bracia11 19.05.02, 20:56 Kupilismy mały (50cm)cyprysik nuktajski.Nie bardzo wiemy czy wymaga dużo światła czy też jest cieniolubny.Jak wysoko rośnie i jak duże ma przyrosty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bracia11 Re: cyprysik nuktajski 22.05.02, 21:43 Kochany Panie Ekspercie , bardzo proszę o jakiekolwiek informacje.Nasze drzewko jest takie śliczne,nie chcę posadzić go w nieodpowiednim miejscu.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: cyprysik nuktajski 29.05.02, 09:37 Witam na forum Gazety! Cyprysik nutkajski to jeden z najlepiej rosnących w naszym klimacie cyprysików. Jak większość roślin iglastych lubi słońce, ale pod warunkiem ze jest dobrze ukorzeniony lub w wypadku roślin balkonowych ma wystarczająco dużą doniczkę tak ustawiona że nie nagrzewa się ona na słońcu. Roślina ta rośnie dość szybko jak na iglaki i nie przeszkadza mu mroźna zima i suche lato. W naturze rośnie on od Alaski aż po północną Kalifornię. Najładniejsza jest jego odmiana Pendula. W swej ojczyźnie są dużymi drzewami o wysokości nawet 30 metrów, u nas nie osiągają takich rozmiarów. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
aj Re: cyprysik nuktajski 26.09.02, 13:26 Nie wiem, czy to jesień, czy xle się obeszłam z moim cyprysikiem na balkonie. Zaczął schnąć od pnia - gałązki tuż przy pniu są suche i opadają. Na zewnątrz - zielone i rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: cyprysik nuktajski 30.09.02, 09:19 Witam na forum Gazety! To raczej wina suchej i gorącej pogody, którą źle znoszą rośliny rosnące w pojemnikach. Balkon to specyficzne środowisko, w nasłonecznionych miejscach temperatury są tam nawet o 10 stopni wyższe niż na otwartym terenie, zarówno w dzień jak i w nocy. Zima za to jest znacznie cieplej, co chroni nasze pupilki przed przemarzaniem. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś