Dodaj do ulubionych

Choroba barwinka

18.06.15, 16:01
Prawie co roku ta choroba atakuje, ale w tym roku zginęły nawet całe kępy.Objawia się więdnięciem pojedynczych pędów w kępie, potem te gałązki czernieją liście zasychają.Czy to jakiś grzyb, w powietrzu, czy atakuje korzenie?
Pozdrawiam Daga
Obserwuj wątek
    • dar61 Barwinka choróbska 18.06.15, 22:44
      Uszkodzenie mu korzeni łatwo sprawdzić, testowo wykopując tam pędy. Nawet martwe kepki o tym by poinformowały - warto przyglądnąć się przełomom, ponadrapywać korowinę. skórkę, poszukując, co było/ jest żywe.
      Same grzyby atakują też podsłabione rośliny, czasem nie jest pewne, co było wcześniej - osłabienie, czy atak.
      Nam sadzony w wielu miejscach barwinek zanika, bo mimo legend wymaga jednak nieco światła, wspominałem tu o tym niedawno.
      Nie lubi też on pełnego słońca, pono.
      Proszę tedy poobserwować, wczuć się - a nuż?
    • zettrzy Re: Choroba barwinka 20.06.15, 11:02
      tu mnie ta choroba dotyka barwinka świeżo posadzonego, jak zapomnę podlać, natomiast barwinek już usadowiony nie cierpi dosłownie na nic
      ogród mam w lesie, barwinek rośnie (i ukorzenia się bardzo łatwo z gałązek) dosłownie wszędzie, cień nawet bardzo głęboki taki jak pod iglakami mu nie przeszkadza, jak mam kawałek gołej ziemi i chcę ją zazielenić wtykam gałązkę barwinka i podlewam - i po paru tygodniach gotowa nowa roślina; tyle tylko, że właśnie trzeba podlewać
      to jest roślina zimozielona, czyli taka, która nie zawiesza metabolizmu na zimę - jeśli zima jest ciepła i bezśnieżna, jak ostatnie dwie, barwinek po prostu wysycha
    • dagusia333 Re: Choroba barwinka 21.06.15, 14:11
      To jest stary barwinek, silnie ukorzeniony, gęsta darń pod drzewami.Być może , że ostatnio sucho było, ale ja go trochę podlewałam.Myślę, że gdyby od suszy to cały lekko by więdł, a nie tylko pojedyncze pędy w tym całym dywanie.Teraz uschły, brązowe listki szpecą.
      • dagusia333 Re: Choroba barwinka 13.07.15, 08:38
        Może nowa pani EKSPERT będzie wiedziała? Zauważyłam te chorobę też w innych ogrodach.
        • ekspert_hibner.studio Re: Choroba barwinka 13.07.15, 13:35
          Kolejnym rozwiązaniem może być oprysk Switch 62,5 WG, ma szerokie spektrum działania na choroby grzybowe. Możliwe że barwinki zaatakowała antraknoza, objawy ma bardzo podobne do opisywanych. W przypadku tej choroby konieczne jest usunięcie pędów oraz ich spalenie... Duża powierzchnie zajmuje barwinek?
    • alicjazkrainy3 Re: Choroba barwinka 13.07.15, 12:00
      znacie na to jakis sposób? Moje rosliny tez to chyba maja
      • thea19 Re: Choroba barwinka 13.07.15, 12:08
        u mnie tez barwinek oberwal. to jest jakas fuzarioza albo fytoftoroza - atakuje szybko i znienacka. moje dostaly solidna dawke fungicydow i chorobsko sie zatrzymalo. podlej previcurem, opryskaj bravo na zmiane z gwarantem i bedzie ok (o ile jest co ratowac), miejsca po padnietych roslinach tez odkaz.
        • dagusia333 Re: Choroba barwinka 13.07.15, 17:37
          Kiedy robić oprysk, by je ochronić niejako.Na wiosnę przed rozwojem? Jak już więdną to za późno.Teraz ma to jakiś sens? Nie wiem jaki cykl rozwojowy tego grzyba.Może teraz tylko wyciąć gałązki? Barwinka mam sporo ok.6 m kw, pod dwiema sosnami.
          • thea19 Re: Choroba barwinka 13.07.15, 17:58
            ciezka sprawa z opryskami profilaktycznymi bo musialabys pryskac i podlewac co 2 tyg wlasciwie. lustracja jest zdrowsza bo nie wybijesz przy okazji calej pozytecznej mikroflory. oprysk i podlewanie trzeba wykonac po wystapieniu pierwszych objawow, powinno sie rowniez usunac chore pedy. rosliny chore lub "zestresowane" susza, nadmiarem wody, przymrozkami, upalami mozna wspomoc biostymulatorami typu asahi. choroby ukladowe niszcza bardzo szybko rosliny, bez chemii niestety nie uratujesz rosliny bo objawy widoczne na zewnatrz swiadcza o zaawansowanej chorobie. inaczej jest z chorobami typu maczniak, gdzie mozesz oderwac liscie, czy uciac ped.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka