Dodaj do ulubionych

totalnie ciemny parapet

02.12.04, 07:38
Wyobraźcie sobie ze w pokoju dzieciaczków nie mam żadnego kwiatka! Jest to
pokój tak ciemny, że wszystko co tam wstawiałam, padało:( Kupowałam rośliny na
chybił trafił. Co byście mi mogli poradzić? Pokój jest od wschodu, a okno jest
zadaszone dachem balkonowym i to głęboko.
Obserwuj wątek
    • green_woman Re: totalnie ciemny parapet 02.12.04, 16:21
      scindapsus na pewno dałby sobie radę (jeżeli nie przeszkadza Ci, że to już "niemodna" roslinka), tak samo jak cissus rombolistny. saintpaulia (fiołek afrykański) rośnie u mnie na takim wschodnim, zadaszonym parapecie bardzo ciemnego pokoju i nawet pięknie kwitnie. no i paprocie - próbowałaś?
      • wari Re: totalnie ciemny parapet 02.12.04, 23:43
        Aspidistra (zwana też "żelazne liście") roślina dna z cienistych lasów gór
        Japonii. Kiedyś bardzo pospolita, dziś rzadko kto ją trzyma.
    • amija Re: totalnie ciemny parapet 03.12.04, 16:35
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi!!! Zapiszę sobie te nazwy (brzmią dla mnie
      kosmicznie), poszukam w sklepach i po ludziach i... spróbuję.
      Co do paproci, to nie próbowałam, bo nie przepadam za nimi.
      • amija Re: totalnie ciemny parapet 03.12.04, 16:42
        A czy drzewko szczęścia przeżyłoby w takim pokoju?
    • qubraq Re: totalnie ciemny parapet 05.12.04, 21:07
      No tak, aspidistra elatior, rombifolia-roycissus, scindapsus pictus, jakieś
      filodendrony moze scandens; ale wątpie w Saintpaulię czy paprocie, być może
      tzw. "ciemnotka" ale skoro to jest pokój dziecięcy to jest w nim ciepło (22-24
      st.C) i dość sucho (35%!)chyba że nawilżacie Państwo intensywnie do 60% trudna
      sprawa; ja pomyslałbym o doświetlaniu roslin lampą o dyskretnej długości fali
      (pamietam, że są dwie długości coś ok. 480-520 nm i druga bliżej czerwieni coś
      ok. 670 nm); moze prezes Jurek pamieta? Można by też wejść na stronę
      "Kwietnika" i zapytać kogoś... Takie lampy bywają w centrach ogrodniczych i to
      jest moim zdaniem dobre wyjście bo nie dyskryminuje ulubionych roślin, przecież
      nie każdy musi lubić tzw. żelazne liście.
      Andrzej
      • green_woman Re: totalnie ciemny parapet 09.12.04, 15:43
        dobrą metodą na zwiększenie wilgotności jest (jakże prozaiczny) mokry ręcznik. w taki to sposób mój nephrolepis rośnie NAD kaloryferem (!). oczywiście pilnuję cały czas, żeby ręcznik był zawsze mokry i bacznie obserwuję roślinkę, na razie ma się dobrze:)
        a przypomniał mi się jeszcze jeden ciemnolubny gatunek - fittonia. tak przynajmniej wynika ze wszelkich opisów, że nie przepada za światłem. jest to przesliczna roślinka, a poza tym lubi też ciepło, trzeba tylko pamiętać, żeby zapewnić wysoką wilgotność. u mnie na razie dobrze radzi sobie w mieszkaniu, ale mam ją od niedawna, więc na daleko idące wnioski jeszcze poczekam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka