Dodaj do ulubionych

młode tuje

IP: *.nowaruda.vectranet.pl 25.09.12, 13:56
Posadziłam młode tuje i chciałabym ziemię,w ktorej rosną przykryć agrowłókniną,żeby nie były zachwaszczone.Czy moge to zrobić od razu po posadzeniu ich ,czy mam odczekać jakiś okres?Jestem naprawdę niedoświadczoną "ogrodniczką" stad moje dziwne pytania:)
Obserwuj wątek
    • delein Re: młode tuje 27.09.12, 15:36
      Agrowłókninę możesz rozłożyć jeszcze przed posadzeniem tujek, oszczędzi Ci to bawienia się w manewrowanie potem między krzewami :) po rozłożeniu włókniny nacina się na niej krzyżyki w miejscach, gdzie sadzone będą rośliny i po krzyku :)
      • Gość: nowicjuszka Re: młode tuje IP: *.nowaruda.vectranet.pl 28.09.12, 09:32
        :-D:-D:-D...delein,nie bez powodu wspomniałam,że jestem zupełnie "zielona":-),ale rada przyda sie na przyszłość, dzięki:)

• samosiejka2 Re: młode tuje 10.10.12, 13:52
          Tak, od razu jedź z włókniną, nie zaszkodzi młodym tujom.
          • Gość: Gosia Re: młode tuje IP: *.cust.telecolumbus.net 12.10.12, 19:51
            nie sadze, aby agrowloknina byla odpowiednia, w zeszlym roku sadzilismy 34 tuje w naszym ogrodzie i najwazniejsze jest podlewanie w pierwszym roku i spulchnianie ziemi wokol drzewek. Do dolkow wsypalismy maczke rogowa(Hornspäne), a na jesien odrzywke do tui. Po poltora roku maja 1.70 wysokosci. Woda, woda i jeszcze raz podlewanie a nie zakrywanie plachtami, korzenie musza oddychac. takie jest moje zdanie...
            • delein Re: młode tuje 13.10.12, 22:42
              Agrowłóknina jest materiałem przepuszczającym wodę i powietrze, więc nie powoduje występowania niedoboru wilgotności u korzeni sadzonych roślin. Więcej szkody może wyrządzić trawa, czy chwast rosnący bezpośrednio przy nich, który to właśnie wodę, czy substancje mineralne/powietrze będzie absorbował dla siebie powodując tym samym osłabienie wzrostu u roślin ozdobnych. Obecnośc agrowłókniny uniemozliwia wzrost niechcianych roślin, co dodatkowo wpływa pozytywnie na takie na przykład tuje- możemy cieszyć się pięknym i zdrowym żywopłotem przy stosunkowo niskim nakładzie pracy i materiałów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka