Dodaj do ulubionych

cyprysik nuktajski

19.05.02, 20:56
Kupilismy mały (50cm)cyprysik nuktajski.Nie bardzo wiemy czy wymaga dużo
światła czy też jest cieniolubny.Jak wysoko rośnie i jak duże ma przyrosty?
Obserwuj wątek
    • bracia11 Re: cyprysik nuktajski 22.05.02, 21:43
      Kochany Panie Ekspercie , bardzo proszę o jakiekolwiek informacje.Nasze drzewko
      jest takie śliczne,nie chcę posadzić go w nieodpowiednim miejscu.Serdecznie
      pozdrawiam.
    • jerzy.wozniak Re: cyprysik nuktajski 29.05.02, 09:37
      Witam na forum Gazety!
      Cyprysik nutkajski to jeden z najlepiej rosnących w naszym klimacie cyprysików.
      Jak większość roślin iglastych lubi słońce, ale pod warunkiem ze jest dobrze
      ukorzeniony lub w wypadku roślin balkonowych ma wystarczająco dużą doniczkę tak
      ustawiona że nie nagrzewa się ona na słońcu. Roślina ta rośnie dość szybko jak
      na iglaki i nie przeszkadza mu mroźna zima i suche lato. W naturze rośnie on od
      Alaski aż po północną Kalifornię. Najładniejsza jest jego odmiana Pendula. W
      swej ojczyźnie są dużymi drzewami o wysokości nawet 30 metrów, u nas nie
      osiągają takich rozmiarów.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • aj Re: cyprysik nuktajski 26.09.02, 13:26
        Nie wiem, czy to jesień, czy xle się obeszłam z moim cyprysikiem na balkonie.
        Zaczął schnąć od pnia - gałązki tuż przy pniu są suche i opadają. Na zewnątrz -
        zielone i rosną.
        • jerzy.wozniak Re: cyprysik nuktajski 30.09.02, 09:19
          Witam na forum Gazety!
          To raczej wina suchej i gorącej pogody, którą źle znoszą rośliny rosnące w
          pojemnikach. Balkon to specyficzne środowisko, w nasłonecznionych miejscach
          temperatury są tam nawet o 10 stopni wyższe niż na otwartym terenie, zarówno w
          dzień jak i w nocy. Zima za to jest znacznie cieplej, co chroni nasze pupilki
          przed przemarzaniem.
          Pozdrowienia,
          Jerzy Woźniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka