Dodaj do ulubionych

Rośliny owadożerne

21.07.04, 11:30
Parę dni temu kupiłam muchołówke i byc może kupie jeszcze rosiczke. Czy są tu
inni hodocy tych roślin? Chciałabym się was o parę rzeczy podpytać i
powymieniać doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • kara13 Re: Rośliny owadożerne 25.07.04, 21:46
      kara13 napisała:

> Parę dni temu kupiłam muchołówke i byc może kupie jeszcze rosiczke. Czy są tu
      > inni hodocy tych roślin? Chciałabym się was o parę rzeczy podpytać i
      > powymieniać doświadczenia.
      nikt nie ma ???????
      • andzia31 Re: Rośliny owadożerne 26.07.04, 08:30
        A gdzie kupilas te mucholapki?
        Czy mozesz mi dokladniej napisac cos o nich?
        Lapia tylko muchy czy inne owady tez?
        No i czy nadaja sie tylko do domu czy do ogrodu tez?

Z tego co wiem owadozerna jest tez orchidea.
        • puma002 Re: Rośliny owadożerne 26.07.04, 23:06
          www.namat.pl/Rosiczka/
          drosera.cpdb.info/
          A najbardziej krwiożercza jest orchidea;)
    • joasia72 Re: Rośliny owadożerne 26.07.04, 19:06
      Witam, ja o owadożernych roślinkach nie wiem nic, ale gdzieś w internecie
      widziałam ekstra stronkę na ten temat. Spróbuj poszukać przez Google.
      Pozdrawaim
      Joanna
    • jerzy.wozniak Re: Rośliny owadożerne 27.07.04, 09:49
      Witam na forum Gazety!

Rośliny zjadające zwierzęta kojarzą się większości z nas z filmami science -
      fiction. Tymczasem wiele gatunków roślin rosnących na ubogim w azot podłożu
      uzupełnia jego braki polując na owady, a nawet na małe kręgowce. Jedną z takich
      roślin jest diona (Dionaea muscipula) zwana po polsku muchołówką. Jej duże
      przystosowane do chwytania owadów liście przypominają wyglądem stalowe pułapki
      na zwierzęta wykładane w lasach przez kłusowników. Uzbrojone w wielkie „zęby”
      liście posiadają na swojej powierzchni kilka włosków czuciowych, poruszenie
      tylko jednego z nich nie powoduje złożenia się liścia, ale gdy owad poruszy
      kilka na raz liść zamyka się i więzi ofiarę. Aby skuteczniej zwabiać owady, na
      liściu znajdują się komórki które wydzielają kropelki płynu wyglądające jak
      rosa lub kropelki nektaru. W rzeczywistości płyn ten służy on do rozpuszczenia
      miękkich części złowionego owada. Po wchłonięciu go przez liść, pułapka otwiera
      się na nowo czekając na nowe ofiary. Liść-pułapka zamyka się bardzo szybko,
      gdyż w przeciwieństwie do np.rosiczki nie posiada na swej powierzchni lepkiej
      cieczy przytrzymującej zdobycz. Roślina musi zdążyć zamknąć liść zanim
      spłoszony nieoczekiwanym ruchem owad nie odleci.
      Diona jest popularną w USA rośliną mieszkaniową, gdyż nie wymaga tak dużej
      wilgotności powietrza jak inne rośliny drapieżne. Co oczywiście nie znaczy że u
      nas roślina ta jest łatwa do uprawy w warunkach mieszkaniowych. Zwykle są one
      uprawiane w oknach kwiatowych lub w akwariach, aby wilgotność powietrza była na
      stałym wysokim poziomie. Można również postawić doniczkę na szerokim talerzu
      wypełnionym mchem torfowcem, który musi buc stale wilgotny. Rośliny te sadzimy
      do kwaśnego i jałowego podłoża. Wysadzone do normalnej ziemi chorują i nie
      wytwarzają liści pułapek. W warunkach mieszkaniowych roślin można nie karmić
      owadami, ale wówczas raz na kilka tygodni należy podlać roślinę nawozami
      rozcieńczonymi 3 razy w stosunku do zalecenia podanego na opakowaniu. Roślin
      karmionych (dzieci to uwielbiają) nie należy nawozić i zmieniać im podłoża.
      Koniecznie należy podlewać je miękką wodą najlepiej deszczówką lub odstałą
      przegotowaną wodą. W zimie i latem w upalne dni powinno się je zraszać. Miejsce
      do uprawy powinno być widne ale nie bezpośrednio nasłonecznione.
      Nazwa pochodzi od bogini lasów zwierząt i łowów - Diany. Po polsku nazywana
      jest muchołówką wenusową, gdyż wszystkie źródła podają błędną interpretację
      pochodzenia nazwy utożsamiając Dianę (Dionaea) z Afrodytą (czyli Wenus) a nie
      jak powinno być prawidłowo Artemidą. Błąd ten figuruje we wszystkich źródłach
      podających pochodzenie nazw roślin.
      Powodzenia w karmieniu! I uwaga na palce!
      Jerzy Woźniak
      • hallogenes Re: Rośliny owadożerne 12.07.13, 16:36
        odkopany temat ..... są jakieś osoby ktore hodują owadożery ??

miałem kiedys niezła kolekcję takich roślinek ale ....no cóż brak czasu.

ostatnio zakupiłem ponownie kilka szt i bawię sie w to raczej z zamiłowania :)
        • wanda43 Re: Rośliny owadożerne 12.07.13, 19:14
          mialam dwie mucholowki amerykanskie, niestety, zima w naszych mieszkaniach nie dla nich. Chyba, że w terarium, szklarence. Wymagają duzej wilgotnosci powietrza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka