niezwykle
      pięknie pachnące kwiaty. Można rozmnażać je przez sadzonki wierzchołkowe
      sporządzane wczesnym latem.

Murraje uprawiamy podobnie jak cytrusy, ziemia powinna być żyzna i bardzo
      lekka, podlewanie zaś umiarkowane tak, aby podłoże był cały czas tylko lekko
      wilgotne. Pamiętajmy ze murraje pochodzą z tropików i wymagają większej
      wilgotności powietrza szczególnie zimą! Uprawiane powinny buc w miejscach
      bardzo jasnych, ale długotrwałe bezpośrednie nasłonecznienie w połączeniu z
      suchym powietrzem może powodować odbarwienia liści.

Murraje najlepiej wyglądają w dużych ozdobnych donicach, a ponieważ swym
      wyglądem przypominają cytrusy wnoszą do pomieszczenia powiew egzotyki. Nie
      powinny być jednak trzymane w sypialniach gdyż parujące z ich liści olejki u
      osób wrażliwych mogą powodować migreny lub uczulenia. Latem pięknie się
      prezentują na balkonach i tarasach. Należy je jednak ustawić w miejscach
      osłoniętych od wiatru i bardzo ciepłych. Duże okazy są pięknymi roślinami
      tarasowymi, tym bardziej, że zimę mogą spędzić w mieszkaniu, a nie jak cytrusy
      w chłodnej sieni.
      Powodzenia w uprawie,
      Jerzy Woźniak
      • ptasiara_katula Re: Muraja 18.03.02, 22:21
        Witam
        Jurek, bardzo Ci dziękuję
        Postaram się zadbać o moje muraje jak należy
        Aczkolwiek juz przekonałam się, że kupując rosliny tylko na podstawie tego, że mi sie podobały, trochę przesadziłam. Miałam nadzieję, że skoro sa podobne do krzewinek jagód, listki do barwinka, to bedą się dobrze czuły przy mniejszej ilości światła, a tu się okazuje, że to nieprawda.
        Nic to, są naprawdę piękne , aczkolwiek na razie bardzo malutkie, mają po 15 cm wysokości, mam na dzieję, że za jakiś czas będzie się czym pochwalić.
        Pozdrawiam
        Katula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka