Dodaj do ulubionych

pielęgnacja calatei

26.11.04, 09:44
moja piękna calatea całkiem podupadła na zdrowiu: gdzieniegdzie czernieją jej
liście, jest oklapło-obwisła, liście są niewielkie i słabe. Jak powinnam ją
pielęgnować aby odzyskała formę? Jak podlewać?
Obserwuj wątek
    • amija Re: pielęgnacja calatei 26.11.04, 09:59
      aha, i jeszcze jedno: ostatnio, chcąc polepszyć jej stan, przesadziłam ją
      (pewnie trochę za późno, ale wcześniej nie mogłam). Przy przesadzaniu
      rozdzieliłam jej korzeń i zrobiłam z niej 2 osobne roślinki w 1 doniczce
      (przedtem i tak wyglądała jakby to były 2 roślinki tyle że umieszczone b. daleko
      od siebie - każda na przeciwległym brzegu i tak już dużej donicy). No i teraz
      się martwię czy aby nie uszkodziłam korzenia tej jednej roślinki bo był
      nieporównanie mniejszy od korzenia tej drugiej.
      Tak naprawdę to nie mam pojęcia o calateach, ale jakoś przez 3 lata ładnie rosła
    • jerzy.wozniak Re: pielęgnacja calatei 26.11.04, 20:13
      Nie martw się zbytnio kalatee i inne pokrewne rodzaje, bardzo źle rosną w
      mieszkaniach, ze względu na niska wilgotność powietrza. Tak naprawdę wcale nie
      są roślinami do mieszkań, a to, że zawalają sklepy wynika z ich urody, oraz
      bardzo szybkiego wzrostu w ciepłej i wilgotnej szklarni. Jeśli dzielimy im
      kłącza, to należy rany posypać węglem drzewnym lub jeszcze lepiej pyłem
      aluminiowym. Inaczej mogą się zainfekować grzybami. Kalatee najgorzej wyglądają
      właśnie teraz, gdy w mieszkaniu na skutek działania centralnego ogrzewania
      powietrze jest suche jak na pustyni. Poszukaj przez wyszukiwarkę, było tu kilka
      obszernych wątków o uprawie tych roślin.
      Jurek
    • indira Re: pielęgnacja calatei 26.11.04, 23:20
      Ja dostałam okazałą, ale wszystkie liście jej zwiędły. Pomyślałam, że skoro nie nadaje się do mieszkania, to powinnam ją usunąć. Podczas wyjmowania jej z doniczki celem wyrzucenia precz, zauważyłam, że roślina wypuściła nowe zalążki łodyg. Hmmm, skoro kalatea walczy, dam jej szansę - pomyślałam. Wstawiłam ją więc do łazienki, gdzie jest bardzo wilgotno i w miarę ciepło. Wypuściła jeden marny listek, a teraz wypuszcza drugi. Na razie jest zbyt wcześnie, aby wydać wyrok, ale wygląda na to, że ma spore szanse, aby odżyć.
      • amija Re: pielęgnacja calatei 27.11.04, 17:52
        Dzięki za odpowiedzi, jeszcze sobie pogrzebię w założonych wcześniej wątkach.
        Wpisywałam,ale chyba źle, bo powinno być po prostu KALATEA.
        A moją też dostałam pięknie wypasioną, i przez spory czas była taka okazała.
        Potem klapła, klapła...
        A na wiosnę mąż mi ją przesadzał (bo ja nie mogłam) i coś chyba źle zrobił (on
        jest jeszcze bardziej zielony w tych sprawch niż ja) i padła trupem. Ja nie
        mogłam się nią zająć i stała taka praktycznie sama ziemia w doniczce plus
        splątane kłącza. Z czasem zaczęły wyrastać liście i teraz mam całkiem sporą,
        właściwie nową , roślinę - tyle że taką jakąś zabiedzoną. No ale trochę mi się
        rozjaśniło dzięki Waszym podpowiedziom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka