Dodaj do ulubionych

maść ogrodnicza - data ważności

07.06.16, 11:15
Jakie mogą być skutki stosowania maści ogrodniczej po terminie ważności? Czy po prostu tylko maść już nie będzie działać i spełniać swojej funkcji czy dodatkowo może być to jakoś szkodliwe?
Obserwuj wątek
    • enith Re: maść ogrodnicza - data ważności 07.06.16, 17:11
      Zaskoczona jestem, że maści ogrodnicze są jeszcze w obrocie. Lata praktyki pokazały, że mazanie ran drzew taką maścią zaburza naturalny proces kompartmentalizacji i w efekcie przynosi drzewom więcej szkody, niż pożytku, ułatwiając rozwijanie procesów chorobotwórczych. Nawet przy szczepieniu stosuje się już raczej specjalne taśmy, niż mazidła.
      Na co konkretnie chcesz to stosować?
    • rafal_b_ Re: maść ogrodnicza - data ważności 09.06.16, 18:31
      Mam na balkonie kiwi. Ostatnio mi uschnęła końcówka pędu, jakieś 3 cm. Kiwi mam kilka lat z tym, że nie kupowałem sadzonki a dostałem gałązkę która się przyjęła. Rok temu dopiero zaczął puszczać pęd ku górze i się oplatać w okół kratki więc to nie duża roślinka na razie. Co do maści. Trochę głupio się przyznać, jest 6 lat po terminie. Przypuszczam że najlepiej wyrzucić ją zwłaszcza ze została wycofana z obrotu ( mam tutaj na myśli Funaben eko bo czytałem o tym ). O tym ze w ogóle maści zostały wycofane z obrotu nie słyszałem. Czym w takim razie mogę zstąpic taką maść teraz by zabezpieczać wszelkie rany i cięcia pędów?
      • enith Re: maść ogrodnicza - data ważności 09.06.16, 18:56
        Nie znam się na pielęgnacji roślin owocujących, więc tu się nie mogę wypowiedzieć. Wiem natomiast, że ran drzew po cięciu nie powinno się mazać niczym, bo drzewa mają swoje własne mechanizmy broniące przed wnikaniem patogenów.
    • dar61 maść a maść 10.06.16, 23:49
      Wszystko zawiera się w treści zapisu maść ogrodnicza. Bo jeśli to
      jest [dobra - z fungicydami] niewyschnięta farba typu emulsji, jej skuteczność zależy od stężenia grzybobójców w jej składzie. Dosypka fungicydów, sproszkowanych, niewykluczona, odświeża jej skuteczność. Dolewka wody, gdy schnie, czasem, ale rzadko ;)

Jeśli zaś jest to maść rzeczywiście - ta na bazie [naturalnych] wosków - to jak dla mnie stan zachowania mumii typu egipskiego podpowiada, że jej [maści] data ważności jest właściwie dyktatem pazernego ... producenta. Mam dwie puszeczki [i 3. plast-puzderko] z woskową maścią [zapominałem o poprzednich i kupowałem następne, bęcwał ... kilkuogródkowy] i każda z nich daje niezłe efekty w użyciu ich do smarowania szczepień*. Smarowania nimi ran po cięciu zaniechałem nie z przyczyny kopmart ... kontrpart... kompartmentalizacji [!?], a z z przyczyny świetnego efektu maści typu Funaben, mooocno niedocenianych tu i ówdzie [...], żeby pisać krótko.

Stąd czy ,,maść" nie ma/ ma ... spełniać swojej funkcji czy dodatkowo może być to jakoś szkodliwe..., zależy od wiaary w Ra/ reinkarnację i stężenia/ dostężania chemii w produkcie.

A co do smarowania kiw... aktynidii - zależy to chyba od terminu jej cięcia. Cięcie śródzimowe starszych pędów, takie odmładzające, powinno się wykonać na tyle szybko zimą, by samozasuszyło kikut. Latoś [zimoś] nieco się z tym spóźniłem i kikuty płakały masywnie i długo. Po głowach kapało, pianę toczyło.
      Zasmarowanie ich, zgoda, o prorocza {Enith}, preparatem pastowym-fungicydowym niewiele dawało. Ale maść woskowa, ta +/- 20-letnia, zadziałała korkopodobnie, acz dużo mi tej maści tam wyszło...

Dar61

PS. Odnalazły się [na 2. ogródku] me zapasy giberelin i cytokinin ku ukorzeniu zdatnych, nie podam daty ich produkcji, bo, bo ... bo są gruuubo po czasie daty zalecanej przez producenta. Na pewno zadziałają. Typ B nawet ma plombę producencką. A twierdził ongi sprzedawca, że już nie są jeszcze w obrocie i w produkcji...
      d61

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka