krokcia 10.01.05, 13:42 bardzo proszę wszystkich o pomoc,w jaki sposób można ukorzenić obcięte gałązki fikusa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: fikus benjamin 10.01.05, 17:32 Rozmnażamy go z sadzonek wierzchołkowych wiosną. Wybieramy pęd z co najmniej 2 parami liści i wierzchołkiem wzrostu. Sadzonkę tniemy tuż pod liściem, a dolną parę liści obcinamy. Końcówkę sadzonki zanurzamy w ukorzeniaczu i sadzimy (aż po same liście) do podłoża, które powinno składać się w połowie z torfu i piasku. Sadzonki podlewamy i przykrywamy namiotem z przeźroczystej folii. Temperatura powinna wynosić około 24 C. Odpowiedz Link Zgłoś
krokcia Re: fikus benjamin 11.01.05, 11:02 Bardzo dziękuje!!Może tym razem uda mi się,bo dotąd próbowałam ukorzeniać je poprostu w wodzie i niestety nic z tego nie wychodziło.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wartburgfan Re: fikus benjamin 11.01.05, 12:20 ja fikusa rozmnażałem w wodzie i udawało się, nie pamiętam ile to trwało bo doniczkowcem praktykującym od dawna nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: fikus benjamin 27.01.05, 11:25 Ja ciągle rozmnażam swojego ostatnio podupadłego fikusa poprzez włożenie byle jak obciętej końcówki do kieliszka z wodą, czasami doleję troszeczkę zwykłej odżywki. Nawet teraz zimową porą i 75% się ładnie przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś