monika.libra36 09.07.17, 14:00 W jakich miesiącach najlepiej posadzić jagody i borówki ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enith Re: Jagoda i borówka 09.07.17, 17:42 Dużo zależeć będzie od dostępności sadzonek w szkółkach. U nas największy wybór jest wiosną, tak od marca do maja. Później już tylko niedobitki. Natomiast sadzić można i wiosną, i jesienią i nie zauważyłam, żeby któryś konkretny termin był lepszy od innych. Ja na twoim miejscu poczekałabym do wiosny na najlepszy wybór sadzonek, a przedtem, jesienią zaczęła przygotowywać stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Jagoda i borówka 10.07.17, 23:06 Przeglądam właśnie stare "Działkowce" i (w magazynie z sierpnia 2014) natknęłam się na informację, że krzewy borówki należy sadzić we wrześniu lub wczesną wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Jagoda i borówka 11.07.17, 08:17 Ja swoje przed 5 może 6 laty posadziłem w kwietniu lub maju. Pamiętam, że było dość gorąco. Wszystkie jednej odmiany - takie były w sklepie. I poza obecnym rokiem - przymrozek - pięknie owocują. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ja Goda, do BORówki, over 11.07.17, 13:03 Tak postawione pytanie pasuje celnie do wersji sadzenia z odkrytym korzeniem. Zgadzam się z sąsiadem wtedy, jeśli jego korzeń jest zakryty, choć okazały. Odpowiedz Link Zgłoś