Dodaj do ulubionych

Grzyby !!!

19.10.16, 17:19
Czy jest sposób na pozbycie się różnych grzybów na trawniku ???
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Grzyby !!! 19.10.16, 18:23
      skosić trawnik?
      • donmarek Re: Grzyby !!! 20.10.16, 08:18
        Koszenie nie pomaga. Ja regularnie, raz w tygodniu, a grzyby jak były tak są. Przyzwyczaić się! ;-)
    • dar61 Gdyby ... 19.10.16, 21:12
      Gdyby grzyby i ich biotop osyntezować:
      Grzyb pasożyt/ symbiotyk/ saprofit = owocniki + grzybnia\ grzybnia
      Grzyb = drewno\ drzewo [odpady drzewne, organiczne w/na podłożu] + wilgoć

Gdyby grzyby i ich biotop zanalizować:
      Grzyb minus owocniki = grzybnia + drewno/ drzewo + wilgoć
      Grzyb minus owocniki minus grzybnia minus wilgoć = drewno/ drzewo

Tam gdzie grzyb, w okolicy jest albo:
      - drzewo/ krzew/ krzewinka, z którym współbiesiaduje mikorytycznie taki grzyb
      - zjada go/ją taki grzyb
      - rozkłada go/ją taki grzyb.

Wniosek - pod inkryminowanym trawnikiem są albo korzenie, albo martwe korzenie, albo drobne resztki pokarczunkowe.
      Głębokie wysuszenie podłoża odsunie akcję grzybni, usypiając grzyb.
      Głębokie spenetrowanie podłoża za organicznymi resztkami wyjaśni sytuację.
      Rozpoznanie rodzaju grzyba uspokoi, gdy to saprofit.
      Zaalarmuje, gdy pasożyt.
      Ucieszy, gdy to ... mikorytyk i np. kozak.
      Stosowanie kupnych podłoży t. kora sprzyja importowi zarodników grzybów.
      Kupowanie grzybni ukonkretnia plony.
      Wygrabiać pokosy, napowietrzać aeracją i nakłuwacją. Dosypywać piasku luzem lub w otworki.
      Lub...
      Lub zrezygnować z trawnika.
      • horpyna4 Re: Gdyby ... 20.10.16, 07:32
        U mnie kiedyś pojawiły się purchawki, wszystkie zeżarłam. Dopóki są białe w środku, są jadalne i całkiem niezłe, zwłaszcza pokrojone na plasterki i uzmażone ma maśle na złocisto; można też na nich zrobić jajecznicę.
    • zettrzy Re: Grzyby !!! 20.10.16, 14:18
      u mnie masowo rosną kanie, gąski, rydze, nawet purchawki - ale ja nie mam trawnika tylko ogród leśny i dlatego te grzyby stanowią jeden z punktów programu
      kanie zwłaszcza bardzo się przydają do urozmaicenia menu - parę lat temu, gdy było deszczowe lato, coś chyba przez tydzień jadło się głównie smażone kanie, mniam mniam
      • beataxx84 Re: Grzyby !!! 15.11.16, 15:34
        Zazdroszczę bo je uwielbiam :)
    • theorema Re: Grzyby !!! 26.10.16, 20:55
      przecież grzybki sa śliczne, poza tym to parasole dla krasnoludków, nie można ścinac ;P
    • malaaniula Re: Grzyby !!! 26.10.16, 21:01
      Najlepiej je polubić, a wścibskim mówić że tak ma być, przecież ładnie wygląda
    • rikol Re: Grzyby !!! 26.10.16, 22:07
      Przecież grzyby są ładne, o co ci chodzi? Jak tak bardzo ci przeszkadzają, mozesz je powyrywać.
    • malgorzata_gawel Re: Grzyby !!! 27.10.16, 07:16
      Grzyby może i fajnie wyglądają ale są szkodliwe dla samego trawnika (nie mówię oczywiście o jadalnych grzybach typu borowik pieczarka itp.). Ja też miałam z nimi problem ale poradził sobie Topsin 500. 10 ml rozpuść w 10 l wody i podlej cały trawnik aby mieć pewność że choroba grzybowa się nie rozprzestrzeni.
    • voltek2 Re: Grzyby !!! 12.01.17, 01:19
      Oprysk grzybowy załatwi sprawę:) np topsin:)
      • ignorant11 Re: Grzyby !!! 12.01.17, 17:54
        voltek2 napisał:

> Oprysk grzybowy załatwi sprawę:) np topsin:)

Akurat watpie, bo fungicydy sa czesto selektywne a jesli juz to ja wybrałbym znacznie bardziej siarkole miedziany cynkomiedziany lub nawet siarczan miedzi
        • voltek2 Re: Grzyby !!! 13.01.17, 18:52
          Testowałem i nigdy nie miałem problemu. Miedzian, siarkol też będzie oki. W przypadku topspinu to poradzi sobie z większością
          • ignorant11 Re: Grzyby !!! 14.01.17, 13:01
            voltek2 napisał:

> Testowałem i nigdy nie miałem problemu. Miedzian, siarkol też będzie oki. W prz
            > ypadku topspinu to poradzi sobie z większością

Jakos mam wieksze zaufanie do nieorganicznych i dostarcza one mikroelementów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka