Dodaj do ulubionych

Pytanie o Beniamina.

26.08.04, 12:51
Mam Baniaminka, stoi na parapecie i dziwnie rośnie. Chciałabym, żeby miał
kształt drzewa, rozłożyste gałązki.... a on rośnie tylko do góry. Jest
taki "chudy" i wysoki. Czy to może jakas inna odmiana jest? Czy mogę coś
zrobic aby zmienic jego kształt? może przyciąć albo co? Podpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • indira Re: Pytanie o Beniamina. 26.08.04, 15:00
      Najprawdopodobniej masz taką odmianę, zresztą bardzo popularną. Ja kupowałam
      osobno obie odmiany: tę, którą Ty masz (strzelistą) i taką poskręcaną, wyglądem
      przypominającą drzewo (nadaje się na bonsai). Ta odmiana to "Rianne".
    • koleandra Re: Pytanie o Beniamina. 03.09.04, 16:06
      No i co z tym Beniaminem? Uciąć mu łeb czy nie uciąć?
      • ciociaklementyna Re: Pytanie o Beniamina. 03.09.04, 16:39
        koleandra napisała:

> No i co z tym Beniaminem? Uciąć mu łeb czy nie uciąć?

Ficus benjamina daje sie ciac na wszelkie mozliwe sposoby. Przy okazji -
        obciete galazki (najlepiej nie dluzsze niz 20-25 cm) wstawione do wody w 50
        procentach przypadkow puszczaja korzonki.

• eve.hq Re: Pytanie o Beniamina. 03.09.04, 18:12
          kurczeee...a ja mam włąsnie tą odnmianę "Rianne" czyli rośnie mi jak najęty na
          boki i troszkę do góry , bo gałązki się wydłużaja puszczajac nowe liście...a
          chciałabym , by rósł do góry , bo jak tak dalej pójdzie to mi będzie drzewo
          rosło w pokoju:))a propo kupiłam go malutkiego kilka miesięcy temu ,a teraz
          jest naprawdę imponujący, a wszystko przez te moje codzienne zraszanie , tak go
          rozpieściłam:))nie tylko jego z resztą i już mam prawie dżunglę w mieszkaniu:))
          aha fikusy nie lubią przestawiania i obracania i stąd jak już się zdecydujemy
          na miejsce dla niego to niech już sobie tam stoi na stałe inaczej w desperacji
          zrzuci wszystkie liscie, i co ja mam robić? przycinać go? jak? chciałabym by
          bardziej rósł do góry...poradźcie coś...
          • ciociaklementyna Re: Pytanie o Beniamina. 03.09.04, 20:35
            eve.hq napisała:

> fikusy nie lubią przestawiania i obracania i stąd jak już się zdecydujemy
            > na miejsce dla niego to niech już sobie tam stoi na stałe inaczej w
            desperacji
            > zrzuci wszystkie liscie

Moj (nie wiem, jaka to odmiana - dostalam sadzonke od znajomych, ale jest to
            drzewo) zrzuca liscie tylko po wyniesieniu do ogrodu na wiosne i po powrocie do
            domu na jesieni.
            Na przesuwanie z pokoju do pokoju i obracanie do swiatla zupelnie nie reaguje.
          • indira Re: Pytanie o Beniamina. 04.09.04, 18:12
            Szkoda psuć odmianę dla strzelistej formy, którą można nabyć na pęczki w
            sklepach kwiatowych. To raczej "rianne" jest rzadszą odmianą. Jeśli już
            koniecznie chcesz rozprostować mu gałązki, podlewaj go od czasu do czasu
            rozcieńczonym piwem. Ja tak raz swojemu zrobiłam i dosłownie oszalał: wypuścił
            nowe gałązki wszędzie, gdzie się tylko dało i zamiast skręconych, były zupełnie
            proste. Jednak nie poszły w górę, tylko na boki. Myślę, że aby skierować je do
            góry, musisz mu pomóc, naginając jego jeszcze nie zdrewniałe gałązki do góry i
            podeprzeć je czymś, aby nie wracały do poprzedniej pozycji. Tylko uważaj, bo te
            gałązki łatwo pękają.
            • ciociaklementyna Re: Pytanie o Beniamina. 04.09.04, 20:54
              indira napisała:

> Jeśli chcesz rozprostować mu gałązki, podlewaj go od czasu do czasu
              > rozcieńczonym piwem. Ja tak raz swojemu zrobiłam i dosłownie oszalał:
              wypuścił nowe gałązki wszędzie, gdzie się tylko dało i zamiast skręconych, były
              zupełnie proste.

Od piwa sie PROSTUJA?! Na zdrowy rozum myslalabym, ze odwrotnie.
              A w jakiej proporcji piwem z woda go poisz?
            • eve.hq dziękuję Ci bardzo:)) 05.09.04, 19:14
              skorzystam z Twej rady i wypróbuję:))a propo rzeczywiscie gałazki sa delikatne,
              one tylko wygladają na takie silne bo w połowie sa juz lekko zdrewniałe, no cóż
              mój Beniamin będzie taki jak drzewo czyli z wybujałą koroną:))taka już widać
              jego uroda o czym się dowiedziałam:))jeszcze raz dziękuję:))
      • indira Re: Pytanie o Beniamina. 04.09.04, 18:05
        Wątpię czy to coś da. Lepiej szukaj odpowiedniej odmiany w sklepach.
        • koleandra Re: Pytanie o Beniamina. 06.09.04, 10:12
          To nie zalezy od odmiany. Mój Beniamin i Beniamin mojej siostry mają to samo
          pochodzenie, są rozmnożone z tego samego drzewa, a jednak jej roślina jest
          bardziej kępiasta i ma dużo liści, a moja taka bardziej łysa i strzelista.
          Pytam po raz kolejny. Obciąć czy nie obcinać? Ja chcę mieć krzak, podobny do
          drzewa a nie metrową łodygę i 3 listki.
          • indira Re: Pytanie o Beniamina. 06.09.04, 16:53
            Więc go przytnij.
            • venus22 Re: Pytanie o Beniamina. 06.09.04, 21:35
              tak na zdrowy rozum- wydaje mie sie ze zawsze przyciete galazki wypuszcza co
              nieco po bokach, tym samym powodujac bardziej gesty wyglad?
              A przytnij, bedziemy wszyscy wiedziec :)
              Venus
              • koleandra Re: Pytanie o Beniamina. 07.09.04, 10:19
                Tylkoe nie wiem w którym miejscu mam dokonać cięcia. Czy obciąć mu czub czy po
                bokach te gałązki? On taki słabiutki, troszke szkoda mi tych listków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka