Dodaj do ulubionych

Białe liście styraka

04.09.16, 21:16
Problem jak w tytule. Mam styraka kupionego 3 lata temu, tego roku zakwitł, ale rośnie słabo, a co gorsza ma zbielałe liście. Podsypałam mu kwaśnej ziemi, nawozu wieloskładnikowego z żelazem i niewiele się zmieniło. Co jeszcze mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • moo-n Re: Białe liście styraka 04.09.16, 22:35
      Może masz gliniastą glebę?
      • kocia_noga Re: Białe liście styraka 05.09.16, 07:04
        Nie może, tylko na pewno :) A więc problem w ziemi. Zastanawiam się nad wykopaniem drzewka jesienią i wsadzeniem ponownie w lepiej przystosowany dołek, albo w inne miejsce (mam miejsca z bardziej przepuszczalna glebą). Przeżyje? A może nie wykopywać, tylko delikatnie wybrać ile się da ziemi wokół drzewka i podsypać kompostu z piaskiem?
        • enith Re: Białe liście styraka 05.09.16, 07:34
          Moim zdaniem większe szanse na sukces będziesz mieć, gdy wysadzisz go jesienią na lepsze stanowisko. Samo wykopanie dołka i dorzucenie lepszej ziemi nie wystarczy. Wręcz mówi się, żeby nie sadzić roślin w ten sposób, zwłaszcza krzewów i drzew. Najpierw ruszą w dołku z fajną ziemią, a za parę lat zmarnieją, bo dojdą do rodzimej gliny.
          • moo-n Re: Białe liście styraka 06.09.16, 08:07
            Przesadź wiosną, nie jesienią w dołek z wymieszaną gleba rodzimą, piaskiem i lżejszą ziemia z worka, albo kompostem.Zrób drenaż ze żwiru, albo piasku.Ziemie trzeba wymieszać, bo każdy rodzaj pracuje zimą inaczej (zamarza i rozmarza) utrudniając ukorzenienie.
            Jak masz glinę to musisz poczytać przed zakupem jakie ma wymagania.Wiele ozdobnych krzewów, rarytasów gliny nie znosi, wymaga gleb przepuszczalnych i niestety trzeba z nich rezygnować, bo po kilku latach i tak zaczną marnieć.
            • moo-n Re: Białe liście styraka 06.09.16, 08:09
              Możesz jeszcze spróbować posadzić na tzw. rabacie podwyższonej z przygotowaną odpowiednio glebą.Zrezygnować też z bardzo ostatnio modnych kamyczków na wierzchu.
              • kocia_noga Re: Białe liście styraka 06.09.16, 11:08
                Dzięki, już się przygotowywałam do przesadzania jesiennego i w samą porę to przeczytałam. Mam zakątek z całkiem dobrą i przepuszczalną ziemią, więc tylko wykopię tam dół, podsypię żwirkiem, na to kompost+piasek+ziemia z tego miejsca. Kamyczki mam na rabacie niebieskiej (kocimiętki, szałwie, piołuny, perowskie, lny trwałe i miskanty. Nie wiedziałam że są modne, ale skoro tak, to poza tym że się sprawdziły będą moim powodem do dumy.
                • kocia_noga Re: Białe liście styraka 26.09.16, 21:06
                  Około 10 września przesadziłam drzewko. Wygląda na zadowolone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka