kara13 21.07.04, 11:30 Parę dni temu kupiłam muchołówke i byc może kupie jeszcze rosiczke. Czy są tu inni hodocy tych roślin? Chciałabym się was o parę rzeczy podpytać i powymieniać doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kara13 Re: Rośliny owadożerne 25.07.04, 21:46 kara13 napisała: > Parę dni temu kupiłam muchołówke i byc może kupie jeszcze rosiczke. Czy są tu > inni hodocy tych roślin? Chciałabym się was o parę rzeczy podpytać i > powymieniać doświadczenia. nikt nie ma ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
andzia31 Re: Rośliny owadożerne 26.07.04, 08:30 A gdzie kupilas te mucholapki? Czy mozesz mi dokladniej napisac cos o nich? Lapia tylko muchy czy inne owady tez? No i czy nadaja sie tylko do domu czy do ogrodu tez? Z tego co wiem owadozerna jest tez orchidea. Odpowiedz Link Zgłoś
puma002 Re: Rośliny owadożerne 26.07.04, 23:06 www.namat.pl/Rosiczka/ drosera.cpdb.info/ A najbardziej krwiożercza jest orchidea;) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Rośliny owadożerne 26.07.04, 19:06 Witam, ja o owadożernych roślinkach nie wiem nic, ale gdzieś w internecie widziałam ekstra stronkę na ten temat. Spróbuj poszukać przez Google. Pozdrawaim Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Rośliny owadożerne 27.07.04, 09:49 Witam na forum Gazety! Rośliny zjadające zwierzęta kojarzą się większości z nas z filmami science - fiction. Tymczasem wiele gatunków roślin rosnących na ubogim w azot podłożu uzupełnia jego braki polując na owady, a nawet na małe kręgowce. Jedną z takich roślin jest diona (Dionaea muscipula) zwana po polsku muchołówką. Jej duże przystosowane do chwytania owadów liście przypominają wyglądem stalowe pułapki na zwierzęta wykładane w lasach przez kłusowników. Uzbrojone w wielkie „zęby” liście posiadają na swojej powierzchni kilka włosków czuciowych, poruszenie tylko jednego z nich nie powoduje złożenia się liścia, ale gdy owad poruszy kilka na raz liść zamyka się i więzi ofiarę. Aby skuteczniej zwabiać owady, na liściu znajdują się komórki które wydzielają kropelki płynu wyglądające jak rosa lub kropelki nektaru. W rzeczywistości płyn ten służy on do rozpuszczenia miękkich części złowionego owada. Po wchłonięciu go przez liść, pułapka otwiera się na nowo czekając na nowe ofiary. Liść-pułapka zamyka się bardzo szybko, gdyż w przeciwieństwie do np.rosiczki nie posiada na swej powierzchni lepkiej cieczy przytrzymującej zdobycz. Roślina musi zdążyć zamknąć liść zanim spłoszony nieoczekiwanym ruchem owad nie odleci. Diona jest popularną w USA rośliną mieszkaniową, gdyż nie wymaga tak dużej wilgotności powietrza jak inne rośliny drapieżne. Co oczywiście nie znaczy że u nas roślina ta jest łatwa do uprawy w warunkach mieszkaniowych. Zwykle są one uprawiane w oknach kwiatowych lub w akwariach, aby wilgotność powietrza była na stałym wysokim poziomie. Można również postawić doniczkę na szerokim talerzu wypełnionym mchem torfowcem, który musi buc stale wilgotny. Rośliny te sadzimy do kwaśnego i jałowego podłoża. Wysadzone do normalnej ziemi chorują i nie wytwarzają liści pułapek. W warunkach mieszkaniowych roślin można nie karmić owadami, ale wówczas raz na kilka tygodni należy podlać roślinę nawozami rozcieńczonymi 3 razy w stosunku do zalecenia podanego na opakowaniu. Roślin karmionych (dzieci to uwielbiają) nie należy nawozić i zmieniać im podłoża. Koniecznie należy podlewać je miękką wodą najlepiej deszczówką lub odstałą przegotowaną wodą. W zimie i latem w upalne dni powinno się je zraszać. Miejsce do uprawy powinno być widne ale nie bezpośrednio nasłonecznione. Nazwa pochodzi od bogini lasów zwierząt i łowów - Diany. Po polsku nazywana jest muchołówką wenusową, gdyż wszystkie źródła podają błędną interpretację pochodzenia nazwy utożsamiając Dianę (Dionaea) z Afrodytą (czyli Wenus) a nie jak powinno być prawidłowo Artemidą. Błąd ten figuruje we wszystkich źródłach podających pochodzenie nazw roślin. Powodzenia w karmieniu! I uwaga na palce! Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: Rośliny owadożerne 12.07.13, 16:36 odkopany temat ..... są jakieś osoby ktore hodują owadożery ?? miałem kiedys niezła kolekcję takich roślinek ale ....no cóż brak czasu. ostatnio zakupiłem ponownie kilka szt i bawię sie w to raczej z zamiłowania :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Rośliny owadożerne 12.07.13, 19:14 mialam dwie mucholowki amerykanskie, niestety, zima w naszych mieszkaniach nie dla nich. Chyba, że w terarium, szklarence. Wymagają duzej wilgotnosci powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś