pietrysia11 24.10.12, 20:29 a kwiatki juz marnieja, przeczytałam chyba wszystko o tych kwiatach i nie rozumiem co się dzieje???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: mam 5 dni storczyka 24.10.12, 20:37 Stał trzy miesiące w kwiaciarni i mu się znudziło, to tego szok przenoszeniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.k1234 Re: mam 5 dni storczyka 31.10.12, 08:34 Dokładnie:) Potem chwilę poczekasz i znów Ci będzie kwitł... Mi kwitnie od lipca i dalej mu się nie znudziło:) Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha17 Re: mam 5 dni storczyka 24.10.12, 21:05 Jeżeli storczyk nie ma nierozwiniętych pączków, może to oznaczać, że kwitł już wystarczajaco długo i przekwita. Kwiaty powinny raczej opadać stopniowo, po jednym, raczej w kolejności kwitnienia czyli od dołu. Jezeli jest inaczej to opisz dokładnie co mu jest i co z nim robiłaś, tzn. podlewanie itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 25.10.12, 18:02 są 4 kwiatki i ładnie trzyma się tylko ten najwyzszy, reszta zaczyna zwijać płatki, a podlewałam go raz, wczoraj a kwiatki więdną od 2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 12:39 Storczykow sie nie podlewa, a wstawia z doniczka do przegotowanej i odstalej przynajmniej dobę wody z dodatkiem nawozu do storczykow. Namacza sie dopiero wowczas, gdy korzenie widoczne przez przeźroczystą doniczkę sa srebrzysto biale, a doniczka leciutka jak piorko. Podstawowym błędem jest zbyt częste podlewanie, ktore powoduje gnicie korzeni i powolna smierc rosliny. Nie nalezy rowniez spryskiwac, bo woda dostaje sie do srodka rosliny albo zalega u nasady lisci i roslina zaczyna gnic. Byc moze twoj storczyk zwyczajnie juz konczy kwitnienie, a byc moze, zalewany bez umiaru przez panienki w kwiaciarni zaczyna chorowac. Stan korzeni mozesz sprawdzic wywalając wszystko z doniczki np. na gazete. Gnijące korzenie sa flakowate i brązowe. Jesli takie zobaczysz, to je powycinaj. Miejsca po ewentualnym wycieciu zasyp cynamonem w proszku dla dezynfekcji, zostaw rosline bez podloza przynajmniej na noc i dopiero wsadz w doniczke. Jesli znajdziesz w srodku jakies kawalki gąbki bądz cos podobnego do mchu, to wywal. Zostaw tylko podloze w grubszych kawalkach. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 12:44 dziekuję Ci Wandziu za dokładny opis, tak zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
ewag7777 Re: mam 5 dni storczyka 02.11.12, 20:05 Do wanda43 Koleżanka mówi zes ty guru storczykowe- a ja mam problem z jednym nabytkiem Coś sie dzieje ze stołem wzrostu- i liście zaczęły odpadac- a kwiaty świeżo rozkwitniete Czy można jakoś na maila ci to wrzucić? Czy tu przez forum. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: mam 5 dni storczyka 25.10.12, 15:09 A jak byl transportowany? To jest roslina b. wrazliwa na niskie temp., a ostatnio upał zelżał. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 25.10.12, 18:04 był transportowany w cieplym dniu więc nie sadzę żeby przezyl szok termiczny, było z 15 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha17 Re: mam 5 dni storczyka 25.10.12, 18:16 Jeżeli czytałaś to pewnie podlałaś odpowiednio i w odpowiednim czasie... W takim razie przekwita, poczekaj z kolejnym moczeniem kwiatka conajmniej 7-10 dni Odpowiedz Link Zgłoś
shena1 Re: mam 5 dni storczyka 26.10.12, 09:34 trzeba trochę poczekać. niech się przyzwyczai i oswoi, a na pewno odzyska chęć do życia. i może jakiś nawóz. a tak na marginesie - z kwiatkami trzeba rozmawiać! wtedy wszystko powinno być ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: mam 5 dni storczyka 04.03.13, 14:56 > był transportowany w cieplym dniu więc nie sadzę żeby przezyl szok termiczny, było z 15 stopni Dla niego 15 st.C to za malo. Powinno byc co najmniej 18. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 miała 5 dni storczyk 04.03.13, 15:58 Aghrrrr - po przeczytaniu zęby bolą! Bo miała 5 dni storczyk, a w 5+1 dni - Kondora ... Storczyku - cześć twej pamięci! Pan Dąb miał w ogródku dąb. Dziś nie ma pana Dęba, co miał w ogródku dąb. *** Genetivusie partitivusie - zdelegalizować by cię. Odpowiedz Link Zgłoś
zaplanujurlop Re: mam 5 dni storczyka 26.10.12, 11:44 Wygląda na to, że zmarzły w drodze do domu. W tej chwili temperatura jest dosyć niska więc na czas transportu kwiaty warto zabezpieczyć, szczególnie te lubiące ciepło. ----------- Karpacz pokoje Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 26.10.12, 17:54 a jeżeli faktycznie zmarzły to jak ją teraz ratowac? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: mam 5 dni storczyka 26.10.12, 19:05 Jeśli to tylko kwiatki, to nic nie poradzisz. Co kwitnie, to przekwita, takie nieubłagane prawo natury. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 26.10.12, 20:01 ale myslisz że jeszcze moge liczyć że roslinka przezyje? liście ma ok Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 18:16 Ależ oczywiście. Przyzwyczai się, okrzepnie i jeszcze długo będziesz się nią cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 12:23 pani w kwiaciarni powiedziała że jesli otwieram okno to może byc dla niego szok termiczny, a ja faktycznir otwieram okno, a jest chłodno, czy ta pani ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 13:15 Ma rację. Storczyki nie lubią przeciągow i niskich temperatur. Kwiaty szybciej przekwitają, gdy stoją w kuchni albo w pobliżu owoców, szczególnie jabłek. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 14:46 a u mnie stał w kuchni i jeszcze otwieralam okno na noc Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 18:17 A w ogóle jaki to storczyk? Falek czy coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 28.10.12, 08:02 nie znam się na storczykach, napisalam to co wyczytałam na ulotve Odpowiedz Link Zgłoś
ko_kartka Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 21:02 wanda43 napisała: > Ma rację. Storczyki nie lubią przeciągow i niskich temperatur. Kwiaty szybciej > przekwitają, gdy stoją w kuchni albo w pobliżu owoców, szczególnie jabłek. Jak dobrze, że mój storczyk o tym nie słyszał :) Kwitnie jak dziki na kuchennym oknie, najczęściej otwieranym. Aczkolwiek jabłek w pobliżu rzeczywiście nie trzymam, ani żadnych innych owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
pietrysia11 Re: mam 5 dni storczyka 27.10.12, 21:18 ja tez jabłek nie trzymam, ale faktem jest że kwiaty mi opadły więc po poscie Wandzi natychmiast wyniosłam go z kuchni do pokoju którego się nie wietrzy i jest stala temperatura Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: mam 5 dni storczyka 31.10.12, 09:37 W ogóle to jest tak (z tym, że nie wiem, czy to dotyczy falków, bo falki są dziwne). Storczyki jako takie bardzo lubią świeże powietrze i bardzo nie lubią zaduchu, z tym, że to świeże powietrze nie może być lodowatym przeciągiem. Czyli: wietrzony pokój tak, jak najbardziej, z tym że storczyk nie powinien stać na drodze tego wpadającego przez okno podmuchu. Co do temperatury, są chłodnolubne i ciepłolubne, ale wszystkie lubią różnicę temperatur dzień-noc. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.kamicki Re: mam 5 dni storczyka 31.10.12, 12:14 Noo nalezy dbac, ale nie podlewac za duzo! Sprobuj dac taki nawoz, powinien pomoc www.sklep.mizar.com.pl/multivit-rosliny-doniczkowe-kwitnace-05l-p-77.html :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewag7777 Re: mam 5 dni storczyka 02.11.12, 21:05 Re: mam 5 dni storczyka Do wanda43 Koleżanka mówi zes ty guru storczykowe- a ja mam problem z jednym nabytkiem Coś sie dzieje ze stołem wzrostu- i liście zaczęły odpadac- a kwiaty świeżo rozkwitniete Czy można jakoś na maila ci to wrzucić? Czy tu przez forum. Odpowiedz Link Zgłoś
2korra Re: mam 5 dni storczyka 11.02.13, 10:46 Może za dużo wody? mogłaś tez kupić już przekwitającego storczyka i dlatego kwiaty opadają. Zastosuj odżywkę przedłużającą kwitnienie orchidei w postaci nawozu do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym. Odpowiedz Link Zgłoś