rybka3455 15.05.15, 16:26 Witam, Jakiś miesiąc temu posadziłem w ogrodzie kilkanaście tuji szmaragdów oraz świerków. W zeszłym tygodniu zaobserwowałem jak na części tuji pojawiają się brązowe lub czarne przebarwienia i tuje zaczynają żółknąć. Wszystkie drzewka opryskałem preparatem od przędziorka oraz obciołem przebarwione gałązki. Na pozostałych tujach również pojawiły się przebarwienia ponadto wczoraj zaobserwowałem że świerki także zbrązowiały. Czy orientuje się ktoś co dolega moim iglakom, załączam kilka zdjęć może one jakoś pomogą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ted2222 Re: Tuje i swierki chorują 16.05.15, 09:03 To choroba grzybowa. Tu znajdziesz info o zwalczaniu. <iframe width="540" height="380" src="www.youtube.com/embed/t4Le3utnfYE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Tuje i swierki chorują 16.05.15, 09:40 Kiedy były sadzone.Z doniczek? Jaka tam gleba rodzima? Odpowiedz Link Zgłoś
rybka3455 Re: Tuje i swierki chorują 16.05.15, 14:18 Były sadzone z doniczek 7-go kwietnia, wczoraj znalazłem w ogrodzie kilka ślimaków bezdomkowych ukrytych pod włókniną, może to ich sprawka??? Gleba to czarnoziem dosyć wilgotna posypana w dodatku korą. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Tuje i swierki chorują 16.05.15, 23:19 Mnie się wydaje , że mogą mieć za mokro. Odpowiedz Link Zgłoś
rybka3455 Re: Tuje i swierki chorują 18.05.15, 00:04 Drzewka były podlewane dopiero dwa razy od momentu wsadzenia, ale jak odgarnołem korę i rozciołem włókninę to ziemia była dosyć mokra, ponadto spodnia warstwa kory nad włókniną też jest dosyć mokra. Drzewka były podlane zaraz po wsadzeniu i jakieś 10 dni później. Przez ostatnie dwa tygodnie ich nie zraszałem, deszcz padał 2 razy a ślady na świerku pojawiły się jakieś 4 dni temu. Odgarnołem wczoraj korę i włókninę wokół korzeni żeby ziemia trochę przeschła a jutro zamierzam zastosować oprysk przeciwgrzybiczny oraz na wzmocnienie tuji, może on pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Tuje i swierki chorują 18.05.15, 09:54 Nie pomogą, bo problem leży w korzeniach.Jak nie chcesz by gniły to ściągnij włókninę i daj samą korę.Jeśli masz glebę wilgotną włóknina szkodzi.Nie wszędzie można to stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Tuje i swierki chorują 18.05.15, 20:41 na swierku to mi wyglada na brunatnienie igiel, mszyc nie widze. opryskalabym topsinem na zmiane z bravo. tuja - pierwsze fotki - uszkodzenia od nawozow dolistnych, przymrozki? czarne plamy - obwinialabym psa, w przypadku jego braku, fuzarioza wyglada podobnie, na nia tez topsin. Odpowiedz Link Zgłoś
alaasa Re: Tuje i swierki chorują 20.05.15, 19:45 Ostatnie zdjęcie....jak nie pies, to kot ;-) Odpowiedz Link Zgłoś